Регистрирайте се
собствени числа и собствени вектори на матрица
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
elektronchika Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Jan 09, 2008 8:33 pm Заглавие: собствени числа и собствени вектори на матрица |
|
|
| това нещо за първи път го чувам това нещо, не сме го писали по лекции, и такива задачи не сме решавали, някой може ли да помогне? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1936 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
   гласове: 179
|
Пуснато на: Wed Jan 09, 2008 8:54 pm Заглавие: |
|
|
Нека А е матрица а v- вектор (v<>0).
Ако Аv=λv, v наричаме собствен вектор на А, а λ - собствена стоиност (eigenvalue).
Не ми се вярва да не сте го учили?!? |
|
|
 |
elektronchika Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Jan 09, 2008 9:03 pm Заглавие: |
|
|
| лекции не съм пропускал, упражнения също, но това нещо го чувам за първи път, сериозно! |
|
|
 |
xyz Напреднал
     гласове: 12
|
Пуснато на: Thu Jan 10, 2008 1:54 pm Заглавие: |
|
|
Какво сте учили за матрици тогава? Например характеристичен полином на матрица - учили ли сте? Това е полиномът, чиито корени са всички собствени стойности (така го учих аз, не собствени числа). (По)-коректно казано става дума за полинома:
det(А-x)=0,
По-горе с x означавам някаква скаларна променлива, т.е. прието е да се записва xI или xE, където I или E е единичната матрица. |
|
|
 |
elektronchika Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Jan 14, 2008 8:01 pm Заглавие: |
|
|
| тц, не съм го чувал, но се оказа че такъв теоритичен въпрос няма да имаме - отпада от конспекта. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|