Регистрирайте се
Едно свойство на функцийте, което не можах да разбера
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
d_style7 Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Feb 03, 2008 10:42 pm Заглавие: Едно свойство на функцийте, което не можах да разбера |
|
|
| имаше една задача, на която обяснението и беше, че две графики на функции като са перпендикулярни и продуктът на "their slopes" е равен на -1(If two lines are perpendicular, the product of their slopes is equal to –1). Как да го разбирам това? В речника пише, че slope е наклон. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
g_kulekov Напреднал
      гласове: 18
|
Пуснато на: Mon Feb 04, 2008 6:42 am Заглавие: Re: Едно свойство на функцийте, което не можах да разбера |
|
|
Най-напред две зебележки:
1) Функция в множествено число е функции (не функций)
2) Перпендикулярност на графики на какви да е функции няма. Перпендикулярни(ортогонални) могат да бъдат вектори, прави, равнини, но не и графики на функции в общия смисъл.
По същество:
slope е наклон. Това е тангенсът на ъгъла, който сключва дадена права с абсцисата. "Продуктът" от два наклона е тяхното произведение. Ако правите са перпендикулярни, произведението от наклоните им е -1. И обратно, ако това произведение е -1, то правите са перпендикулярни |
|
|
 |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1936 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
   гласове: 179
|
Пуснато на: Mon Feb 04, 2008 3:52 pm Заглавие: Re: Едно свойство на функцийте, което не можах да разбера |
|
|
| g_kulekov написа: | Най-напред две зебележки:
Перпендикулярни(ортогонални) могат да бъдат вектори, прави, равнини, но не и графики на функции в общия смисъл.
|
Aко две криви се пресичат в дадена точка, под ъгъл между кривите разбираме ъгълът м/у допирателните им в дадената точка. |
|
|
 |
g_kulekov Напреднал
      гласове: 18
|
Пуснато на: Mon Feb 04, 2008 5:20 pm Заглавие: Re: Едно свойство на функцийте, което не можах да разбера |
|
|
| r2d2 написа: | | Aко две криви се пресичат в дадена точка, под ъгъл между кривите разбираме ъгълът м/у допирателните им в дадената точка. |
Прав си с уточнението: ако и двете са диференцируеми в тази точка. Тогава понятието се отнася само за тази точка. |
|
|
 |
Nikolay_uacg Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Feb 04, 2008 10:39 pm Заглавие: |
|
|
| Произведението на ъгловите коефициенти на две прави е равен на -1. Сигурно това са искали да кажат.(ъгловия коефициен е равен на тангенса на ъгъла който една права сключва с положителната посока на Ox) |
|
|
 |
nasko Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Nov 28, 2008 5:58 pm Заглавие: |
|
|
Видях, че в тази тема е станало дума за произведение на ъглови коефициенти, а точно в тази насока се състои въпросът ми. Вчера като имахме упражнения асистентката по аналитична геометрия ми каза, че не мога да използвам на готово, че К 1.К2= -1 когато двете прави са перпендикулярни, а трябвало всеки път като решавам задача да го доказвам. Та въпросът ми е това счита ли се за формула или не, защото аз съм останал с впечатлението, че е формула и много се нервя  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|