Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Nona Напреднал

гласове: 163
|
Пуснато на: Sun Oct 15, 2006 5:07 pm Заглавие: Задача... |
|
|
Даден е изпъкнал четириъгълник ABCD, AB=корен от 3 , CD=1, AC=2 по корен от 3 , ъгъл BAC + ъгъл ACD = 90 градуса. Да се намерят AD, BC и BD, когато лицето на четириъгълника е най-голямо.  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Nona Напреднал

|
Пуснато на: Sun Oct 15, 2006 5:12 pm Заглавие: |
|
|
| Аз стигам до израза S = 3sin a + корен от 3 по cos a, където с а съм означила ъгъл BAC. Някой знае ли кога този израз ще е най-голям? |
|
|
 |
Lubo Редовен
     гласове: 10
|
Пуснато на: Sun Oct 15, 2006 6:22 pm Заглавие: Максимум на фунция |
|
|
Здравей Matemati4ka,
Моите разсъжденията по-долу са валидни САМО при УСЛОВИЕ, че фунцията, до която ти си стигнала е верна. Аз не съм я проверявал!
-----------
Изразът, който си написала е най-голям ако a = 60 градуса. Начертай графика на уравнението, което си написала (само за ориентация - графичното решение не така прецизно като алгебрично/тригонометричното, но ти дава ясна представа, че този максимум СЪЩЕСТВУВА!!!).
След като видиш, че максимумут е някаде около 60 градуса, замести "a" със 60 градуса за да видиш на колко е равен този максимум.
За да намериш прецизното алгебрично/тригонометрично решение - трябва просто да изследваш фунцията, която си получила.
Един лесен вариант (ако си учила производни) е да намериш първата производна, f'(a), на твоята фунция, f(a), и да решиш уравнението f'(x) = 0. Едно от неговите решения е
а = 60 градуса.
Другите му решения излизат извън дефиниционната област за ъгли на изпъкнали четириъгълници.
Любо |
|
|
 |
M_Velinova Фен на форума
   гласове: 21
|
Пуснато на: Sun Oct 15, 2006 6:36 pm Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Аз стигам до израза S = 3sin a + корен от 3 по cos a, където с а съм означила ъгъл BAC. Някой знае ли кога този израз ще е най-голям? |
Сведи числата до познати тригонометрични функции на конкретни ъгли.
Изнасяш пред скоби 2*sqrt(3) (корен от 3 умножен по 2)
и става 2*sqrt(3)((sqrt(3)/2)*sin(a)+(1/2)*cos(a))=
=2*sqrt(3)*(cos(pi/6)*sin(a)+sin(pi/6)*cos(a))=2*sqrt(3)*sin(pi/6+a)
Най голямата стойност се достига при pi/6+a=pi/2=900.
Достатъчно нали, нататък е лесно.
Vel |
|
|
 |
Nona Напреднал

|
Пуснато на: Sun Oct 15, 2006 7:17 pm Заглавие: Благодаря! |
|
|
Благодаря ви много!
 |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|