Регистрирайте сеРегистрирайте се

Някой да има идеи?

Форум за математика Форуми -> Нестандартни задачи за 5-8 Клас
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
totkata
Начинаещ

Репутация: 9.5Репутация: 9.5Репутация: 9.5Репутация: 9.5Репутация: 9.5Репутация: 9.5Репутация: 9.5Репутация: 9.5Репутация: 9.5

МнениеПуснато на: Thu Nov 29, 2007 11:33 am    Заглавие: Някой да има идеи?

Някои откраднал подаръците на дядо мраз. Известно е , че е бил само един човек. Помогни в откриването на крадеца, може и твоя подарък да е между откраднатите. Има четирима заподозряни като всеки от тях дава следните показания:
Алфред: Kaрлo или Еди бяха.
Бено: аз не бях.
Kaрлo:Еди го направи.
Еди: Kaрлo излъга като каза, че аз съм бил.
a) Да предположим, че само един от четиримата казва истината. Можеш ли със сигурност да докажеш кой от тях казва истината и кой е извършителя?
b) Да предположим, че само един от четиримата лъже.Можеш ли да намериш със сигурност решението?

Благодарна ще ви съм за всякакви идеи...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
Edward
Редовен

Местожителство: София
гласове: 1

МнениеПуснато на: Thu Nov 29, 2007 4:05 pm    Заглавие:

а) Допускаме, че Алфред е казал истината.Според думите му, извършителят е Карло или Еди.От допускането че Алфред е казал истината, следва, че другите лъжат. Значи и Бено лъже.Тогава неговото твърдение, че не е извършител, е невярно,т.е Бено е извършителят . Стигнахме до извода, че двама са извършители, но по условие извършителят е само един. Значи, допускането ни, че Алфред е казал истината е невярно. Остава,че Алфред не е говорил истина или :Карло или Еди не са извършителите.
Тогава обвинението на Карло, че Еди е извършителят не е вярно.Значи Карло е лъжец, а оправданието на Еди е истина. Следователно Еди е казал истината.

Боне лъжи, значи той е извършителят.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Нестандартни задачи за 5-8 Клас Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Може да прикачвате файлове
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.