Регистрирайте сеРегистрирайте се

система от втора степен

Форум за математика Форуми -> Алгебра
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Infernum
Фен на форума

гласове: 20

МнениеПуснато на: Fri Aug 17, 2007 3:09 pm    Заглавие: система от втора степен

Решете системата

[tex]x^2-y^2=xx_0-yy_0[/tex]
[tex]xy=k[/tex]

относно [tex]x>0[/tex], [tex]y>0[/tex], където [tex]x_0\ge 0[/tex], [tex]y_0\ge 0[/tex], [tex]k>0[/tex] са фиксирани реални числа и [tex]x_0y_0\ne k[/tex].
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
xyz
Напреднал

гласове: 12

МнениеПуснато на: Sat Aug 18, 2007 5:03 pm    Заглавие:

Пробвал ли си грубия метод: заменяш x от второто уравнение в първото. Така получаваш кубично уравнение y. То може да се реши в радикали, т.е. има си стандартен алгоритъм за решаването му.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Infernum
Фен на форума

МнениеПуснато на: Mon Aug 20, 2007 6:57 pm    Заглавие:

Грубия метод е ясен. На мен ми се ще някой тарикaт да ми измисли хитро решение, ако е възможно.

P.S. И не се получава кубично уравнение, ами се получава уравнение от четвърта степен. Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
xyz
Напреднал

гласове: 12

МнениеПуснато на: Tue Aug 21, 2007 1:18 pm    Заглавие:

Infernum написа:
Грубия метод е ясен. На мен ми се ще някой тарикaт да ми измисли хитро решение, ако е възможно.
P.S. И не се получава кубично уравнение, ами се получава уравнение от четвърта степен. Wink

Да вярно е, че се получава уравнение от четвърта степен. По-интересното е, то е:
[tex]y^4 -y_0 y^3 +kx_0 y -k^2=0 [/tex].
Това уравнение е от вида:
[tex]y^4 +a y^3 +b y +c=0 [/tex] ... (1),
като и обратно, т.е. ако имаш уравнени от горния общ вид, то полагайки: [tex]k:=sqrt{-c}[/tex], [tex]x_0 :=b/k[/tex], [tex]y_0 :=-a[/tex], то получаваш първото уравнение.
От друга страна лесно е да се види, че всяко уравнение от четвърта степен може да се приведе до (1). Наистина, посредством добавяне на константа може да се премахне коефицентът пред [tex]x^3[/tex], а след това подобно да се премахне пред [tex]x^2[/tex] (разбира се, че при тази операция ще се появи нов коефицент пред [tex]x^3[/tex]).
В заключение, търсеното "хитро решение" на практика ще решава общото уравнение от четвърта степен. Това може и да е възможно, но ще изисква отговор, подобен на този при общото решение (например гадните коефиценте ще трябва да се появят).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Infernum
Фен на форума

МнениеПуснато на: Tue Aug 21, 2007 1:52 pm    Заглавие:

xyz написа:

В заключение, търсеното "хитро решение" на практика ще решава общото уравнение от четвърта степен.

По принцип има и други методи за решаване на системи от втора степен. Не е задължително при тях да се извършва директно заместване. Може да има начин да се сведе решаването на тази система до решаването на някакво квадратно уравнение. Принципно тази система, както и условията за параметрите са генерирани от една геометрична задача за намиране на точка от хипербола, отстояща на най-късо разстояние от фиксирана точка в равнината. Видът на системата е някак симетричен затова реших, че може някой да даде идея за ефектно решаване.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Алгебра Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Може да прикачвате файлове
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.