Регистрирайте сеРегистрирайте се

Алгоритъм за намиране сумата на


 
   Форум за математика Форуми -> Информатика/Компютри
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Cool Angel
Начинаещ


Регистриран на: 30 Sep 2007
Мнения: 36

Репутация: 5.6Репутация: 5.6Репутация: 5.6Репутация: 5.6Репутация: 5.6
гласове: 1

МнениеПуснато на: Wed Nov 14, 2007 7:11 pm    Заглавие: Алгоритъм за намиране сумата на

Здравейте! Днес ми дадоха една задачка на С++.Попринцип моята сила не е в С++. По-точно почти нищо ниразбирам. Embarassed Ще ви помоля да ми помогнете за тази задача и да ми я обсните, защото утре имам информатика и госпожата иска да и представя задачата решена и да й я обясня на дъската... Трабва задачата да се реши със операторите For, while, do/while с трите опиратора поотделно. Ето я и самата задача:
Алгоритъм за намиране сумата на n числа.

Благодаря предварително! Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама







Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
Irrefutable
Напреднал


Регистриран на: 15 Jul 2007
Мнения: 298
Местожителство: София
Репутация: 28.8Репутация: 28.8Репутация: 28.8
гласове: 5

МнениеПуснато на: Wed Nov 14, 2007 8:23 pm    Заглавие:

Код:
#include <iostream>
using namespace std;

int funk1( int * A , int n){
   
    int sum = 0;
    for(int i = 0 ; i < n ; i++)
            sum+=A[i];
           
    return sum;
};

int funk2( int * A , int n){
    int sum = 0;
    while(--n>=0)
       sum+=A[n];
       
    return sum;
};

int funk3( int * A , int n){   
    int sum = 0;
    do{
        n--;
        sum+=A[n];       
    }while(n>0);
    return sum;
};

int main(){
    int n;
    cin>>n;
    int* chisla = new int[n];
    for(int i = 0 ; i < n ; i++)
            cin>>chisla[i];
   
    cout<<funk1( chisla , n)<<" ";
    cout<<funk2( chisla , n)<<" ";
    cout<<funk3( chisla , n)<<" ";

    return 0;   
   
};

В main функцията въвеждаме числата от конзолата , като първо въвеждаме броят на числата , после самите числа.
След като сме ги записали в масив , извикваме 3 функции , всяка от тях работи съответно с for , while i do-while цикъл.
Накрая виждаме че резултата е еднакав и поне на тероя нямаме грешка Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Cool Angel
Начинаещ


Регистриран на: 30 Sep 2007
Мнения: 36

Репутация: 5.6Репутация: 5.6Репутация: 5.6Репутация: 5.6Репутация: 5.6
гласове: 1

МнениеПуснато на: Wed Nov 14, 2007 8:26 pm    Заглавие:

Благодаря ти много! Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Cool Angel
Начинаещ


Регистриран на: 30 Sep 2007
Мнения: 36

Репутация: 5.6Репутация: 5.6Репутация: 5.6Репутация: 5.6Репутация: 5.6
гласове: 1

МнениеПуснато на: Wed Nov 14, 2007 8:41 pm    Заглавие:

Само че има един проблем... Аз нямам много знания, а неизучавам С++ извън училище.
Проблемът в същност е че ми трябва да е с трите, но поотделно.. Embarassed Embarassed Embarassed Просто три решения с трите неща, оператора де.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Irrefutable
Напреднал


Регистриран на: 15 Jul 2007
Мнения: 298
Местожителство: София
Репутация: 28.8Репутация: 28.8Репутация: 28.8
гласове: 5

МнениеПуснато на: Wed Nov 14, 2007 8:48 pm    Заглавие:

Код:
#include <iostream>
using namespace std;

int main(){
    int n, sum = 0, temp;
    cin>>n;
    for(int i = 0 ; i < n ; i++){
            cin>>temp;
            sum+=temp;
    }
    cout<<sum;
    return 0;
};

Код:
#include <iostream>
using namespace std;

int main(){
    int n, sum = 0, temp;
    cin>>n;
    while (n>0){
            cin>>temp;
            sum+=temp;
            n--;
    };
    cout<<sum;
    return 0;
};

Код:
#include <iostream>
using namespace std;

int main(){
    int n, sum = 0, temp;
    cin>>n;
    if ( n>0 )
       do{
              cin>>temp;
              sum+=temp;
              n--;
       }while(n>0);
   
    cout<<sum;
    return 0;
};
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Cool Angel
Начинаещ


Регистриран на: 30 Sep 2007
Мнения: 36

Репутация: 5.6Репутация: 5.6Репутация: 5.6Репутация: 5.6Репутация: 5.6
гласове: 1

МнениеПуснато на: Wed Nov 14, 2007 9:01 pm    Заглавие:

Златен си!!! Много ти благодаря!!!!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Информатика/Компютри Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Може да прикачвате файлове
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.