| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Dailyana Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Jan 16, 2008 4:52 pm Заглавие: Рационални корени на уравнение с рационални коефициенти |
|
|
Моля ви за малко помощ за следната задача
2x3+x2-3x+1=0
Решава се,чрез p & q,които заемат мястото съответна на свободния член и на страшия коефициент.
Първо определяме делителите на свободния член и старшия коефециент,след това определяме измежду кои числа са/е решението на задачата x1=p/q и не знам как се решава нататък....  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
soldier_vl VIP
   гласове: 22
|
Пуснато на: Wed Jan 16, 2008 6:43 pm Заглавие: |
|
|
| Това е схема на Хорнер малко е сложно да ти я обясна има я в много от темите във форума. Но по просто може да процедираш по следния начин след като определиш делителите те са един вид възможните корени. Като почваш да заместваш с тях и когато след като заместиш в израза се получи 0 значи този делител е корен. Ако си 9ти клас мисля, че в учебника за профилирана подготовка има урок за схемата на Хорнер |
|
|
 |
Dailyana Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Jan 16, 2008 7:00 pm Заглавие: |
|
|
Благодаря!
Да девети клас съм и уча в математическа паралелка,но въпросът е,че все още не сме взели схемата на Хорнер.Все пак ще се опитам да я помъча още тази задача....  |
|
|
 |
soldier_vl VIP
   гласове: 22
|
Пуснато на: Wed Jan 16, 2008 7:11 pm Заглавие: |
|
|
| Dailyana написа: | Благодаря!
Да девети клас съм и уча в математическа паралелка,но въпросът е,че все още не сме взели схемата на Хорнер.Все пак ще се опитам да я помъча още тази задача....  |
Пробвай след като имаш възможни корени(делителите на свободния член и старишия коефициент) да заместиш с тях в израза и ако се получи 0 значи е числото ти е корен, след като намериш едно такова число след това можеш да разложиш израза като го представиш във вида (х-намерения корен)(израз от втора степен) след това другите 2 корена можеш да ги намериш по лесно |
|
|
 |
Dailyana Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Jan 16, 2008 7:33 pm Заглавие: |
|
|
Да така ми се получи задачата!!! Мерси^n!!!!!!!!!!!!!! |
|