| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Irrefutable Напреднал

гласове: 5
|
Пуснато на: Thu Mar 13, 2008 8:42 pm Заглавие: Липсваща тема? |
|
|
Преди малко бях пуснал интересна (и доста трудна) задача в раздел "Теория на числата, Признаци за деление". А сега я няма. И не виждам защо.
Вярно че задачата беше с аналитично решение с много геометрия в него. Но това едва ли е причина да се затрие. ( Под геометрия разбирам пресичането на линии в декартовото пространство и връзката им с най-голям общ делител на две числа ) |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Thu Mar 13, 2008 8:45 pm Заглавие: |
|
|
| знаете ли, как Питагор е измислил прочутата си теорема?... |
|
|
 |
b1ck0 Напреднал

гласове: 2
|
Пуснато на: Thu Mar 13, 2008 10:01 pm Заглавие: |
|
|
Споделете, моля  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Fri Mar 14, 2008 7:48 am Заглавие: |
|
|
измолил я, от боговете, като принесъл в жертва 100 млади бичета. от тогава до сега всички говеда- и стари и млади намразили математиката ) |
|
|
 |
Пафнутий VIP

гласове: 54
|
Пуснато на: Fri Mar 14, 2008 3:34 pm Заглавие: |
|
|
Относно теоремата на Питагор, имам книга, в която е поместено неговото решение  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Fri Mar 14, 2008 9:20 pm Заглавие: |
|
|
| ще съм ти много благодарна, ако го изпратиш.............. |
|
|
 |
Пафнутий VIP

гласове: 54
|
Пуснато на: Fri Mar 14, 2008 9:59 pm Заглавие: |
|
|
За съжаление не мога да се оправя с чертежите, а пък и няма скенер
Нека ▲ABC е произволен триъгълник с прав ъгъл при върха A. Питагоровата теорема гласи: Сумата от лицата на квадратите ADEB и ACHI, построени съответно върху катетите AB и AC, е равна на лицето на квадрата BFGC, построен върху хипотенузата BC.
За да докажем това, прекарваме през върха A перпендикуляра AL към хипотенузата , който я пресича в точка К. Отсечката KL разделя квадрата BFGC на двата правоъгълника BFLK и KLGC.Питагоровата теорема ще бъде доказана, ако се установи, че лицето на квадрата ADEB е равно на лицето на правоъгълника BFLK и че лицето на квадрата ACHI е равно на правоъгълника KLGC.
Прекарваме отсечките BH и AG. Получават се двата триъгълника BCH и AGC, който са еднакви. Наистина BC = CG и CH=AC като страни на съответно на квадратите BFGC и ACHI, а [tex]\angle BCH= \angle ACB + \angle ACH = \angle ACB + \angle BCG = \angle ACG [/tex]
Лицето на ▲BCH е равно на половината от произведението на дължините на основата му CH и височината му AC, т.е на половината от лицето на квадрата ACHI, а лицето на ▲ ACG е равно на половината от произведението на дължините на основата му CG височината му CK, т.е на половината от лицето на правоъгълникът KLGC. От еднаквостта на триъгълниците BCH и ACG следва, че квадратът DEBA и правоъгълникът BFLН, с което Питагоровата теорема е доказана.
ПП  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Fri Mar 14, 2008 10:14 pm Заглавие: |
|
|
| любимата ми настолна книга е е "последната теорема на ферма- една загадка на 358 години".... ако я намериш, непременно я прочети... |
|
|
 |
administrator Site Admin
Регистриран на: 12 Oct 2005 Мнения: 284 Местожителство: София(Варна)
      гласове: 14
|
Пуснато на: Fri Mar 14, 2008 10:31 pm Заглавие: |
|
|
Аз съм сигурен, че я е сънувал.
Великите неща, които са измислени от хората са били сънувани след като месеци и години са ги мислили.
Irrefutable темата ти не може да изчезне.
Хората, които модерират форума може да са я преместили(но не и изтрили).
Провери дали е тука и ако не ще разследваме
http://www.math10.com/forumbg/search.php?search_author=Irrefutable |
|
|
 |
Irrefutable Напреднал

|
Пуснато на: Fri Mar 14, 2008 11:01 pm Заглавие: |
|
|
| Погледнах и търсачката ползвах и не намира. Първото ми предположение беше че е преместена. teacher ако можеш да прегледаш лога от SQL сървъра ще съм радостен. |
|
|
 |
rossen_vl Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Mar 14, 2008 11:09 pm Заглавие: Теоремата на Питагор - мит или реалност?! |
|
|
| Четох една книга за Питагор, в която се казва (а и струва ми се, доказва), че докато бил в Египет, научил за тази теорема и я доказал. А египтяните я използвали дори и при построяването на пирамидите! |
|
|
 |
Irrefutable Напреднал

|
Пуснато на: Fri Mar 14, 2008 11:34 pm Заглавие: Re: Теоремата на Питагор - мит или реалност?! |
|
|
| rossen_vl написа: | | Четох една книга за Питагор, в която се казва (а и струва ми се, доказва), че докато бил в Египет, научил за тази теорема и я доказал. А египтяните я използвали дори и при построяването на пирамидите! |
Да това твърди и Краси Кръстев в книгите си за летоброенето. Също намесваше и златното сечение в конструкцията на хеопсовата пирамида. Книгите му скоро ще се появят на българския пазар от издателство Пропелер. За сега съм чел само работната версия  |
|
|
 |
xyz Напреднал
     гласове: 12
|
Пуснато на: Sat Mar 15, 2008 2:50 am Заглавие: |
|
|
| Египтяните, доколкото си спомням, не са използвали Питагоровата теорема, а са използвали триъгълник със страни 3, 4 и 5, за да получат прав ъгъл. Вероятно Питагор е забелязал, че 3*3+4*4=5*5 и така е доказал теоремата си в общия случай. |
|
|
 |
garion Напреднал
  гласове: 13
|
Пуснато на: Mon Mar 17, 2008 3:09 pm Заглавие: |
|
|
| също така съм чел, че в древността за да призанят даден математик за академик, е трябвало да предложи ново доказателство на Питагоровата теорема. За това и са известни над 500 доказателства. |
|
|
 |
|