Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
complex Напреднал

гласове: 6
|
Пуснато на: Fri Jan 11, 2008 3:19 pm Заглавие: Задачи по стереометрия |
|
|
Здравейте, изобщо не ми се отдава стереометрията. Сега съм седнал да изрешавам всички задачи от 11-ти клас, но нещо не се получава. Бихте ли ми помогнали с тези 2 задачи.
1. Даден е куб ABCDA1B1C1D1. Точките P и Q са средите на BC и CD, а М е медицентърът на триъгълника PQC. Намерете точка N от правата AA1 такава, че правите C1N и CM да са успоредни?
2. Даден е правоъгълен триъгълник ABC с катети AC=4 и BC=3. Вписаната в триъгълника окръжност се допира до страните AC и BC съответно в точки K и L. Намерете:
а) ъгъла между правите AL и BK;
б) ъгъла между BK и медианата през върха C.
|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
mema Начинаещ
   гласове: 1
|
Пуснато на: Fri Jan 11, 2008 5:36 pm Заглавие: 2 задача, че 1ва нещо условието ме съмнява |
|
|
Прикачих картинка, там са означенията,ВКхAL=D, c =5 и r=1 са по Питагорова и формулката за радиус в правоъгълен [tex]\Delta [/tex]. От [tex]\Delta [/tex]ALC намираш AL=[tex]\sqrt{17}[/tex] [tex]sin\alpha =\frac{4}{\sqrt{17}}, cos\alpha =\frac{1}{\sqrt{17}}[/tex]. Аналогично От [tex]\Delta [/tex]ВКC намираш ВК=[tex]\sqrt{10}[/tex], [tex]sin\beta =\frac{3}{\sqrt{10}}, cos\beta =\frac{1}{\sqrt{10}}[/tex].
От чет. CLDK [tex]\varphi =360-(\alpha+\delta +90) [/tex]
=> cos[tex]\varphi =cos(\alpha+\delta +90)=-sin(\alpha+\delta )[/tex]
Развиваш формулката, заместваш и смяташ.
| Description: |
|
| Големина на файла: |
9.16 KB |
| Видяна: |
1632 пъти(s) |

|
|
|
|
 |
g_kulekov Напреднал
      гласове: 18
|
Пуснато на: Sat Jan 12, 2008 10:16 am Заглавие: Re: Задачи по стереометрия |
|
|
За задача 1
CM е медиана и ъглополовяща в равнобедрения триъгълник CPQ, следователно M е точка от диагонала на долната основа. Единствената права, която минава през C1 и е успоредна на диагонала на долната основа е диагоналът на горната основа C1A1. Значи N трябва да бъде точка от този диагонал. Но освен това N трябва да бъде точка и от околния ръб AA1. Следователно N е пресечната точка на околния ръб AA1 и диагонала на горната основа CC1, а това е точката A1. Следователно N съвпада с A1
|
|
|
 |
complex Напреднал

гласове: 6
|
Пуснато на: Mon Jan 14, 2008 10:29 pm Заглавие: |
|
|
| Еии... момчета вие сте златни. Благодаря ви много за помощта, помогнахте ми страшно много.
|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|