Регистрирайте сеРегистрирайте се

Малко помощ!?!

Форум за математика Форуми -> Висша математика
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
soldier_vl
VIP

Местожителство: София
гласове: 22

МнениеПуснато на: Sat Oct 27, 2007 11:49 am    Заглавие: Малко помощ!?!

Домашното ми по математика е следното:
Каква е размерността и базата на аритметична прогресия във векторното пространство(не съм сигурен дали точно това е условието въй като седях доста на зад и не чувах много добре). Та ако може малко да ми обясните, за тази размерност, защото не ни го обясниха като хората пък и нищо не чух(даже не съм сигурен, че ни е предадено).
Благорадя
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
xyz
Напреднал

гласове: 12

МнениеПуснато на: Sat Oct 27, 2007 12:01 pm    Заглавие:

Според мен аритметичната прогресия не е подпространство и затова няма как да и изчисляваш размерността. Ако се търси размерността на съдържащото го подпространство - то това е друго.
Върнете се в началото
Methuselah
VIP

гласове: 20

МнениеПуснато на: Sat Oct 27, 2007 1:48 pm    Заглавие:

Баш подпространство си е според мен. Издържа на събиране и умножение със скалар. Трябва обаче и 0 да е член на прогресията. Тогава размерността ще е 1, а базис може да е (d) където d e разликата на прогресията.
Върнете се в началото
soldier_vl
VIP

МнениеПуснато на: Sat Oct 27, 2007 2:38 pm    Заглавие:

Не знам дали е подпространство тъй като ние даже нищо за пространство не сме писали, но скаларно произведение още не ние предадено, ще го учим по нататък защото аз сшецялно питах за него тъй като го знам. Така, че трябва да е без скаларно произведение
Върнете се в началото
Infernum
Фен на форума

МнениеПуснато на: Sun Oct 28, 2007 1:10 pm    Заглавие:

Според мен ще е добре да си изясниш условието на задачата до последния детайл.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
M_Velinova
Фен на форума

Местожителство: Sofia
гласове: 21

МнениеПуснато на: Sun Oct 28, 2007 2:08 pm    Заглавие: размерността и базата

Soldier_vl, ние общността на www.math10.com имаме добро впечатление от ученика Soldier_vl и затова нямаш право на неточни въпроси! Twisted Evil Слушай внимателно на лекциите и питай точно!
Върнете се в началото
soldier_vl
VIP

МнениеПуснато на: Sun Oct 28, 2007 5:28 pm    Заглавие:

Питах една приятелка тя ми каза че е записала следното за домашно: Каква е размерността на векторното пространство на аритметична прогресия?
Върнете се в началото
r2d2
VIP

Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
гласове: 179

МнениеПуснато на: Sun Oct 28, 2007 5:56 pm    Заглавие:

soldier_vl написа:
Не знам дали е подпространство тъй като ние даже нищо за пространство не сме писали, но скаларно произведение още не ние предадено, ще го учим по нататък защото аз сшецялно питах за него тъй като го знам. Така, че трябва да е без скаларно произведение

Странно, как за пространство даже не сте чували пък тези садисти ви дават и домашни. Виж в wiki деф. за linear (vector) space, dimension, subspace (щом не са ви ги предали). Ако правилно трактувам (доста е трудно от тези записки, на които човек се чуди да се смее ли или да плаче) задачата е:

Разглеждаме множеството от вички редици. Докажете, че те образуват линейно пространство (естествено ясно е какво е сума на две редици и що е редица умножена със скалар (нищо общо със скаларно произведение)).
Докажете, че подмножеството от аритметичните прогресии е линейно подпространство и намерете неговата размерност.
И един съвет. Като не разбирате (било на лекции или на упражнения) питайте!
P.S. Кой ви води линейна алгебра?
Върнете се в началото
soldier_vl
VIP

МнениеПуснато на: Sun Oct 28, 2007 6:12 pm    Заглавие:

Води ни Симидчиев. Аз 3 или 4 пъти го накарах да повтори щото не го чувах и той посления път ми вика защо колега само вие не чувате?
Върнете се в началото
Infernum
Фен на форума

МнениеПуснато на: Sun Oct 28, 2007 8:46 pm    Заглавие:

Ако условието е това, което е разтълкувал r2d2, решението е следното.
Установява се, че множеството от всички числови редици е линейно пространство. Като се извърши това се показва, че множеството на аритметичните прогресии е също линейно пространство. Това означава, че множеството на аритметичните прогресии, като подмножество на всевъзможните числови редици е линейно подпространство.
Ето как се показва, че множеството на аритметичните прогресии е линейно пространство.

Нека xn, yn, zn са три аритметични прогресии, т. е.

[tex]x_n=a_x+(n-1)d_x[/tex]
[tex]y_n=a_y+(n-1)d_y[/tex]
[tex]z_n=a_z+(n-1)d_z[/tex]

(ax, ay, az, dx, dy, dz са съответно първите членове и разликите на прогресиите xn, yn, zn и са реални числа.)

Проверяват се аксиомите за комутативност, асоциативност и дистрибутивност на операцията събиране на две аритметични прогресии.

За комутативността имаш

[tex]x_n+y_n=a_x+(n-1)d_x+a_y+(n-1)d_y=(a_x+a_y)+(n-1)(d_x+d_y)[/tex]

Полученият резултат е отново аритметична прогресия и следователно принадлежи на разглежданото множество от числови редици. От друга страна

[tex](a_x+a_y)+(n-1)(d_x+d_y)=(a_y+a_x)+(n-1)(d_y+d_x)=y_n+x_n[/tex]

С това комутативността на операцията събиране е установена.
За асоциативността и дистрибутивността относно умножението с реален скалар λ, съответно имаш:

[tex](x_n+y_n)+z_n=(a_x+a_y)+(n-1)(d_x+d_y)+a_z+(n-1)d_z=a_x+a_y+a_z+(n-1)(d_x+d_y+d_z)=[/tex]
[tex]=a_x+(n-1)d_x+(a_y+a_z)+(n-1)(d_y+d_z)=x_n+(y_n+z_n)[/tex]

[tex]\lambda(x_n+y_n)=\lambda [(a_x+a_y)+(n-1)(d_x+d_y)]=\lambda [a_x+(n-1)d_x] +\lambda [a_y+(n-1)d_y]=\lambda x_n+\lambda y_n[/tex]

За всеки елемент xn (аритметична прогресия) съществува нулев елемент (нулева аритметична прогресия, неутрален елемент относно събирането)

[tex]0_n=0+(n-1)0[/tex], такъв че

[tex]x_n+0_n=a_x+(n-1)d_x+0+(n-1)0=a_x+0+(n-1)(d_x+0)=a_x+(n-1)d_x=x_n.[/tex]

За всеки елемент xn съществува противоположен елемент означен с [tex]-x_n=-a_x+(n-1)(-d_x)[/tex], такъв че

[tex]x_n+(-x_n)=a_x-a_x+(n-1)(d_x-d_x)=0+(n-1)0=0_n.[/tex]

Съществува единичен елемент [tex]1_n=1+(n-1)0[/tex] такъв че за всеки елемент xn е изпълнено [tex]1_n.x_n=[1+(n-1)0][a_x+(n-1)d_x]=a_x+(n-1)d_x=x_n[/tex]

За всеки два реални скалара (числа) α, β са в сила равествата

[tex](\alpha +\beta)x_n=(\alpha +\beta)[a_x+(n-1)d_x]=\alpha[a_x+(n-1)d_x]+\beta[a_x+(n-1)d_x]=\alpha x_n+\beta x_n[/tex]

[tex](\alpha \beta)x_n=(\alpha \beta)[a_x+(n-1)d_x]=\alpha [\beta a_x+(n-1)\beta d_x]=\alpha (\beta x_n)=\beta [\alpha a_x+(n-1)\alpha d_x]=\beta (\alpha x_n)[/tex]

С това е показано, че множеството от аритметичните прогресии е линейно пространство.

База в едно линейно пространство е всяка съвкупност от линейно независими елементи на пространството. Такива елементи се наричат базисни. В конкретния пример, базисните елементи трябва да бъдат аритметични прогресии, тъй като разглеждаме линейно пространство образувано от аритметични прогресии. Базисните елементи на едно линейно пространство са такива елементи, от които могат да бъдат получени всички останали елементи на пространството, само чрез умножение със скалари и събиране. Размерността на пространството се определя от максималния брой линейно независими елементи, т. е. в конкретния пример, трябва да се определи максималният брой аритметични прогресии, от които могат да бъдат образувани всички останали аритметични прогресии. Лесно се установява, че базата в линейното пространство на аритметичните прогресии се образува от прогресиите

[tex]a_n=1+(n-1)0[/tex] и [tex]b_n=0+(n-1)1[/tex],

тъй като всички останали аритметични прогресии могат да се получат като линейна комбинация от тези две. Наистина, за произволна аритметична прогресия [tex]x_n=a+(n-1)d[/tex] е в сила представянето

[tex]x_n=a+(n-1)d=a[1+(n-1)0]+d[0+(n-1)1]=a.a_n+d.b_n.[/tex]

Следователно размерността на пространството, образувано от аритметичните прогресии е 2.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
soldier_vl
VIP

МнениеПуснато на: Mon Oct 29, 2007 12:54 am    Заглавие:

Infernum написа:

Следователно размерността на пространството, образувано от аритметичните прогресии е 2.

Много, много благодаря само не можах да разбера това горе. Смисъл от къде стигаме до този извод?
Върнете се в началото
xyz
Напреднал

гласове: 12

МнениеПуснато на: Mon Oct 29, 2007 3:02 pm    Заглавие:

Цитат:
Трябва обаче и 0 да е член на прогресията.

А това не е изпълнено по условие - нали...

Soldier_vl, ето накратка защо размерността е 2.
Разглеждаш редиците:
A=1, 1, 1, 1,
и
B=1, 2, 3, 4,
и ще покажем, че образуват базис. Нека имаме прогресията:
a.0+b, a.1+b, a.2+b, a.3+b, ...
Покажи, че редицата A(b-a)+a.B е точно горната. Така A и B са два елемента на пространството, линейната обвивка на които генерира произволно избран елемент от пространството.
Остава да докажеш, че A и B са линейно независими, но това е лесно. Така A и B са базис (или май се вика вече база) и броят им е 2 (което определя размерността).

Не съм доказал, обаче, това че имаме линейно пространство. Начинът по който го е доказал Infernum трябва да използваш няма как.

Последната промяна е направена от xyz на Tue Oct 30, 2007 6:38 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
soldier_vl
VIP

МнениеПуснато на: Mon Oct 29, 2007 7:59 pm    Заглавие:

Честно казано това с двойката пак не го разбрах Embarassed явно нещо куца в обучението ми
Върнете се в началото
Infernum
Фен на форума

МнениеПуснато на: Mon Oct 29, 2007 9:31 pm    Заглавие:

soldier_vl написа:
Честно казано това с двойката пак не го разбрах Embarassed явно нещо куца в обучението ми

Размерността на пространството е две, тъй като има точно две линейно независими прогресии, от които могат да бъдат получени всички останали аритметични прогресии, като линейни комбинации (прочети пак внимателно последната част от решението, там е написано именно кои са тези две прогресии).

Възможно е и друго тълкуване на постановката. Всяка аритметична прогресия се определя от два параметъра, първи член и разлика. Тогава на всяка аритметична прогресия с дадени първи член и разлика, може да се съпостави в съответствие двумерен вектор, на който първата координата е първия член на прогресията, а втората - разликата на прогресията. Обратно на всеки вектор от двумерното реално пространство, може да се съпостави еднозначно в съответствие аритметична прогресия, на която първия член е първата координата на вектора, а разликта - втората координата на вектора. И така, оказва се, че може да се построи биекция (взаимно еднозначно съответствие) между линейното пространство на аритметичните прогресии и линейното пространството на двумерните вектори. И сега, тъй като размерността на пространството на двумерните вектори е 2, то и размерността на пространството от аритметичните прогресии ще бъде 2.
Върнете се в началото
soldier_vl
VIP

МнениеПуснато на: Mon Oct 29, 2007 9:49 pm    Заглавие:

Infernum, много благодаря за разяснението по въпроса ми! Сега вече всичко разбрах и ми е ясно! Wink
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Висша математика Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
You cannot attach files in this forum
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.