Регистрирайте сеРегистрирайте се

Правилно ли съм решил тази функция?

Форум за математика Форуми -> Висша математика
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
kalfov
Начинаещ

МнениеПуснато на: Tue Jan 22, 2008 1:00 am    Заглавие: Правилно ли съм решил тази функция?

Става дума за следното:

F(x) = x2 - 4x - 1 -ln(х2 - 4x +4)

Трябва да се намерят екстремумите. Съответно първа производна на това я приравняваме на 0 и след това намериме х1 и х2 за екстремуми...но когато проверя за тях и заместя с тях (получавам 1 и 3 като резултати) в главната функция и ми се получава и при двата хикса е Ф(х) е -4 .... възможно ли е това да стане? Ако не как се решава тогава това Smile

Благодаря ви предварително!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
b1ck0
Напреднал

Местожителство: Варна
гласове: 2

МнениеПуснато на: Tue Jan 22, 2008 1:39 pm    Заглавие:

Намираш [tex]f'(x)[/tex] след това намираш корените на уравнението [tex]f'(x) = 0[/tex] и ги нанасяш на числова ос, от където намираш интервалите на растене и намаляване, от където определяш точките в които ще имаш екстремуми. След това заместваш в [tex]f(x)[/tex] с екстремалните точки и намираш [tex]MIN, MAX[/tex].
Върнете се в началото
kalfov
Начинаещ

МнениеПуснато на: Tue Jan 22, 2008 6:33 pm    Заглавие:

b1ck0 написа:
Намираш [tex]f'(x)[/tex] след това намираш корените на уравнението [tex]f'(x) = 0[/tex] и ги нанасяш на числова ос, от където намираш интервалите на растене и намаляване, от където определяш точките в които ще имаш екстремуми. След това заместваш в [tex]f(x)[/tex] с екстремалните точки и намираш [tex]MIN, MAX[/tex].

Да, точно това направих и аз, нанесох ги на оста, нооо....не се получи. Всъшност получи се, намерих къде расте и намалява, нооо...когато се върна в главната функция и заместя с получените стойности...тогава се получава една и съща стойност - -4!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Висша математика Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
You cannot attach files in this forum
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.