| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
vladi4 Начинаещ

гласове: 1
|
Пуснато на: Tue Mar 11, 2008 2:20 am Заглавие: ..Да докажем ъглополовяща..(че МЪКА вече ме разклаща) |
|
|
| Симетралите на страните АС и ВС на ▲АВС пресичат страната АВ съответно в точките М и N (N е между А и М). Ако О е пресечната точка на двете симетрали ,докажете, че СО е ъглополовящата на [tex]\angle [/tex] МСN .....(НАКЪДЕ В РАЗСЪЖДАНИЯТА ..към доказване на равни перпендикуляри от т. О ... или ..чрез -по някакъв начин -доказани равни остатъци от сбор между ъгли.. НЕ СЕ СПРАВЯМ). БЛАГОДАРЯ предварително...!!
|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
vladi4 Начинаещ

гласове: 1
|
Пуснато на: Wed Mar 12, 2008 1:23 am Заглавие: ...Доказаване на ъглополовяща... |
|
|
ТОЧНО чрез равнобедреността на ▲АМС( от свойствата на симетралите) се вижда (ако правилно се гледа ),че \angle А = \angle САО+\angle OAB,а \angle МСА=\angle ОСА+\angle МСО..,НО \angle САО=\angle ОСА и=> след изваждане на еднакви части от еднакви цели остават еднакви разлики..=>\angle OAB=\angle MCO... и аналогично \angle OCN=\angle OBA , a \angle OAB=\angle OBA(от свойствата на симетралите)...иии ХОП ..радост в къщии! А може и чрез еднаквостта м/у ▲АОМ и▲СМО( от свойството на ъглополовяща и към външния ъгъл) по 1-ви признак...абе ГОТИНА работа ( ИЗВИНЯВАМ се за \angle_тата ,ама нещо с COPY ... не се получи..
|
|
|
 |
g_kulekov Напреднал
      гласове: 18
|
Пуснато на: Tue Mar 25, 2008 7:33 am Заглавие: |
|
|
Маркирам идеята на решението, с чертежа би трябвало всичко да е ясно.
Т.О е център на описаната окръжност.
1) ▲AMC е равнобедрен (симетралата на AC го разделя на два еднакви триъгълника). Сл. AM=CM
2) ▲AOM и ▲COM са еднакви (равни три страни). Затова на чертежа с α са означени равните ъгли
Правим аналогичните разсъждения за ▲BNC. Извеждаме равенство на ъглите, означени на чертежа с β.
Но ▲AOB е равнобедрен. Следователно α=β
| Description: |
|
| Големина на файла: |
51.37 KB |
| Видяна: |
3044 пъти(s) |

|
|
|
|
 |
Methuselah VIP

гласове: 20
|
Пуснато на: Tue Mar 25, 2008 12:39 pm Заглавие: |
|
|
Няма такова заглавие
|
|
|
 |
g_kulekov Напреднал
|
Пуснато на: Wed Mar 26, 2008 6:54 am Заглавие: |
|
|
| Methuselah написа: | Няма такова заглавие  |
Прав си, допадна ми много хуморът, а пък съм пропуснал да го отбележа (Тюх!):
Заглавие: ..Да докажем ъглополовяща..(че МЪКА вече ме разклаща)
|
|
|
 |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1936 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
   гласове: 179
|
Пуснато на: Wed Mar 26, 2008 11:49 am Заглавие: |
|
|
Kaто оставим заглавието (Трепач), задачата е на един ред.
Двете симетрали, са и ъглополовящи.Те се пресичат в О, значи и СО е ъглополовяща!
|
|
|
 |
g_kulekov Напреднал
|
Пуснато на: Wed Mar 26, 2008 5:00 pm Заглавие: |
|
|
| r2d2 написа: | | ... Двете симетрали, са и ъглополовящи.Те се пресичат в О, значи и СО е ъглополовяща! |
Или ти не си прав, или аз нещо не схващам (звучи като: Двама вървели и видели чешма. Единият казал "Тук или има вода, или няма". И познал - нямало!)
Ако двете симетрали са и ъглополовящи в един триъгълник, то правата през пресечната им точка и третия връх на триъгълника е симетрала на третата страна и ъглополовяща на третия ъгъл. С това съм напълно съгласен. Но в случая двете симетрали в един триъгълник са ъглополовящи в други триъгълници.
|
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Wed Mar 26, 2008 5:08 pm Заглавие: |
|
|
r2d2 е абсолютно прав
|
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Wed Mar 26, 2008 5:13 pm Заглавие: |
|
|
| според чертежа:[tex] \Delta CNB[/tex] е равнобедрен и тогава [tex] NN_{1}[/tex] е освен симетрала и ъглополовяща за [tex]\angle CNM[/tex]. аналогично [tex] MM_{1}[/tex] е ъглополовяща за [tex]\angle NMC[/tex] а трите ъглополовящи минават през обща точка.
|
|
|
 |
g_kulekov Напреднал
|
Пуснато на: Thu Mar 27, 2008 5:20 am Заглавие: |
|
|
| ганка симеонова написа: | | ... трите ъглополовящи минават през обща точка. |
Трите ъглополовящи в триъгълника CMN. Ще ми извади очите, а не съм го забелязал! Така решението е по-просто и по-елегантно.
|
|
|
 |
|