Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Математикът Начинаещ

Регистриран на: 30 Sep 2007 Мнения: 29 Местожителство: света на математиката
  гласове: 2
|
Пуснато на: Fri Dec 07, 2007 7:48 pm Заглавие: (А+В+С)^х=? |
|
|
Чудех се дали да не го постна някъде другаде, но видях, че тук пише "форум за всичко останало" и за това го поствам тук.
Всеки знае за триъгълника на Паскал.Във формули за съкратено умножение видях че пише за способността му да изразява коефицентите на (А+В)^х.Това ме подсети за едно нещо, за което не съм се сещал отдавна.
Има ли нещо, което изразява коефицентите на (А+В+С)^х така както триъгълника на Паскал изразява коефицентите на (А+В)^х?След МНОГО досадно умножение разбрах на колко е равно (А+В+С) на степени трета, четвърта и пета.И открих, че наистина има нещо като триъгълника на Паскал.Само че не знаех как да го изразя.След около един час, прекаран в блъскане на главата, разбрах, че е в триизмерното пространство.
Имам два въпроса-хякой открива ли каквато и да е последователност и ако да, може ли да го продължи?
| Description: |
| Това е нещо като пирамида. |
|
| Големина на файла: |
18.97 KB |
| Видяна: |
1531 пъти(s) |

|
|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
xyz Напреднал
     гласове: 12
|
Пуснато на: Sun Dec 09, 2007 3:46 pm Заглавие: |
|
|
Само като забележка, ще отбележа, че тримерни, че и многомерни триъгълници на Паскал се срещат при решаването на една комбинаторна задача (сега нямам време да я напиша, но ще го направя в бъдеще). Тези триъгълници, обаче, са на тривиалния принцип:
[tex]a_{i,j,k}=a_{i-1,j,k}+a_{i,j-1,k}a_{i,j,k-1}[/tex]
|
|
|
 |
Relinquishmentor Фен на форума

гласове: 30
|
Пуснато на: Sun Jan 06, 2008 3:13 pm Заглавие: |
|
|
Обобщена формула на Нютон:
[tex](x_1 + x_2 +...+x_m)^n = \sum_{k_1 + k_2+...+k_m}^{ } \frac{n!}{k_1!k_2!...k_m!}x_1^{k_1}x_2^{k_2}...x_m^{k_m} [/tex]
Само не ме питай за доказателство
|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети You cannot attach files in this forum Може да сваляте файлове от този форум
|
|