Регистрирайте се
Една задача. Моля помогнете!
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
nansy Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Jan 20, 2008 3:19 pm Заглавие: Една задача. Моля помогнете! |
|
|
Имам изпит, но не мога да схвана метода за решаване на подобни задачи. Моля помогнте ми.
В равнината са дадени т. О(0, 0) и правата g с уравнение x-3y-3=0. Да се намери уравнение на права l, която минава през т. О и е перпендикулярна на g.
Благодаря предварително. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
BiGb1rD Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Jan 20, 2008 5:50 pm Заглавие: Re: Една задача. Моля помогнете! |
|
|
| nansy написа: | Имам изпит, но не мога да схвана метода за решаване на подобни задачи. Моля помогнте ми.
В равнината са дадени т. О(0, 0) и правата g с уравнение x-3y-3=0. Да се намери уравнение на права l, която минава през т. О и е перпендикулярна на g.
Благодаря предварително. |
Всичко е във формулите. Ако една права е перпендикулярна на друга право, то тогава ъгловият коефициен на едната права(Кac) умножен по ъгловия коефициент на другата права(Кbc)= -1. Намираме К на правата g Kg= -а/b= 1/3, тогава заместваме във формулата Кg.Kl= -1 и Кl= -3. Точка O е точка от правата l => (y-y1)=Kl.(x-x1) И си заместваш и тва е уравнението на правата.
П.С. За да схванеш метода е необходимо да знаеш формулите Успех на изпита. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|