Регистрирайте сеРегистрирайте се

Триъгилници-задачка за 7-ми кл.

Форум за математика Форуми -> Триъгълници
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
vladi4
Начинаещ

Местожителство: sofia
гласове: 1

МнениеПуснато на: Wed Jan 16, 2008 11:00 pm    Заглавие: Триъгилници-задачка за 7-ми кл.

За ▲АВС и▲А1B1C1 се знае,че: AB=A1В1;BC+AC=B1C1+A1C1 и ъгълА=ъгълА1 .Да се докаже че ▲-ците са еднакви. Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
vladi4
Начинаещ

Местожителство: sofia
гласове: 1

МнениеПуснато на: Thu Jan 24, 2008 10:52 am    Заглавие: относно задачка за 7-ми клас

На продъженията съответно на страните:АС и A1C1 взимаме точки съответно Q и Q1 така че CQ=BC a C1Q1=B1C1. Получените ▲-ци АВQ и А1В1Q1 са ЕДНАКВИ защото :АВ=А1В1(по усл.) [tex]\angle[/tex]А=[tex]\angle [/tex]А1(по усл.) и АQ=A1Q1(=AC+BC=A1C1+B1C1)
=> [tex]\angle [/tex]Q =[tex]\angle [/tex]Q1 ! НО ▲-ците BCQ и B1C1Q1 са РАВНОБЕДРЕНИ( по построение !!) => [tex]\angle [/tex]Q=[tex]\angle[/tex]QBC =[tex]\angle [/tex]Q1=[tex]\angle [/tex]Q1B1C1 ...=>[tex]\angle [/tex]QBC=[tex]\angle [/tex]Q1B1BC1 =>[tex]\angle [/tex]QCB=[tex]\angle [/tex]Q1C1B1...=>[tex]\angle [/tex]ACB =[tex]\angle [/tex]A1C1B1 => [tex]\angle [/tex]B=[tex]\angle [/tex]B1....И по страна и два ъгъла ▲-ците АВС и А1В1С1 са ЕДНАКВИ !
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Триъгълници Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Може да прикачвате файлове
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.