Регистрирайте се
Задача за намиране на средна отсечка.
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
krisku Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Oct 30, 2007 1:05 pm Заглавие: Задача за намиране на средна отсечка. |
|
|
Зрасти отново.
Трябва да се преборя с едни прости задачи свързани с намирането на средна отсечк в даден триъгълник и обратно. Като цяло, знам, че средната отсечка е успоредна на една от страните му и е равна на половината от нея. Примерно, ако в триъгълника една страна е 6 см, то в средната отсечка трябва да е 3, нали така?
Проблемът идва в това, че незнам как да запиша задачите, в час съм писал недописал и изобщо не ми става ясно. Достигам до отговора на двете задачи, но по някакъв мой си начин, който съм почти сигурен, че не е верен, тъй като използвам само половината данни в задачата. Ето ги и тях:
Първата:
Дължините на страните на [tex]\Delta ABC[/tex] се отнасят тъй както 3:4:6. Периметърът на триъгълника с върхове средите на страните на [tex]\Delta ABC[/tex] е 13 см. Намерете дъжините на страните на [tex]\Delta ABC[/tex].
Въпросът: Как по-точно да запиша решението на задачата. Аз умножавам страните в първото изречение по две и получавам отговора, но не използвам периметъра и си мисля, че решението не е такова. Също така, средните отсечки с произволни букви ли да ги нанеса или...?
Втората:
В правоъгълен триъгълник ABC с хипутенуза AB = 10 cm медианата към хипутенузата пресича отсечката, съединяваща средите на катетите в точка N. Намерете дължината на отсечка CN.
Втората задача не е задължителна, но просто ми се стори интересна и искам да я реша, отново имам някаква идея, но като незнам как да запиша всичко, направо...  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Pinetop Smith Фен на форума

гласове: 87
|
Пуснато на: Tue Oct 30, 2007 1:18 pm Заглавие: |
|
|
1. Ползваш го
Периметъра на АВС се отнася към периметъра на MNP(да речем M, N и Р са средите на страните му) както 1:2, защото средната отсечка е една втора от страната, на която е успоредна. Тогава РАВС = 26. Сега означаваме страните 3k, 4k, 6k. 3k + 4k + 6k = 26, k = 2, сега страните са 6, 8, 12.
2. Първо - похвално! Задачата не е трудна, но евала, че ти е станало интересно.
Сега, означаваме средите на ВС и АС с Х и У, а средата на АВ - с Т. ХТ е успоредна на АС, а ТУ е успоредна на ВС, т.е. СУТХ е успоредник, в който има прав ъгъл - значи е правоъгълник. СТ = 5(половината от хипотенузата), значи CN = 2,5. |
|
|
 |
krisku Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Oct 30, 2007 1:25 pm Заглавие: |
|
|
Благодаря за незнам кой път.
Разбрах ги и двете, вече ще се старая да преписвам всичко от дъската, поне като съм разбрал нещо в час, да знам как да го напиша.  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|