Регистрирайте сеРегистрирайте се

Задача C++

Иди на страница 1, 2  Следваща
 
   Форум за математика Форуми -> Информатика/Компютри
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
DevilFighter
Фен на форума


Регистриран на: 30 Jan 2007
Мнения: 507
Местожителство: Пазарджик
Репутация: 49Репутация: 49Репутация: 49Репутация: 49Репутация: 49
гласове: 5

МнениеПуснато на: Fri Sep 07, 2007 11:27 am    Заглавие: Задача C++

Да се запише булев израз, който да има стойност истина, ако посоченото условие е вярно и стойност - лъжа, ако условието не е вярно:
a) x = max{a, b, c}
b) x != max{a, b, c} (операцията ! да не се използва);

Нещо тези 2ве условия ме затрудняват Rolling Eyes
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама







Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
Fed
VIP


Регистриран на: 24 May 2007
Мнения: 1136
Местожителство: София (Русе)
Репутация: 113.3
гласове: 33

МнениеПуснато на: Fri Sep 07, 2007 12:04 pm    Заглавие:

Написах нещо набързо, но то е цяла програма с която се въвежда х,а,б, и с и се извежда максималното, както и 1 или 0 в зависимост от това дали х е равно на максималното от трите числа...

/това е за а) /

Код:
#include <stdafx.h>
#include <cstdlib>
#include <iostream>
#include <cmath>

using namespace std;

int main()
   {   
      int x,a,b,c,max;
      bool istina;

      cout<<"x= ";cin>>x;
      cout<<"a= ";cin>>a;
      cout<<"b= ";cin>>b;
      cout<<"c= ";cin>>c;

      if (a>=b) if (a>=c) max=a; else max=c; else if (b>=c) max=b;

      cout<<"Max ot trite e: "<<max<<"\n";

      if (x==max) istina=1; else istina=0;

      cout<<"Rezultata: "<<istina<<"\n";

      system("pause");
      return  EXIT_SUCCESS;
   }
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
krassi_holmz
Редовен


Регистриран на: 05 Jan 2006
Мнения: 146
Местожителство: Ню Йорк, BG
Репутация: 57.9
гласове: 18

МнениеПуснато на: Fri Sep 07, 2007 12:09 pm    Заглавие:

Za purvoto:
x>=a && x>=b && x>=c && (x == a || x == b || x == c)

Za vtoroto:
x<a || x<b || x<c || (x>a && x>b && x>c)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
DevilFighter
Фен на форума


Регистриран на: 30 Jan 2007
Мнения: 507
Местожителство: Пазарджик
Репутация: 49Репутация: 49Репутация: 49Репутация: 49Репутация: 49
гласове: 5

МнениеПуснато на: Fri Sep 07, 2007 12:10 pm    Заглавие:

Брачед много си напред с материала. Аз съм още в началото. Тези 2ве директиви не знам за какво се използват (<stdafx.h>; <cstdlib>). Този ред също не ми е ясен "using namespace std; " и това "system("pause"); return EXIT_SUCCESS; -до сега не съм го използвал. Ама недей ми обяснявай ако искаш като попрочета повечко може би ще ми се разяснят работите. Rolling Eyes

krassi_holmz, по твоя начин исках да видя как става. Ще пробвам дали работи добре Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
krassi_holmz
Редовен


Регистриран на: 05 Jan 2006
Мнения: 146
Местожителство: Ню Йорк, BG
Репутация: 57.9
гласове: 18

МнениеПуснато на: Fri Sep 07, 2007 12:15 pm    Заглавие:

Dori nqma nujda da go probva6. Prosto trqbva da se zamisli6 malko i ste razbere6, 4e stava.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
DevilFighter
Фен на форума


Регистриран на: 30 Jan 2007
Мнения: 507
Местожителство: Пазарджик
Репутация: 49Репутация: 49Репутация: 49Репутация: 49Репутация: 49
гласове: 5

МнениеПуснато на: Fri Sep 07, 2007 12:21 pm    Заглавие:

Абе то това много лесно ама защо не се сетих Rolling Eyes Всичко е тип-топ. Благодаря за бързите отговори. Ето програмата в целия вид, ако има други начинаещи като мен :
а)
Код:
#include <iostream.h>
int main ()
{double x,a,b,c;
cout << "a=";
cin >> a;
cout << "b=";
cin >> b;
cout << "c=";
cin >> c;
cout << "x="; cin >> x;
bool p = x>=a && x>=b && x>=c && (x == a || x == b || x == c);
cout << p << "\n";
cin>>a;
return 0;
}
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
krassi_holmz
Редовен


Регистриран на: 05 Jan 2006
Мнения: 146
Местожителство: Ню Йорк, BG
Репутация: 57.9
гласове: 18

МнениеПуснато на: Fri Sep 07, 2007 12:34 pm    Заглавие:

Предполагам, че пишеш в Borland C++.
По принцип, ако кода ти се пъхне във Visual Studio, няма да работи ((а също така ако е VS2005, за .NET-а не съм сигурен, трябва да не е <iostream.h>, а <iostream>, както си е по стандарт) ).
За да проработи, трябва след #include директивата да вмъкнеш ред
using namespace std;
Това е, за да може компилаторът да знае откъде идват тези cout и cin.
Иначе нямаш проблем примерно да си ги декларираш като нормални променливи, примерно int cin = 1;
Най-накрая, EXIT_SUCCESS e просто дефинирано като някакъв инт, който показва, че програмата е завършила без усложнения, и във повечето случаи е нула, затова няма голяма разлика дали ще напишеш 0 или EXIT_SUCCESS (става дума за Windows, примерно ако искаш кода ти да се изпълнява коректно мултиплатформено, EXIT_SUCCESS безспорно е по-добрия вариант).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Fed
VIP


Регистриран на: 24 May 2007
Мнения: 1136
Местожителство: София (Русе)
Репутация: 113.3
гласове: 33

МнениеПуснато на: Fri Sep 07, 2007 12:39 pm    Заглавие:

DevilFighter написа:
Тези 2ве директиви не знам за какво се използват (<stdafx.h>; <cstdlib>). Този ред също не ми е ясен "using namespace std; " и това "system("pause"); return EXIT_SUCCESS; -до сега не съм го използвал.

Devil, аз си знаех че не ти трябва точно това което написах, но нищо...няма лошо и в това че го написах.
А за хедърите (<stdafx.h>; <cstdlib>) и там останалите неща не се притеснявай. Те автоматично се добавят в Visual Studio. A Visual Studio e програмата с която ще започнеш да работиш скоро, когато понапреднеш малко.
Спокойно, всичко с времето си. И аз бях така в началото. Имам приятел с който се консултирам в нужда и преди време като започнах да го питам: какво е това хедър (<...>), namespace, system(), return... и т.н. Laughing
Няма за къде да бързаш... Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
DevilFighter
Фен на форума


Регистриран на: 30 Jan 2007
Мнения: 507
Местожителство: Пазарджик
Репутация: 49Репутация: 49Репутация: 49Репутация: 49Репутация: 49
гласове: 5

МнениеПуснато на: Fri Sep 07, 2007 12:43 pm    Заглавие:

krassi_holmz, работя с Visual Studio(VS 6.0) и кода си работи без проблем. Благодаря много за съветите.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
DevilFighter
Фен на форума


Регистриран на: 30 Jan 2007
Мнения: 507
Местожителство: Пазарджик
Репутация: 49Репутация: 49Репутация: 49Репутация: 49Репутация: 49
гласове: 5

МнениеПуснато на: Fri Sep 28, 2007 11:39 am    Заглавие:

Да се напише програма, която по зададено число a, намира корена на уравнението f(x) = 0, където [tex]f(x) = \left\{ \begin{array}{ll} 5xa^{\frac{1}{3}} + \left| a-1 \right|^{\frac{1}{2}}, & a>0 \\ e^{ax}-a^2-5, & a \le 0 \end{array}\right.[/tex]

Тази задача също ме затрудни. По-скоро се чудя във 2-рото уравнение с експонентата, как да изразя неизвестното x Question Rolling Eyes

Поправена е формулата по съвет на xyz.


Последната промяна е направена от DevilFighter на Sat Sep 29, 2007 9:46 am; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
steliyan
Редовен


Регистриран на: 25 Oct 2006
Мнения: 100

Репутация: 22.2Репутация: 22.2
гласове: 2

МнениеПуснато на: Fri Sep 28, 2007 2:42 pm    Заглавие:

Кажи какво е експонента и може и да измисля нещо. Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Methuselah
VIP


Регистриран на: 17 Feb 2007
Мнения: 1057
Местожителство: София
Репутация: 105.9
гласове: 20

МнениеПуснато на: Fri Sep 28, 2007 5:02 pm    Заглавие:

[tex]e^{ax}=a^2+5[/tex]
[tex]ax=ln(a^2+5)[/tex]
[tex]x=\frac{ln(a^2+5)}{a}[/tex]
Или бъркам... ?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Fed
VIP


Регистриран на: 24 May 2007
Мнения: 1136
Местожителство: София (Русе)
Репутация: 113.3
гласове: 33

МнениеПуснато на: Fri Sep 28, 2007 5:16 pm    Заглавие:

Така трябва да е.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
steliyan
Редовен


Регистриран на: 25 Oct 2006
Мнения: 100

Репутация: 22.2Репутация: 22.2
гласове: 2

МнениеПуснато на: Fri Sep 28, 2007 5:43 pm    Заглавие:

Това?
Код:
#include <iostream>
#include <math.h>

using namespace std;

int main()
{
   int a=0;
   
   cout << "A=";
   cin >> a;
   
   cout << log(pow(a,2)+5)/a << "\n";
   
    return 0;
}
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
DevilFighter
Фен на форума


Регистриран на: 30 Jan 2007
Мнения: 507
Местожителство: Пазарджик
Репутация: 49Репутация: 49Репутация: 49Репутация: 49Репутация: 49
гласове: 5

МнениеПуснато на: Fri Sep 28, 2007 10:33 pm    Заглавие:

Сега си спомних, че става натурален логаритъм. А би трябвало това е да е така нареченото неперово(натурално) число (e=2.7182). steliyan, прав си за означението в C++. Като направя програмата в цялостен вид ще постна кода, за да покритикувате малко. Laughing
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
steliyan
Редовен


Регистриран на: 25 Oct 2006
Мнения: 100

Репутация: 22.2Репутация: 22.2
гласове: 2

МнениеПуснато на: Sat Sep 29, 2007 5:56 pm    Заглавие:

Критиката е хубаво нещо, стига да е градивна. Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
DevilFighter
Фен на форума


Регистриран на: 30 Jan 2007
Мнения: 507
Местожителство: Пазарджик
Репутация: 49Репутация: 49Репутация: 49Репутация: 49Репутация: 49
гласове: 5

МнениеПуснато на: Sat Sep 29, 2007 9:58 pm    Заглавие:

Код:
#include <iostream>
#include <cmath>
using namespace std;
int main ()
{cout <<"a=";
double a;
cin>>a;
if (!cin)
{cout <<"Error, bad input!\n";
return 1;
}
double x;
if (a>0) x=-(pow(fabs(a-1),1/2))/(5*pow(a,1/3)); else x=log(a*a+5)/a;
cout<<"x=" << x << "\n";
return EXIT_SUCCESS;
}   
Сигурно може да се направи програмата по много начини Rolling Eyes
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
steliyan
Редовен


Регистриран на: 25 Oct 2006
Мнения: 100

Репутация: 22.2Репутация: 22.2
гласове: 2

МнениеПуснато на: Sun Sep 30, 2007 8:05 am    Заглавие:

Общо взето това е начина. Може да ползваш abs(), вместо fabs().

Edit: Ето и обясняние. fabs() е функция за C която връща абсолютната стойност на реално число, но в C++ вече може да има повече от 1 функция със същото има но различни параметри (предефенирани функции).


Последната промяна е направена от steliyan на Sun Sep 30, 2007 10:13 am; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
DevilFighter
Фен на форума


Регистриран на: 30 Jan 2007
Мнения: 507
Местожителство: Пазарджик
Репутация: 49Репутация: 49Репутация: 49Репутация: 49Репутация: 49
гласове: 5

МнениеПуснато на: Sun Sep 30, 2007 9:20 am    Заглавие:

Ясно Exclamation Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Irrefutable
Напреднал


Регистриран на: 15 Jul 2007
Мнения: 298
Местожителство: София
Репутация: 28.8Репутация: 28.8Репутация: 28.8
гласове: 5

МнениеПуснато на: Sun Sep 30, 2007 12:31 pm    Заглавие:

Термина предефиниране не може да се използва за функция.
Предефиниране може да се извърши на оператор, променлива, конструктор, деструктор.
Разликата за параметрите на функцията е определена от нейната декларация. Функциите с различна декларация са различни функции а не предефинирани. Най-главното за това е че дефиниция и декларация са различни неща Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Dexter
Начинаещ


Регистриран на: 25 Nov 2008
Мнения: 1


МнениеПуснато на: Tue Nov 25, 2008 8:36 pm    Заглавие:

Здравейте
Ако може помощ с една задача
В масив А, чиито елементи( до 255 броя) са цифри,е зададено десетично число.Да се превърне числото в П-ична бройна система.Цифрите на полученото П-ично число също да се получат в масив.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
КММ1
Начинаещ


Регистриран на: 04 Jan 2009
Мнения: 6
Местожителство: г.Враца

МнениеПуснато на: Sun Jan 04, 2009 4:10 pm    Заглавие: Помощ!

Здравейте приятели,имам нуйда от помощ!Немога да направя една задачка на C++.
А сам го закасал!Моля за помощ.
Ето я и задачката.

В магазин за строителни материали е въведена автоматизирана обработка на
операциите по доставака и продажба на материалите.Информацията е записана в файл,
като за всеки материал са въведени следните данни:
-код на материала - 8-цифрово цяло число:
-наименование на материала - символен низ до 20 символа:
-налично количество:
-еденична мярка:
-минимално необходимо количесво:
-максимало допустимо количесво:
-цена на едро:
-цена на дребно:
-дата на последната доставка:
Да се състави програма,която:
1:Да извежда справка за наличните материали по зададен код или наименование.
2:Да извежда справка за доставени след определена дата материали по зададен код
или наименование.


Това е приятели,моля за помощ.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
АНИЧКА
Начинаещ


Регистриран на: 18 Jan 2009
Мнения: 3


МнениеПуснато на: Sun Jan 18, 2009 10:25 am    Заглавие:

BIHTE LI MOGLI D AMI POMOGNETE S EDNA C++ PROGRAMA...TRQBVA DA OBQSNQ KAKWO PRAWQT OPREDELENITE FUNKCII V KLASA
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
АНИЧКА
Начинаещ


Регистриран на: 18 Jan 2009
Мнения: 3


МнениеПуснато на: Sun Jan 18, 2009 10:29 am    Заглавие: C++

МОЖЕТЕ ЛИ ДА МИ ПОМАГНЕТЕ ЗА ОБЯСНЕНИЕ НА ФУНКЦИИ В C++ ЗА КЛАСОВЕ
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
АНИЧКА
Начинаещ


Регистриран на: 18 Jan 2009
Мнения: 3


МнениеПуснато на: Sun Jan 18, 2009 10:46 am    Заглавие: C++

CLASS STACK{CHAR STCK[S];
INT T;
PUBLIC:
VOID INIT();
VOID PUSH(CHAR CH);
CHAR PR();
};
VOID STACK::INIT()
{T=0;}
VOID STACK::PUSH(CHAR CH)
{IF(T==S)
{COUT<<"STACK IS FULL!";
RETURN;}
STCK[T]=CH;
T++;}
CHAR STACK:: PR()
{IF(T==0)
{
COUT<<"STACK IS EMPTY!";
RETURN 0;}
T--;
RETURN STCK[T];
}
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
malka21kychka
Начинаещ


Регистриран на: 15 Jun 2009
Мнения: 6


МнениеПуснато на: Mon Jun 15, 2009 5:04 pm    Заглавие:

Здравейте мове ли да Ви помоля да ми помогнете малко,имам да реша една задача на езика C++,която ме затруднява малко,защото вече си изчерпан мозъка да мисля как да я направя за да не ми излезнат грешки и н емога да я измисля,много ще се радвам,ако ми помогнете Wink До сега сум учила всичко до урока за Оператора do/while. А задачата мисля,че трябва да се реши с Оператора for,ако не се лъжа?Моля Еи помогнете ми,трябва ми за утре (16.06.09г.)


ДНП,която да извежда следната таблица:

1
1 2
1 2 3
1 2 3 4
1 2 3 4 5
1 2 3 4 5 6
1 2 3 4 5 6 7 (с разстояние м/у числата)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
krainik
Фен на форума


Регистриран на: 01 May 2009
Мнения: 697

Репутация: 51.8
гласове: 44

МнениеПуснато на: Mon Jun 15, 2009 5:30 pm    Заглавие:

Код:

#include <iostream>
using namespace std;
int main ()
{
for (int i=1;i<8;i++)
  {
   for (int n=1;n<i+1;n++) cout<<" "<<n;
   cout<<"\n";
   }
system("pause");
return 0;


Написано е на Dev-C++ Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
malka21kychka
Начинаещ


Регистриран на: 15 Jun 2009
Мнения: 6


МнениеПуснато на: Mon Jun 15, 2009 10:24 pm    Заглавие:

Крайник благодаря ти много за помоща Smile , извинявай та зн ли как се решава?

ДНП,която по дадено реално число Х , намира стойността на У ,където:


1) y{ 0 , x<=0 ;
2) y{ x2 , x>0;
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
krainik
Фен на форума


Регистриран на: 01 May 2009
Мнения: 697

Репутация: 51.8
гласове: 44

МнениеПуснато на: Tue Jun 16, 2009 1:18 pm    Заглавие:

Е, тука къде може да ти е проблема? Wink Ето това мисля, че ще ти помогне достатъчно и ще я разбереш:
Код:

if(x>0) y=x*x ;
else y=0;
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
malka21kychka
Начинаещ


Регистриран на: 15 Jun 2009
Мнения: 6


МнениеПуснато на: Thu Jun 18, 2009 10:00 pm    Заглавие:

Благодаря ти много ми помогна Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Информатика/Компютри Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Може да прикачвате файлове
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.