| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Goones Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Feb 11, 2008 12:31 am Заглавие: Теория |
|
|
Наскоро почнахме с тригонометрията.Това е съвсем ново за мен и още в началото срещнах трудности.Не става въпрос за задача,а за малко теория.Не знам дали мястото на темата е тук и се извинявам предварително.Ето за какво става въпрос.
Имаме правоъгълна координатна система Оxy.Ще разглеждаме обобщени ъгли с:
първо рамо Ox и
второ рамо Oq
Ако x е произволно реално число,има точно един обобщен ъгъл (Ox;Oq) с градусна мярка x градуса.Обратно,на всеки обощен ъгъл (Ox;Oq) отговаря точно едно реално число x така,че градусната мярка на ъгъла е x градуса.Така се установява съответствие м/у множеството на всички реални числа и множеството на всички обобщени ъгли с начално рамо лъча Ox.
На всеки лъч Oq съответстват безброй много обобщени ъгли с начално рамо Ox и крайно рамо Oy.
Например:Ако лъчът Oq съвпада с лъча Oy,съответните безброй много обобщени ъгли имат градусни мерки:
т.е
Разликата на всеки две от тези градусни мерки е кратна на 360 град.Такава група от градусни мерки се записва по формулата:
x=α+ k.360° k=0,\+;- 1,\+;-2........
- -
Какво искат да ми кажат с това?И каква е тази формула?Наистина нищо не разбирам...
|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
soldier_vl VIP
   гласове: 22
|
Пуснато на: Mon Feb 11, 2008 12:40 am Заглавие: |
|
|
В тази формула α ти е градусната мярка заключена между Ох и Оq, а к са ти завъртанията т.е. колко кръга прави рамото Оq(колко пъти рамото Оq пресича Ох)
Надявам се разбираш какво имам предвид.
Един вид ъгълът, който си нарисувал на картинката не е единствен можеш по тази начин да нарисуваш безброй много ъгли.
|
|
|
 |
Goones Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Feb 11, 2008 1:30 am Заглавие: |
|
|
Ами нещо пак неможах да разбера.Върти ми се нещо в главата ама не знам дали е така.
Искаш да кажеш че е все тая дали ще го завърта 4 пъти или само един.Мястото на ъгъла в координатната система пак си е едно и също?
|
|
|
 |
soldier_vl VIP
|
Пуснато на: Mon Feb 11, 2008 1:44 am Заглавие: |
|
|
Ми не точно. Добре представи си че ъгълът е 0° т.е. ъгълът е (Ох;Ох) сега си представи че ъгълът е 360° пак е същият ъгъл (Ох;Ох) след това е 720° и пак на кординатната система ъгълът е (Ох;Ох). Ако ъгълът ти е 30° на координатната система той изглежда по същия начин както и ъгълът 390°=30°+1.360°, както и ъгълът 750°=30°+2.360° ето тук α=30° а к ти е 1,2,3.....
Та всъщност като нарисуваш ъгъл α=30° в координатната система ти един вид си нарисувал и останалите ъгли т.е. 390 и 750
|
|
|
 |
g_kulekov Напреднал
      гласове: 18
|
Пуснато на: Mon Feb 11, 2008 6:24 am Заглавие: |
|
|
| Goones написа: | | Искаш да кажеш че е все тая дали ще го завърта 4 пъти или само един.Мястото на ъгъла в координатната система пак си е едно и също? |
Точно така. И веднъж да го завъртиш, и 2 пъти, и 100 пъти, второто рамо ще заема все едно и също положение. Ако го завъртиш в обратната посока цяло число пъти, второто рамо винаги ще заема пак същото положение.
Посоките на въртене са две - положителна (обратна на посоката на въртене на часовниковата стрелка) и отрицателна (по посоката на въртене на часовниковата стрелка).
Във формулата знакът плюс означава въртене в положителна посока, а знакът минус - в отрицателна.
|
|
|
 |
Goones Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Feb 11, 2008 3:11 pm Заглавие: |
|
|
Мерси и на двамата мисля че схванах. Но имам още няколко въпроса.
1.Тази формула всъщност за какво се ползва?
2.И по-важния въпрос.Това което пише в учебника малко ме обърква.
Ако x е произволно реално число,има точно един обобщен ъгъл (Ox;Oq) с градусна мярка x градуса.И след това пише това-На всеки лъч Oq съответстват безброй много обобщени ъгли с начално рамо Ox и крайно рамо Oy.
Примерно ако градусната мярка на (Ox;Oq) е 30°,то щом На Oq съответстват безброй много обобщени ъгли.Примерно е завъртян 2 пъти в + посока и тогава градусната мярка е 30°+2.360°=810°.Тук нещо не ми се връзва.
И един последен въпрос
3.Формулата е x=α+ k.360°.Какво всъщност е x тука?
Извинявам се предварително,защото въпросите ми може би са глупави,но просто искам да схвана всичко.
|
|
|
 |
soldier_vl VIP
|
Пуснато на: Mon Feb 11, 2008 3:45 pm Заглавие: |
|
|
1во формулата се ползва за да намериш примерно всички ъгли с такива рамене. Точно тази формула никъде не съм я ползвал по този начин зададена. Но при решаване на тригонометрични уравнения същата формула я има като част от някой решения.
2ро това което пише го разбери така: ако ти е даден някой ъгъл с градусна мярка върху координатната система има точно един такъв ъгъл с лъчи (Ox;Oq), НО ако ти е зададен ъгъла чрез лъчите (Ox;Oq), то тогава има безброй много ъгли
И 30°+2.360°=810° е грешно защтото 30°+2.360°=750°
3то х ти е неизвестно. Както в квадратните уравнения х в повечето случай приема 2 стойности тук х приема безброй много стойности
|
|
|
 |
Goones Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Feb 11, 2008 7:31 pm Заглавие: |
|
|
Мерси много,отново. Искам да те питам за втория въпрос да видя дали съм те разбрал както трябва.
Какво значи това? ако ти е зададен ъгъла чрез лъчите (Ox;Oq).Аз го разбирам така:Ако в координатна система имам обобщен ъгъл със градусна мярка примерно 30°,имам само един ъгъл с лъчи (Ox;Oq).Просто мога да го представя по различни начини,примерно 30°+5.360° и пак говорим за един и същи ъгъл,защото в координатната система той е на същото място като ъгъла 30°.Всъщност този ъгъл 30°+5.360° и 30° са един и същи ъгъл.
И сега това тук за което те питам.Малко гадая за това,но ето как го разбирам.
Когато нямам координатна система а просто са ми дадени лъчите (Ox;Oq),тогава вече има значение дали ще представя ъгъла като 30° или 30°+5.360° и това вече са два различни ъгъла.
|
|
|
 |
soldier_vl VIP
|
Пуснато на: Mon Feb 11, 2008 7:36 pm Заглавие: |
|
|
Значи ако ти "нарисуван" ъгълът в координатната система не знаеш дали е 30 или 390 или там колкото, ако ти е казано че е 30 ти като го "нарисуваш същевременно рисуваш и останалите.
Ма виж то това не е толкоз важно то няма да ти трябва особено много и ще го разбереш като вземеш тригонометрични уравнения
|
|
|
 |
Goones Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Feb 11, 2008 7:56 pm Заглавие: |
|
|
Значи просто съм зациклил в ненужни подробности
А тук какво имаш в предвид?Значи ако ти "нарисуван"
И все пак това което написах по-горе вярно ли е или са абсолютни глупости
|
|
|
 |
soldier_vl VIP
|
Пуснато на: Mon Feb 11, 2008 8:19 pm Заглавие: |
|
|
Ми това ти е самата рисунка на ъгъла в/у координатната ос. А иначе ония неща, които по рано беше написал не ми се струват много верни
Ма то тук точно тая теория е повече до разбиране, не толкоз до записване пък и не е много нужно точно така в момента да го знаеш с времето ще го разбереш безсъмнение.
|
|
|
 |
Goones Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Feb 12, 2008 4:04 pm Заглавие: |
|
|
Още веднъж много ти благодаря.Много ми помогна.
|
|
|
 |
Goones Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Feb 14, 2008 12:08 am Заглавие: |
|
|
Извинявам се че отново повдигам темата,дано не съм станал нахален,но имам още една неяснота около този материал.
Ето чертеж.
Тук пише че sinα=ym и cosα=xm
Кое точно е sinα.Самата ордината или отсечката HM?Точката M има кординати xm и ym зависими от положението на рамото Oq.За cosα е ясно че абцисата е xm,но какво всъщност е ym?
И още нещо.Защо
sin(α+k.360°)=sinα
|
|
|
 |
soldier_vl VIP
|
Пуснато на: Thu Feb 14, 2008 12:31 am Заглавие: |
|
|
Oтсечката НМ ти е синус от алфа.
sin(α+k.360°)=sinα това е така защото ъглите α+k.360° изглеждат по един и същ начин в/у координатнта система и пресичат единичната окръжност на едно и също место, а това е важно за намирането на синуса и на косинуса
|
|
|
 |
g_kulekov Напреднал
      гласове: 18
|
Пуснато на: Thu Feb 14, 2008 1:04 am Заглавие: |
|
|
| Goones написа: | | ... Точката M има кординати xm и ym ...какво всъщност е ym |
Ти сам си отговорил на въпроса си - ym е ординатата на точка M.
Стойностите на sin [tex]\alpha [/tex] и cos [tex]\alpha [/tex] периодично се повтарят през 360°. Виж по-горе писаното за "въртенето на лъча". След всеки оборот (360°), незавсимо от посоката на въртене той заема едно и също положение в координатната система и пресечната му точка M с единичната окръжност има същите координати, както при предишния оборот.
Sin и cos се периодични функции с период 360° (т.е. 2[tex]\pi [/tex]). Ето как изглеждат техните графики (кривите от този вид се наричат синусоиди)
| Description: |
|
| Големина на файла: |
25.54 KB |
| Видяна: |
3810 пъти(s) |

|
|
|
|
 |