Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Svilena Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Dec 21, 2007 2:25 am Заглавие: Въпрос по 2-3 задачки :) |
|
|
Здравейте! Утре трябва да предам една курсова, а пък нещо забих...късно се сещам ама нали си мислех и че сама ще успея... таа даден е ABC А(2;-2) B(3;-5) C(5;7) и се търси уравнението на перпендикуляра от C към ъглополувящата на А.
Намерих си аз уравненията на правите AB: -3x -y+4=0 и AC= 3x-y-8=0 и от там идеята ми беше, че tg CAL= tg BAL (от l) и с коефицентите по формулата (К2-К1)/1+К2.К1 да ги преравня и да получа К на AL..имам и координатите на C и готово уж ама не излиза нещо. ще съм ви благодарна ако ми напишете правилното уравнението което трябва да се напише във формулата за коефициентите, че не мога да разбера кое ще се яви К1 и кое К2 и дали въобще е верен начина.
А другата е lim x->0 (3^2x-1)arcsin3x/(arctgx/2)ln(1+tg2x)
Мерси предвариетлно!
|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Edward Редовен

гласове: 1
|
Пуснато на: Fri Dec 21, 2007 10:57 am Заглавие: |
|
|
Споделям мнение, ...не съм много сигурен, но получих, че ъглополовящата на <А е успоредна на оста Ох... , ако това е вярно ще излезе, че перпендикуляра от С към ъгл-та ще има уравнение у=5
Как го получавам? От кординатите на върховете А, В, С намирам АB2=10;ВС2=148;АС2=90, от косинусова т-ма намирам cos<А=- 4/5 ..от формулaта за половинки на ъгли..cos <A/2=√10/10 ; sin<A/2=3√10/10..демек tg <A/2= 3.
От уравнението на АС, което ти си намерила имаме, че KAC=3, т.е tg<(AC, Ox)=3. Следователно tg <A/2= tg <(AC, Ox) =><A/2=<(AC, Ox) => AL(ъгл.)II Ox
|
|
|
 |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1936 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
   гласове: 179
|
Пуснато на: Fri Dec 21, 2007 12:06 pm Заглавие: |
|
|
Анализ: Нека СС1 е търсената права (С1 - на правата АВ), тогава триъгълникът АСС1 е равнобедрен (защото ъглополовящата СD е и височина).
Решение:
На лъча АВ намираме точка С1, такава че АС1 = АС. Пишем уравнението на СС1.
Коментар1: Парадокс е, че в средното училище построителни задачи практически не се изучават, а после активно се използват в часовете по анал. геом.
Коментар2: Освен ако не съм се объркал, даващата задачата и решаващият я, учат за висше образование (предполага поне средно ниво на образованост).
Как тогава да си обясним
ъглополувящата
остта ?
Не ми казвайте, че тези грешки са случайни!
| Description: |
|
| Големина на файла: |
6.08 KB |
| Видяна: |
1509 пъти(s) |

|
|
|
|
 |
Edward Редовен

гласове: 1
|
Пуснато на: Fri Dec 21, 2007 2:13 pm Заглавие: |
|
|
|
|
|
 |
Svilena Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Dec 24, 2007 2:01 pm Заглавие: |
|
|
Благодаря!
|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|