Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
b1ck0 Напреднал

гласове: 2
|
Пуснато на: Mon Jan 07, 2008 8:08 pm Заглавие: Теория за вектори |
|
|
Здравейте,
Нека имаме задача:
Да се намери обема на тетраедър, който има върхове с координати: [tex] A(1,2,3), B(3,4,5), C(5,6,7), V(7,8,9)[/tex]. В този случай постъпваме по следния начин:
[tex]\vec{AB}(3-1;4-2;5-3) \Leftrightarrow \vec{AB}(2;2;2)[/tex] и така намираме координатите на [tex]\vec{AC} \vec{AV}[/tex] след това намираме обема по формулата:
[tex]V = \frac{1}{6}\vec{AB}.\vec{AC}.\vec{AV} [/tex]
Това ясно, въпросът ми е как да намерим лицето на триъгълник като са ни дадени координатите на върховете [tex]A,B,C[/tex]
Аз намирам координатите на векторите, но не знам формулата за лице на ▲-к, изразена с вектори
Благодаря предварително! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Relinquishmentor Фен на форума

гласове: 30
|
Пуснато на: Mon Jan 07, 2008 8:11 pm Заглавие: |
|
|
| Лесен начин няма. Един от начините е с Херон, друг начин - като си припомним геометричния смисъл на модула на векторното произведение. |
|
|
 |
b1ck0 Напреднал

|
Пуснато на: Mon Jan 07, 2008 8:25 pm Заглавие: |
|
|
Не ми трябва с херон, така я реших на контролното и ми отнеха точки. Просто не присъствах на лекцията ( както и на упражнението ) за вектори и съм изтървал този момент.
Май сам открих отговора:
Нека [tex]\vec{a} \& \vec{b}[/tex] са страни на нашия триъгълник, то :
[tex]S = \frac{ \vec{a} x \vec{b} }{ 2 }[/tex]
Последната промяна е направена от b1ck0 на Mon Jan 07, 2008 9:03 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
Relinquishmentor Фен на форума

гласове: 30
|
Пуснато на: Mon Jan 07, 2008 8:55 pm Заглавие: |
|
|
Имаме три точки A,B & C. От тях определяме например векторите [tex]\vec{AB} \& \vec{AC}[/tex] (важно е началата им да съвпадат). Тогава [tex]|\vec{AB}\times\vec{AC}|[/tex][tex] = |\vec{AB}||\vec{AC}| \|{sin\alpha}|[/tex] или това е лицето на успоредника с рамене векторите [tex]\vec{AB}\&\vec{AC}[/tex] . Като намерим векторното произведение с координатите, т.е. [tex]\vec{AB}\times\vec{AC}=\begin{vmatrix} \vec{i} & \vec{j} & \vec{k} \\ x_1 & y_1 & z_1\\x_2 & y_2 & z_2 \end{vmatrix}[/tex] и разделим полученото на две, ще получим половината от лицето на успоредника, т.е. търсения триъгълник.
Или окончателно:
[tex]S_{ABC} =\frac{1}{2 } | \begin{vmatrix} \vec{i} \& \vec{j} & \vec{k} \\ x_1 & y_1 & z_1\\x_2 & y_2 & z_2 \end{vmatrix} |[/tex] |
|
|
 |
b1ck0 Напреднал

|
Пуснато на: Mon Jan 07, 2008 9:05 pm Заглавие: |
|
|
Отново, Благодаря  |
|
|
 |
efi4ka8899 Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Jan 09, 2008 11:55 pm Заглавие: :) |
|
|
За лицето можеш да използваш и следната формула която ми се струва по-рационална
[tex]S=\frac{1}{2} | \vec{a} \times \vec{b} |[/tex] |
|
|
 |
Infernum Фен на форума

гласове: 20
|
Пуснато на: Fri Jan 11, 2008 7:08 pm Заглавие: |
|
|
Формулата изобщо не е по-рационална. Това е същата формула, обяснена подробно по-горе.  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|