| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Pinetop Smith Фен на форума

гласове: 87
|
Пуснато на: Wed Aug 22, 2007 3:51 pm Заглавие: Произведение на ъгли |
|
|
JusTok преди време беше пуснал тази задача:
| Цитат: | | Единия ъгъл в триъгълник е 19° а произведението от трите ъгъла е точен квадрат. Да се намери най-големия ъгъл. |
Същата задача ме наведе на следната мисъл - ако [tex]\alpha , \beta [/tex] и [tex] \gamma [/tex] са ъглите на един триъгълник, то какъв е той, ако произведението [tex]\alpha\beta\gamma[/tex] е възможно най-голямо?
Няколко пъти мислех върху това, но не успях да направя нищо. Мисля, че триъгълникът ще е равностранен, но не съм сигурен. Малко помощ?  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
uktc VIP

гласове: 15
|
Пуснато на: Wed Aug 22, 2007 4:07 pm Заглавие: |
|
|
Използвай неравенството на Коши за 3 величини. Вярвам, че и сам ще се справиш  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Wed Aug 22, 2007 5:35 pm Заглавие: |
|
|
| uktc написа: | Използвай неравенството на Коши за 3 величини. Вярвам, че и сам ще се справиш  |
Съжалявам - не съм го чувал. Тази година ще бъда 8-ми клас. |
|
|
 |
Fed VIP

Регистриран на: 24 May 2007 Мнения: 1136 Местожителство: София (Русе)
  гласове: 33
|
Пуснато на: Wed Aug 22, 2007 5:45 pm Заглавие: |
|
|
за 3 положителни числа:
(а+b+c)/3 ≥ 3√(a.b.c)
като равенство има за a=b=c,
т.е. произведението a.b.c е най-голямо при a=b=c=60°, т.е. равностранен ▲ |
|
|
 |

|
Пуснато на: Wed Aug 22, 2007 6:01 pm Заглавие: |
|
|
Благодаря. Сега се сетих, че това са неравенствата между средно аритметично, геометрично, хармонично и квадратично.
Темата е приключена. |
|
|
 |
Grands Редовен
    гласове: 5
|
Пуснато на: Wed Aug 22, 2007 6:03 pm Заглавие: |
|
|
| Fed, един въпрос. Защо най-голямата стойност на произведението a.b.c да се определя от това неравенство. Ясно, че то е валидно за страните на триъгълник, но може да има друга по-голяма стойност. |
|
|
 |
Fed VIP

Регистриран на: 24 May 2007 Мнения: 1136 Местожителство: София (Русе)
  гласове: 33
|
Пуснато на: Wed Aug 22, 2007 7:17 pm Заглавие: |
|
|
Значи с a,b и c съм означил ъглите на тр. Те са положителни числа. Следователно можем да използваме Коши за 3 числа (представляващи 3те ъгъла)=>
(a+b+c)/3 ≥ 3√a.b.c
(a+b+c)3/27 ≥ a.b.c
Oттук следва че най-голямата с-ст на a.b.c е (a+b+c)3/27 и тя се достига при а=b=c, тъй като по дефиниция равенство при Коши се достига при равенство на участващите числа.
Всъщност Коши е валиден при всички положителни числа (даже май по-точно - неотрицателни). В случая го използваме защото ние знаем че трите ъгъла са положителни. Забелязваме че използването му ще доведе до резултат, защото по дефиниция от Коши имаме (средно аритм. на n числа) ≥ (корен n-ти от произведението им), т.е. е намесена най-гол. с-ст на (корен n-ти от произведението им) или 3√a.b.c.
Ako съм разбрал правилно въпроса ти това трябва да е отговора. Ако все още нещо не е ясно питай.  |
|
|
 |
|