| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
dancevi Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Nov 06, 2007 6:22 pm Заглавие: метод на Хорнер |
|
|
| може ли някой да даде метода на Хорнер, но малко по-подробно, защото много ми трябва, а къде ли не се рових в нета и нищо не разбирам.Ще ви бъда СТРАШНО благодарен!мерси предварително... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
soldier_vl VIP
   гласове: 22
|
Пуснато на: Tue Nov 06, 2007 9:50 pm Заглавие: |
|
|
| Meтода на Хорнер се използва за уравнения от степен която е по висока от 2. В таблица се пишат коефициентите пред х-овете от втората колонка нататък. Т.е. пише се първо коефициентът пред х на най-високата степен(примерно [tex]x^y[/tex]) след това коефициентът пред х на степен у-1 ако няма такова х пишем нула и така до край накрая пишем свободния член. Възможните корени на това уравнение са са всички делители на свободния член, включително отрицателните делители, както и всички делители на А/В където А е свободния член, а В старшият коефициентът. Тези числа едно по едно се записват в първата колонка на таблицата на втория ред. След това започва решението в следния ред първо се записва старшия коефициент на втория ред след което възможния корен се умножава по този коефициент и се събира със следващия коефициент(от третата колонка) и резълтатът се записва на втория ред под коефициентът с който сме събирали. Следващата стъпка следната: възможния корен се умножава с последното записано от нас число и се събира със следващия коефициент, под който записваме резултатът и това дейстие се повтаря до края на таблицата. Ако се получи последното число 0 то значи този възможен корен е корен на уравнението и уравнението става от степен у-1 като като коефициентите пред х-овете са тези число които сме записали. Ако числото не е 0 то значи това не е корен. |
|
|
 |
dancevi Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Nov 07, 2007 1:28 pm Заглавие: |
|
|
мерси за подробното описание, но нещо не ми излиза....пак.........
ако може да дадеш пример...  |
|
|
 |
Relinquishmentor Фен на форума

гласове: 30
|
Пуснато на: Wed Nov 07, 2007 8:54 pm Заглавие: |
|
|
Схемата на Хорнер се използва, когато искаме да разделим полином с двучлен. Да разгледаме общия случай:
Полиномът: [tex]a_0x^n + a_1x^{n-1} + a_2x^{n-2} +...+ a_{n-2}x^2 + a_{n-1}x^1 + a_n.x^0[/tex]
делим с двучлена [tex](x-\alpha )[/tex]. Ще получим нов полином, който е частно от делението на двата със степен, която е разлика между най-високите степени на двата полинома, които делим. В случая първият полином е от степен [tex]n[/tex], а вторият - от степен 1. Получихме, че частното ще бъде от степен [tex]n-1[/tex]. Освен частно, при делението ще се появи и остатък, който е от степен с една по ниска от степента на частното. Понеже степента на частното излезе 1, то остатъкът ще има степен 1 - 1 = 0, т.е. това ще е някакво число, различно от нула или самата нула. Ще означаваме остатъка с [tex]R[/tex].
Ако извършим обратното, т.е. полученото частно умножим с [tex](x-\alpha)[/tex] и съберем с остатъка, то ще получим отново първият полином. Тъй като ние не знаем какви коефициенти има частното, ще въведем помощни такива и ще ги определим по късно. Нека тези коефициенти са [tex]b_0, b_1, b_2,....,b_n[/tex]. И така умножаваме:
[tex]a_0x^n + a_1x^{n-1} + a_2x^{n-2} +...+ a_{n-2}x^2 + a_{n-1}x^1 + a_n.x^0 = [/tex]
[tex] =(b_0x^{n-1} + b_1x^{n-2} + b_2x^{n-3} +...+ b_{n-2}x + b_{n-1} + )(x-\alpha ) + R[/tex]
Като разкрием скобите, получаваме:
[tex]a_0x^n + a_1x^{n-1} + a_2x^{n-2} +...+ a_{n-2}x^2 + a_{n-1}x^1 + a_n.x^0 =[/tex]
[tex]= b_0x^{n-1}x + b_1x^{n-2}x + b_2x^{n-3}x +...+ b_{n-2}x^2 + b_{n-1}x - b_0x^{n-1}\alpha - b_1.x^{n-2}\alpha + b_2x^{n-3}\alpha -...- b_{n-2}x\alpha -b_{n-1}\alpha + R = [/tex]
Сега ще приведем полинома в нормален вид, т.е., ще групираме всички членове, които съдържат x от една и съща степен и ще ги подредим по големина:
[tex]= b_0x^n + (b_1 - b_0\alpha )x^{n-1} + (b_2 - b_1\alpha )x^{n-2} +...+ (b_{n-1} - b_{n-2}\alpha) + b_{n-1}\alpha + R[/tex]
И така, получихме, че полиномът [tex]a_0x^n + a_1x^{n-1} + a_2x^{n-2} +...+ a_{n-2}x^2 + a_{n-1}x^1 + a_n.x^0[/tex] е равносилен на полиномът
[tex]= b_0x^n + (b_1 - b_0\alpha )x^{n-1} + (b_2 - b_1\alpha )x^{n-2} +...+ (b_{n-1} - b_{n-2}\alpha)x - b_{n-1}\alpha + R[/tex], където
[tex]b_1, b_2,...,b_{n-1}[/tex] са коефициентите на частното от делението. Тогава имаме право да приравним коефициентите на първия полином с тези на частното и ще получим:
[tex]a_0 = b_0[/tex]
[tex]a_1 = b_1 - b_0\alpha[/tex]
[tex]a_2 = b_2 - b_1\alpha [/tex]
[tex]................................[/tex]
[tex]a_{n-1} = b_{n-1} - b_{n-2}\alpha[/tex]
[tex]a_n = R- b_{n-1}\alpha[/tex]
Получените резултати могат да се запишат и в таблица, но тук просто няма как. |
|
|
 |
dancevi Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Nov 08, 2007 1:20 pm Заглавие: |
|
|
10x ще се поопражнявам...... ако има напредък ще кажа  |
|
|
 |
dancevi Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Nov 15, 2007 2:14 pm Заглавие: |
|
|
благодаря!успях да го зацепя, но не получавам отг. на кубично у-ние, които са дробни числа.въобще може ли такива корени да се получат по тази схема, защото с формулата на кардано пък на нито едно у-ние не получавам корените...
много пъти съм решавал у-нията по неговата формула, но не излиза  |
|
|
 |
dancevi Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Nov 22, 2007 8:18 pm Заглавие: |
|
|
18x3-3x2-22x-8=0
pls кажете и метода на решение ако не е формулата на кардано (с нея не получих х-овете ) |
|
|
 |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1936 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
   гласове: 179
|
Пуснато на: Thu Nov 22, 2007 10:23 pm Заглавие: |
|
|
Нормално кубичните уравнения не се получават туко така, освен ако не са от някакъв смахнат сборник. Kажи как се е появило това.
Да се реши не е трудно, по-разумно е да се разбере може ли да не се решава! |
|
|
 |
dancevi Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Nov 23, 2007 2:13 pm Заглавие: |
|
|
уравнението е мое творение
корените са -2/3 , 4/3 и -1/2
исках да го реша но не чрез разлагане, защото в този вид изглежда малко сложно...
а с ф-лата на Кардано х-овете не ми излизат........  |
|
|
 |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1936 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
|
Пуснато на: Fri Nov 23, 2007 2:32 pm Заглавие: |
|
|
| Повярвай, няма нормален човек, който да решава кубични уравнения чрез ф-ли на Кардано или по друг начин. Просто забрави. Това е било интересно около 14-ти век. |
|
|
 |
dancevi Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Nov 23, 2007 2:39 pm Заглавие: |
|
|
ок щом казваш......... и без това бях готов да се откажа от опитите да го реша с ф-лата на Кардано.таааааааааааа ти каза, че се решава лесно.... би ли описал как по-точно (освен ако не е разлагане)  |
|
|
 |
r2d2 VIP

|
Пуснато на: Fri Nov 23, 2007 2:44 pm Заглавие: |
|
|
Пуснах го на компютър, тои показа -1/2. После дали с Хорнер ли с разлагане..
Дано да си ме разбрал правилно, не съм искал да те обидя! |
|
|
 |
dancevi Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Nov 23, 2007 2:50 pm Заглавие: |
|
|
нищо подобно няма лошо да се върна в средновековието
след като намеря единия корен мога да се оправя, но как да стане БЕЗ компютър  |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Fri Nov 23, 2007 4:49 pm Заглавие: |
|
|
| dancevi написа: | 18x3-3x2-22x-8=0
pls кажете и метода на решение ако не е формулата на кардано (с нея не получих х-овете ) |
е ми ето аз как го правя не знам дали ще ме разберете... то е като хорнер нещо имаш коефициенти 18 +3 -22 -8 и става 18 + 9(тоест + 1/2 от 18 ) -12(това са вече вторите степени... имаме -3-9 =-12) ... -12 -6(това изваждаме от първите степени...се едно 22-6) и после -16-8 ако ги разложиш така става
eто как става :
18x3 -3x² -22x +8 = 18x3 +9x² -9x²-3x² -6x+6x- = (2x+1)(9x² -6x +8 ) и това вече става единия корен да е -1/2 а пък други няма, защото Д<0 надявам се да си ме разбрал за разлагането метода ми харесва ама не мога да ти го обясня
П.П. е ми ето ти как съм го разложил... то е същото.. кажи ми ако имам грешка 
Последната промяна е направена от martosss на Fri Nov 23, 2007 7:43 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
|
 |
dancevi Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Nov 23, 2007 6:29 pm Заглавие: |
|
|
можеш ли да дадеш линк, примерно където е обяснено, освен ако ти можеш да го обясниш ще съм ти мноо благодарен...... |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Mon Nov 26, 2007 7:21 pm Заглавие: |
|
|
ne moga sry gledai v u4ebnik za 8-9-ti klas  |
|
|
 |
dancevi Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Nov 27, 2007 12:35 pm Заглавие: |
|
|
| thx все пак....... |
|
|
 |
v1rusman Напреднал

гласове: 10
|
Пуснато на: Tue Nov 27, 2007 5:19 pm Заглавие: |
|
|
Отваряш учебника на "Регалия" 6 за 9.клас профилирана подготовка на стр.112 и четеш  |
|
|
 |
|