Регистрирайте се
Доказателство : характ. корени на матрицата А^-1 са..
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
usestrictt Начинаещ

|
Пуснато на: Sat Feb 02, 2008 3:36 pm Заглавие: Доказателство : характ. корени на матрицата А^-1 са.. |
|
|
Нека А принадлежи на кв. матрица М (R) е неособена матрица с n реда и n стълба. Да се докаже, че характеристичните корени на матрицата А^-1 са реципрочни стойности на характеристичните корени на А.
Бих искала малко помощ, ако може. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
xyz Напреднал
     гласове: 12
|
Пуснато на: Mon Feb 04, 2008 2:17 pm Заглавие: |
|
|
| За малко помощ: "Жорданова нормална форма" например. |
|
|
 |
usestrictt Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Feb 04, 2008 9:11 pm Заглавие: |
|
|
| Мерси |
|
|
 |
phr34k Начинаещ

|
Пуснато на: Fri May 16, 2008 8:16 am Заглавие: |
|
|
За какво ни е Жорданова нормална форма, ако имаме дефинициите на инверсия на матрица и характеристичен корен?
За характеристичен корен [tex]c[/tex] на матрицата [tex]A[/tex], има вектори V такива, че:
[tex]AV=cV[/tex]
Но съответно
[tex]A^{-1}AV=IV=V[/tex]
и
[tex]A^{-1}V=A^{-1}(Ac^{-1}V)=c^{-1}V[/tex]
Следователно, за всеки характеристичен корен [tex]c[/tex] на матрица [tex]A[/tex] съответства характерстичен корен [tex]c^{-1}[/tex] на матрицата [tex]A^{-1}[/tex] |
|
|
 |
xyz Напреднал
     гласове: 12
|
Пуснато на: Fri May 16, 2008 2:57 pm Заглавие: |
|
|
Да това е директно решение, но можеш ли да се справиш и с кратностите, т.е. ако имаш 3 кратен характерестичен корен s, то и че ще имаш 3 кратен характеристичен корен s-1.
Вообще не казвам, че не може да стане по твоя начин, но ще трябва да го помислиш допълнително. С Жорданова нормално форма, всичко ти е на тепсия.
Последната промяна е направена от xyz на Sun May 18, 2008 2:24 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
phr34k Начинаещ

|
Пуснато на: Fri May 16, 2008 4:53 pm Заглавие: |
|
|
ЕДИТ нямах компютър с кирилица, та това го писах бавно с character map, сега допълвам)
Прав си, xyz, че не мога да се справя с кратността освен ако матрицата има диагонална форма?(аз линейна алгебра само съм чел на английски, та термините ми бягат), тогава векторните пространствата на съответните характеристични вектори веднага си пасват на векторните пространства на характеристичните корени на инверсната матрица, и съотетно измеренията пасват на кратността.
...
Лягам да спя, че едвам мисля.
П.П. Оная детерминанта в раздела за Висша Алгебра е гадна и не ми дава мира. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|