Регистрирайте се
уравнение от трета степен с параметър
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
sensable Начинаещ

|
Пуснато на: Sat Dec 29, 2007 2:34 pm Заглавие: уравнение от трета степен с параметър |
|
|
При кои стойности на реални параметър а уравнението 2х3-4ах2+(2а2+а-1)х+а-а2=0 има три реални корена, които са по-малки от 3.
Отг: а<3
---
Ясно е, че f(3)>0, от което се получава, че а\in (-\infty ;3)\cup (3,4;+\infty ), обаче не знам как да определя кога ще са три корените  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
savage309 Напреднал

гласове: 3
|
Пуснато на: Sat Dec 29, 2007 7:04 pm Заглавие: |
|
|
| Ако екстремума 'от ляво' е с положителна стойност, а този 'от дясно' с отрицателна има 3 корена. |
|
|
 |
sensable Начинаещ

|
Пуснато на: Sat Dec 29, 2007 7:09 pm Заглавие: |
|
|
Мерси  |
|
|
 |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1936 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
   гласове: 179
|
Пуснато на: Sat Dec 29, 2007 9:40 pm Заглавие: Re: уравнение от трета степен с параметър |
|
|
| sensable написа: |
Ясно е, че f(3)>0, от което се получава, че а\in (-\infty ;3)\cup (3,4;+\infty ), обаче не знам как да определя кога ще са три корените  |
Това сладко детенце (на аватара ти), както и аз не може да решава кубични уравнения (както и ти надявам се ). Значи единствена надежда - да уцелим корен.
Можеш ли?
После (след това подсказване) условието на задачата е тъпо. Би могло да се направи по-добро. Моля, кажи от къде е? |
|
|
 |
sensable Начинаещ

|
Пуснато на: Sat Dec 29, 2007 11:01 pm Заглавие: |
|
|
Защо? |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|