| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Relinquishmentor Фен на форума

гласове: 30
|
Пуснато на: Wed Oct 17, 2007 10:27 pm Заглавие: Редицата на натуралното число е |
|
|
Да се докаже, че [tex](1 + \frac{1}{kn})^n = \sqrt[k]{e} [/tex]
 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
xyz Напреднал
     гласове: 12
|
Пуснато на: Thu Oct 18, 2007 11:51 am Заглавие: |
|
|
| При k=1 равенството е вярно по дефиниция. Вдигни лявата страна на n-та степен и замени променливити kn с n. Ще получиш отново дефиницията на e, което доказва задачата ти. Надявам се да съм бил ясен. |
|
|
 |
vladob Редовен
Регистриран на: 02 Mar 2007 Мнения: 169 Местожителство: Skopje, Makedonija
    гласове: 7
|
Пуснато на: Mon Oct 22, 2007 1:49 pm Заглавие: Re: Редицата на натуралното число е |
|
|
[tex] \lim_{n \to \infty} (1 + \frac{1}{kn})^n = \lim_{n \to \infty}(1 + \frac{1}{kn})^{\frac{kn}{k}}= \lim_{n \to \infty}((1 + \frac{1}{kn})^{kn})^{\frac{1}{k}} =e^{\frac{1}{k}} = \sqrt[k]{e} [/tex]
Последната промяна е направена от vladob на Wed Oct 24, 2007 9:30 am; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
|
 |
Infernum Фен на форума

гласове: 20
|
Пуснато на: Mon Oct 22, 2007 2:24 pm Заглавие: Re: Редицата на натуралното число е |
|
|
| Relinquishmentor написа: | Да се докаже, че [tex](1 + \frac{1}{kn})^n = \sqrt[k]{e} [/tex]
 |
Не знам какво се опитвате да "докажете". Това равенство изобщо не е вярно. Защо е така, остава да се сетите сами. |
|
|
 |
xyz Напреднал
     гласове: 12
|
Пуснато на: Mon Oct 22, 2007 2:53 pm Заглавие: Re: Редицата на натуралното число е |
|
|
| Infernum написа: | | Не знам какво се опитвате да "докажете". Това равенство изобщо не е вярно. Защо е така, остава да се сетите сами. |
Според мен, доста добре се досещаш. Защо просто не го написа, за да не спамим темата напразно. Искаме да докажем това:
[tex] \lim_{n \to \infty} (1 + \frac{1}{kn})^n = \sqrt[k]{e}[/tex]
Явно е допусната грешка при писането на условието. |
|
|
 |
Infernum Фен на форума

гласове: 20
|
Пуснато на: Mon Oct 22, 2007 3:23 pm Заглавие: |
|
|
| Не ще да е била само в условието. Прави впечатление, че предлагащите решения не забелязват неточността. Както и да е. Идеята ми не е да се спами по темата, ами да се замисляме повечко какво всъщност правим. |
|
|
 |
Relinquishmentor Фен на форума

гласове: 30
|
Пуснато на: Mon Oct 22, 2007 7:16 pm Заглавие: |
|
|
| Тогава към колко клони ? |
|