Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Methuselah VIP

гласове: 20
|
Пуснато на: Thu Nov 08, 2007 5:58 pm Заглавие: Рекурентни отношения |
|
|
Дайте някой сайт или обяснете как да намерим формула за n-тия член на рекурентно зададена редица...
Например:
редицата зададена по правилото:
а1=1
аn=2аn-1+1
се изразява с формулата an=2n-1 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Relinquishmentor Фен на форума

гласове: 30
|
Пуснато на: Thu Nov 08, 2007 6:08 pm Заглавие: |
|
|
Такова правило не съществува. Всичко се прави с предположения и хипотези и се доказва с индукция. Лошо, но няма друг начин. В конкретния случай можем да разпишем редицата по следния начин:
11,3 2, 73, 154,....
Тук горните десни индекси не означават степен, а номер на член от редицата. Забелязваме, че 2^n - 1 ни дава всички написани членове и остава да проверим по индукция. |
|
|
 |
xyz Напреднал
     гласове: 12
|
|
|
 |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1936 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
   гласове: 179
|
Пуснато на: Thu Nov 08, 2007 6:42 pm Заглавие: |
|
|
Ханойската кула?
Правила, разбира се има! Може и да напиша нещо (ако не ме мързи).
За конкретната редица: цитат от книгата "Concrete Mathematics (A Foundation for Computer Science) - Д.Кнут и др.
[tex]a_1=1[/tex]
[tex]a_n=2a_{n-1}+1[/tex]
Виждаме, че [tex]a_1+1=2, \; a_n+1=2a_{n-1}+2[/tex] и полагаме [tex]b_1=2, \; b_n=a_n+1[/tex]. Не е необходимо да си гений за да забележиш, че [tex]b_n=2b_{n-1}[/tex], т.е. [tex]b_n=2^n[/tex].
Следователно [tex]a_n=b_n-1=2^n-1[/tex].
Сайтове сигурно също има, но не съм аз този дето ще ви учи да търсите инфо в интернет! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети You cannot attach files in this forum Може да сваляте файлове от този форум
|
|