Регистрирайте се
Лице на четириъгълник по дадени четири страни
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
sed Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Sep 28, 2006 2:39 pm Заглавие: Лице на четириъгълник по дадени четири страни |
|
|
| Здравейте, искам да попитам дали някой е попадал на формула, за това как да се изчисли лицето на четириъгълник по дадени четири страни.
|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
vel_ Начинаещ
  гласове: 1
|
Пуснато на: Thu Sep 28, 2006 4:10 pm Заглавие: Лице на четириъгълник по дадени 4 страни |
|
|
За да е определен един четириъгълник са необходими 4+1 елемента.
Представи си, че е построен единият диагонал. Единият от двата триъгълника, на които е разделен четириъгълника е определен с 3 елемента(подходящо зададени). С тях може да се изрази този диагонал. За да е определен другият триъгълник са необходими още 2 елемента.
Съвсем непрецизно го обясних, но дано да помогне.
И така , за да се изрази лицето на четириъгълник са необходими освен четирите му страни и още един елемент от него- ъгъл или отсечка.
Vel
|
|
|
 |
sed Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Sep 28, 2006 10:00 pm Заглавие: |
|
|
Много ти благодаря, защото и аз си спомнях нещо подобно, но не можех да го обясня. Казвам му на един приятел, че ако се раздели по един диагонал и се ползва Херонова формула, пак няма как да се изчисли, защото трябва да знаем този диагонал... Благодаря ти за това, че ме подсети, че всъщност трябва да се представи като два триъгълника... А ако е трапец, то вече знам как да го реша (имам още нещо )
Още веднъж благодаря за навременния и точен отговор
|
|
|
 |
Predator Начинаещ
    гласове: 1
|
Пуснато на: Thu Sep 25, 2008 10:03 am Заглавие: |
|
|
Зада4ата е: да се намери максималното възможно лице на 4-ъгълник със страни 1,4,7,8. Ако някои може да помогне pls
[img][/img]
|
|
|
 |
g_kulekov Напреднал
      гласове: 18
|
Пуснато на: Thu Sep 25, 2008 10:35 am Заглавие: |
|
|
Към Predator:
Подхвърлям идея.
По скицата, ако изразиш лицата S1 и S2 на двата триъгълника по Хероновата формула, използвайки неизвестния диагонал x, лицето на четириъгълника e функция на x:
S(x)=S1(x)+S2(x)
Не съм сигурен дали е идеята е рационална, просто нямам време да я проверявам детайлно
| Description: |
|
| Големина на файла: |
2.48 KB |
| Видяна: |
17794 пъти(s) |

|
|
|
|
 |
garion Напреднал
  гласове: 13
|
Пуснато на: Thu Sep 25, 2008 11:03 am Заглавие: |
|
|
| g_kulekov написа: | Към Predator:
Подхвърлям идея.
По скицата, ако изразиш лицата S1 и S2 на двата триъгълника по Хероновата формула, използвайки неизвестния диагонал x, лицето на четириъгълника e функция на x:
S(x)=S1(x)+S2(x)
Не съм сигурен дали е идеята е рационална, просто нямам време да я проверявам детайлно |
Има и втори вариант, а именно страните с дължини 8 и 7 да са срещуположни.
|
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Thu Sep 25, 2008 1:44 pm Заглавие: |
|
|
| Predator написа: | Зада4ата е: да се намери максималното възможно лице на 4-ъгълник със страни 1,4,7,8. Ако някои може да помогне pls
[img][/img] |
Защо ли си мисля, че от всички четириъгълници със страни, a, b, c, d, максимално лице има този, който е вписан в окръжност?
|
|
|
 |
Baronov Напреднал
  гласове: 39
|
Пуснато на: Thu Sep 25, 2008 3:40 pm Заглавие: |
|
|
| ганка симеонова написа: | | Predator написа: | Зада4ата е: да се намери максималното възможно лице на 4-ъгълник със страни 1,4,7,8. Ако някои може да помогне pls
[img][/img] |
Защо ли си мисля, че от всички четириъгълници със страни, a, b, c, d, максимално лице има този, който е вписан в окръжност? |
Не знам сигурно, защото това следва веднага от Изопериметричната задача.
Между другото, сигурно всички я знаете тая формула, ама ще я напиша все пак:
[tex]S^{2} = (p-a)(p-b)(p-c)(p-d)[/tex], където S е лицето на вписан четириъгълник със страни а, в , с, d и полупериметър р.
|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|