Регистрирайте се
Мислите ли, че са малко нахални вече синдикалистите?
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
administrator Site Admin
Регистриран на: 12 Oct 2005 Мнения: 284 Местожителство: София(Варна)
      гласове: 14
|
Пуснато на: Thu Oct 18, 2007 6:26 pm Заглавие: Мислите ли, че са малко нахални вече синдикалистите? |
|
|
Мислите ли, че са малко нахални вече ръководителите на учителските синдикати?
Правителството предложи повече от колкото те искаха и сега като видяха, че ще се намерят пари синдикатите поставят нови искания.
Мисля, че не е коректно и да не се приемат съкращения във сферата на образованието след като децата са намалели с около 15%, а учителите само 2% спрямо 1997.
Последната промяна е направена от administrator на Thu Oct 18, 2007 11:44 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
soldier_vl VIP
   гласове: 22
|
Пуснато на: Thu Oct 18, 2007 8:57 pm Заглавие: |
|
|
Аз мисля, че средна заплата от 650лв. е повече от иделано за учителите и мисля, че исканията има за по-високи заплати над това са напълно нелогични. Все пак работат на половин работен ден и много голяма част дават частни уроци. Съвсем спокойно могат да си набавят около 1000лв. което за България е доста добра заплата. Да не говорим, че преподавателите в ВУЗ-овете не зимат заплати от по 650лв. Така, че спокойно може да очакваме и тяхната стачка  |
|
|
 |
Spider Iovkov VIP

гласове: 129
|
Пуснато на: Fri Oct 19, 2007 7:20 am Заглавие: |
|
|
| Вече прекаляват. |
|
|
 |
v1rusman Напреднал

гласове: 10
|
Пуснато на: Fri Oct 19, 2007 9:12 am Заглавие: |
|
|
Явно не разбирате какво искат синдикатите.
1.Средната брутна работна заплата е 402лв(в момента,макар че според правителството е 444лв).За да стане 648лв това е увеличение с 60%,като реално(чисто заплащане)заплата ще им се увеличи със 90-100 лв.
2.Точно ниските заплати са причина за частните уроци,т.е допълнителна работа,за да получават нормална заплата=>с една заплата в България не може да се живее(все пак до това прозрение е стигнал Тодор Живков).
3.Не разбирам защо са прекалили,защото те стачкуват за 100% увеличение-не за 60%.Започвайки стачка,учителите се отказват от заплатите си до края й(не знам как да напиша с ударение).Не може след като не получаваш заплата 1 месец и след това да се съгласиш с това 60%-но увеличение,като първата седмица никой не ти е обърнал внимание,а след това са наричали протеста ти "седенка".Това е унижение спрямо учителите.
4.Няма смисъл от съкращения на учители(не говоря за персонал),защото и без това има 2800 свободни места и младите учители са все по-малко. |
|
|
 |
administrator Site Admin
|
Пуснато на: Fri Oct 19, 2007 10:08 am Заглавие: |
|
|
А досега къде са спали?
Защо изведнъж се иска 100% увеличение?
На моя шеф като му казах, че едно от нещата, които не ми харесва във фирмата е, че не вдига всяка година с по 10% заплатите. Той ми каза, че не ги вдига защото не иска да стимулира инфлацията в България. |
|
|
 |
v1rusman Напреднал

|
Пуснато на: Fri Oct 19, 2007 10:49 am Заглавие: |
|
|
| Не са спали.От няколко години искат повишения,но получават само по 10%.А частните фирми нямат нищо общо с инфлацията. |
|
|
 |
administrator Site Admin
|
Пуснато на: Fri Oct 19, 2007 11:52 am Заглавие: |
|
|
Брутна заплата от 650 особенно за София е малка, а извън София, Варна и Пловдив е много добра заплата.
Въпроса е, че нещо синдикатите много се опитват да извиват ръцете. Не може да са сагласни на 650 лв и след 3 часа да не са, знаейки, че за следващия ден митинга е подготвен. |
|
|
 |
v1rusman Напреднал

|
Пуснато на: Fri Oct 19, 2007 12:06 pm Заглавие: |
|
|
| И аз се учудих,но след това гледах по телевизията среща между учители,министрите,родители и т.н.т.Стана ясно,че правителството е предложило тази заплата от 650лв,въпреки че синдикатите са искали да говорят за проценти.Затова тяхното предложение(подобно на правителството) е било 790лв. |
|
|
 |
ins- Фен на форума

Регистриран на: 03 Oct 2007 Мнения: 567 Местожителство: Роман, София
  гласове: 28
|
Пуснато на: Fri Oct 19, 2007 1:48 pm Заглавие: |
|
|
| Аз лично мисля, че на сегашните нива на цените заплата от 2000 EURO на месец е нещо нормално, така, че и да искат 200 % синдикалистите нищо няма да е. Тъпото е, че хората от правителството мислят, че в тази страна живеят само кучета, маймуни, или овце - и аз не знам какво точно, но не и хора. Ако зависеше от мен на всеки стълб в центъра на София щяха да висят главите на 3-ма управляващи, но да не забравяме, че всеки греши - включително и те, и трябва да им се даде шанс да се оправят. Искам само да им кажа да не продават страната на евреи, германци, французи, американци, белгийци, гърци и какви ли още не - не говоря за хората, които са дошли да правят честен бизнес тук, а за всякакви експлоататори, които се възползват от евтината работна ръка и спират развитието на младите хора. Според мен заплатите в образованието трудно ще се вдигнат, защото приоритет на страната определено не са високотехнологичните сектори - а прост и разединен народ лесно се командва. А и защо ли трябва да се вдигат заплатите, като децата на тия, от които това зависи учат в частни училища, и/или в чужбина. Според мен трябва да се вдигнат заплатите на всички хора, но и да се работи сериозно и да се повишат икономическите показатели на страната, защото, ако няма печалба - няма откъде да се вземат парите. Според мен, ако за една година, не повече, всеки седне и си върши работата така, както трябва, всичко тук ще се оправи. Това е моето мнение - съжалявам, че казаното от мен е толкова дълго. |
|
|
 |
tanas Напреднал
|
Пуснато на: Fri Oct 19, 2007 2:20 pm Заглавие: |
|
|
| ins- написа: | | Аз лично мисля, че на сегашните нива на цените заплата от 2000 EURO на месец е нещо нормално, така, че и да искат 200 % синдикалистите нищо няма да е. |
Моля те, не прави подобни изказвания, явно не си наясно, понеже не си финансист.
Не казвам, че аз разбирам от финанси, но при подобна промяна в заплатите, хиперинфлация е много слаба дума, да опише това, което ще стане в държавата.
А относно исканията на учителските синдикати, не смятам, че основното им искане трябваше да бъде "100% увеличение на заплатите в сектора".
Според мен тяхното искане би трябвало да е: цялостна реформа в образованието.Това ще рече сливане на паралелки.Две с по 18-19 ученика(в началното и прогимназиалното обучение и с по-малко) да бъдат заменени от една с 26.Така ще са нужни по-малко преподаватели(и обслужващ персонал), като от съкращенията ще дойдат пари за увеличение на заплатата на останалите учители(несъкратените).
Поправете ме, ако греша. |
|
|
 |
soldier_vl VIP
|
Пуснато на: Fri Oct 19, 2007 5:24 pm Заглавие: |
|
|
Сега ще ви обясна защото първоначално са се съгласили на 650лв и след това са се отметнали сидикатите. Тази средна заплата от 650лв, която е била предложена от правителството е била само за учителите, а синдикатите са искали средна заплата от 650лв за отрасала(това включва шчетоводството, чистачките, портиерите и т.н.). Като учителите са се съгласили първоначално тъй като не са разбрали какво точни им е предложено. Та заради това след 3 часа са издали нови искания, които реално са същите като преди  |
|
|
 |
Irrefutable Напреднал

гласове: 5
|
Пуснато на: Fri Oct 19, 2007 5:55 pm Заглавие: |
|
|
Според мен учителската заплата трябва да е двойно над средната работна заплата.
Така е в всяка нормална държава.
При средна работна от 350 не може учителите да взимат 250, това е смешно.
Още повече че и средната заплата в БГ е прекалено ниска.... тва е друга тема.
Човек може да реди паркет за 700 лева на месец.
В проценти няма какво да го гледаме..... В учителската заплата на ден е около 12-15 лева. На 20 деца в клас това са по под един лев за 8 часа(работа на даскала ) и 4 учебни часа за съответните деца.
Е как може да се плаща по 20 стотинки за 1 час , после същите родители дето са гледат в празната чиния на даскала и казват "не искам да плащам по-големи данъци заради него" , пращат децата си на частни уроци за по 7 лева на час.
После идва момента с данъците. От тази година университетите вдигнаха цените на повечето спецялности двойно. Заплатите на преподавателите в СУ доколкото знам не са се качили двойно.
И къде отиват парите. По-точен е въпроса защо не идват парите от правителството.
Няколко милярда лева излишък ще отидат бог знае за какво......
Грубата сметка показва че ако един ученик пътува с рейса до даскало. Той плаща пряко на "Столична компания за градски транспорт" лев и педесет. А за училище (косвено) по 1 лев.
И тука идва само едно голямо: WTF
50% от приятелите ми студенти работят на 4 часов работен ден и взимат по-големи пари от преподавателите си. Това нормално ли е ??
Учителите и депутатска заплата да искат няма да е нагло. Нагло е че в момента взимат под средната работна за страната. |
|
|
 |
Irrefutable Напреднал

гласове: 5
|
Пуснато на: Fri Oct 19, 2007 6:16 pm Заглавие: |
|
|
| chicho.niki написа: | Моля те, не прави подобни изказвания, явно не си наясно, понеже не си финансист.
Не казвам, че аз разбирам от финанси, но при подобна промяна в заплатите, хиперинфлация е много слаба дума, да опише това, което ще стане в държавата.
А относно исканията на учителските синдикати, не смятам, че основното им искане трябваше да бъде "100% увеличение на заплатите в сектора".
Според мен тяхното искане би трябвало да е: цялостна реформа в образованието.Това ще рече сливане на паралелки.Две с по 18-19 ученика(в началното и прогимназиалното обучение и с по-малко) да бъдат заменени от една с 26.Така ще са нужни по-малко преподаватели(и обслужващ персонал), като от съкращенията ще дойдат пари за увеличение на заплатата на останалите учители(несъкратените).
Поправете ме, ако греша. |
Грешиш, хипер инфлация не може да има.
В момента в българия цените са с 10 до 50% по-ниски от тези в ЕС , в зависимост от стоките.
1) техниката която се продава е с около 5% по-ниски цени. Разликата идва от надценката която слагат магазините.
2) Горивата и електричеството е на същата или даже по-висока цена.
3) Хранителните продукти са с между 10% и 30% по-евтини. Вносните са с около 10% по-скъпи от тези в ЕС.
Тук са по-евтини защото производителите продават на по-ниска цена. Но прекупвачите взимат достатачно надценка. Те си изкарват прилични европейски заплати.
4) Водата е по-евтина. Тук няма какво да се говори , язовирите и в момента се изграждат по чужди инвестиции и парите отиватя някъде в чужбина. По-евтина е заради ниските заплати на работниците в отрасъла.
5) По-евтини са услугите с над 300% . Така , това е което е драстично по-евтино. Като се почне от образование, лечение, фризьорство, пощи и прочие.
6) Телефон, Интернет, Кабелна , определено са по-скъпи.
Какъв е извода. Ако на учителите се вдигнат заплатите с 200% , това ще направи инфлация от около 10%.
Да за икономистите това е хипер инфлация. Но в крайна сметка учителите ще живеят с 190% по-добре от сега, а всички останали с 10% по-зле.
Ако на всички в държавния сектор се вдигнат заплатите с 100% , това ще означава първоначална инфлация от 50% и постепенна инфлация до 100%.
От това никой няма да спечели.
Моето мнение е че на даскалите трябва заплатите да се вдигнат ако ще на депутатите да се свалят. (така поне няма да има инфлация )
После идва момента. Ако държавата използва целия излишък в момента за вдигане на заплати. То инфлация ще има. Работата е там че това което ще се вдигне е цената на храната.
Да , повечето пари на всяко домакинство отиват за храна. Какво остава обаче ако заплатите се вдигнат толкова че храната да стане по-скъпа от вносната. Директно вноса се увеличава и производителите се принуждават да намалят цената.
Хората искат да живеят добре и на никой не му пука дали храната е вносна или не. В крайна сметка можем да оставим на страните от третия свят да произвеждат стоки с ниска стойност а ние да се спецялизираме в хай-тек отрасли и туризъм.
При първа възможност се изселвам от тук. За мен е без значение кой управлява, кой прибира парата, какви хора живуркат в държавата и прочие.
Spens - Pisna mi
Икономика не се гради за 2-3 години а най-малко за 20-30. И понеже сега 50% от студентите учат "Икономика" и "Финанси" то тази държава ще пропадне напълно. Без производство и иноваторство няма прогрес. |
|
|
 |
ins- Фен на форума

Регистриран на: 03 Oct 2007 Мнения: 567 Местожителство: Роман, София
  гласове: 28
|
Пуснато на: Fri Oct 19, 2007 6:38 pm Заглавие: |
|
|
chicho.niki - прав си, не съм финансист, но до края на 3 курс "Счетоводство и контрол" като втора специалност го добутах. Знам също, че ако отидеш да си купиш храна в "Billa" - във Виена цените са по-ниски, отколкото в "Billa" - Враца, а за сравнение на заплатите - не може и дума да става. Знам също, че цените на кв. м. жилищна площ в Брюксел са съпоставими с тези в София, както и, че София не може да се сравни с Брюксел. За хипер инфлацията знам, че се прави изкуствено от правителството с цел да оберат спестяванията на хората, като преди това са си обменили парите в чужда валута, или са ги изнесли далеч извън България. Да знам това ми стига и по-добре да си умра прост, какъвто съм сега. Нямам нищо против теб, но според мен нещата стоят така.
Irrefutable - хубаво е, че си информиран, а е лошо, че мислиш да излезеш извън България, няма да ти е лесно, но вероятно си на прав път. Щом управляващите гледат да попълнят документи за зелени карти на децата си - какво остава за обикновените хора. Жалкото е, че България е хубава страна и вместо да прибираме британски пенсионери, а квалифицираните млади хора да заселват канадските пустини е хубаво влизането тук да става с точкова система, да има добри заплати и България да е цел на хората от Европа, а не обратно. |
|
|
 |
soldier_vl VIP
|
Пуснато на: Sat Oct 20, 2007 12:17 am Заглавие: |
|
|
Малко вътрешна информация Няма как да има инфлация тъй като парите, които ще отиват за учителски заплати ги има в наличност(не са предназначени за някаква цел, но разбира се правителството се стиска, за да може да си гълтат от тези пари) |
|
|
 |
v1rusman Напреднал

|
Пуснато на: Sat Oct 20, 2007 9:15 am Заглавие: |
|
|
| Естествено.че е така.За политиците винаги има пари,а за учителите какво им пука... |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети You cannot attach files in this forum Може да сваляте файлове от този форум
|
|