| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
administrator Site Admin
Регистриран на: 12 Oct 2005 Мнения: 284 Местожителство: София(Варна)
      гласове: 14
|
Пуснато на: Sun May 28, 2006 10:44 am Заглавие: Висшето образование |
|
|
| Какво мислите за висшето образование в България? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
tron Начинаещ

|
Пуснато на: Sun May 28, 2006 11:04 am Заглавие: Re: Висшето образование |
|
|
| Има още какво да се желае. "Раздвижените" специалности са в частните университете със скъпи такси. |
|
|
 |
МАШИНАТА Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Jun 02, 2006 10:42 am Заглавие: Re: Висшето образование |
|
|
| teacher написа: | | Какво мислите за висшето образование в България? |
В България има един Университет
 |
|
|
 |
manolakeva Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Jun 22, 2006 6:11 pm Заглавие: |
|
|
| моите наблюдения са за спец математика и нформатика в Шуменски университет.През цялото обучение се учат много излишни неща-като само математичен анализ е 4 части, отделно комплескен анализ, линейна алгебра, алгебра-2 части,аналитична геометрия,геометрия-2 части-всичко това е Висша математика.А това което е най-важно Училищен курс по алгебра и геометрия само по един семестър.А нали излизаш учител по математика в средното у-ще и висша математика не ти трябва.Трябва да има повече практика.Още от първи курс да се ходи по у-щата и да се наблюдават уроците. |
|
|
 |
МАШИНАТА Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Jun 23, 2006 12:43 pm Заглавие: |
|
|
| manolakeva написа: | | моите наблюдения са за спец математика и нформатика в Шуменски университет.През цялото обучение се учат много излишни неща-като само математичен анализ е 4 части, отделно комплескен анализ, линейна алгебра, алгебра-2 части,аналитична геометрия,геометрия-2 части-всичко това е Висша математика. |
Учудвам се, че такива неща се учат в Шумен. Ако кажеш, че има и доказателства на теоремите, ще се учудя още повече.
И това кое му е излишното? Ако нямаш понятия от тези неща, за каква математика говориме? |
|
|
 |
manolakeva Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Jun 23, 2006 8:20 pm Заглавие: |
|
|
Кажи ми в кое средно у-ще се учи теория на Галоа,или диференциални уравнения или сравнения,или двойни и тройни интеграли,или базиси или полета и групи и т.н.А да не говорим, че имам колеги,който не могат да решат едно квадратно уравнение-можеш да си представиш какви учители ще станат.
Нека да се учи висша математика, но искам да кажа, че трябва да се обърне повече внимание на това което ще се преподава в училище и на начина му на преподаване. |
|
|
 |
МАШИНАТА Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Jun 23, 2006 10:17 pm Заглавие: |
|
|
| manolakeva написа: | | А да не говорим, че имам колеги,който не могат да решат едно квадратно уравнение |
Силно се съмнявам, че и дискриминанта на полином от произволна степен не могат да намерят. Тогава за какво говориме? Нито висшата им е наред, нито средношколската. Другият път не ми давай за пример някакви йордеци. |
|
|
 |
MuTaKa Редовен
    гласове: 2
|
Пуснато на: Sat Jun 24, 2006 12:06 pm Заглавие: |
|
|
| manolakeva написа: | Кажи ми в кое средно у-ще се учи теория на Галоа,или диференциални уравнения или сравнения,или двойни и тройни интеграли,или базиси или полета и групи и т.н.А да не говорим, че имам колеги,който не могат да решат едно квадратно уравнение-можеш да си представиш какви учители ще станат.
Нека да се учи висша математика, но искам да кажа, че трябва да се обърне повече внимание на това което ще се преподава в училище и на начина му на преподаване. |
В Софииска Математическа Гимназия "Паисии Хилендарски"!!!
Учи се всичко, което изброи, с изключение на интегралното и диференциалното смятане. А да не говориме още колко "вкусотии" се учат, които в другите училища и учителите не ги знаят. Направи ми впечатление че се изпокараха тука за един "Лопитал"... Ми Лопитал се учи в СМГ. Както и се учат доказателствата на всички теореми, които в другите училища само се ползват.. също така се учат и неща които даже не се и ползват в другите училища.. Сега се сещам за Птоломей и вписания четириъгълник... никой никъде не знае че има доразвиване на теоремата от Бретшнайдер, която е в сила за всеки четириъгълник. Учат се и страшно много синтетични методи в геометрията и аналитични в алгебрата, с които се добива такава техника, че като хванеш един отличник от друго училище изглежда като невменяем пред ученик от СМГ!
А интегрално и диференциално смятане не се учи по простата причина че е излязло от програмите преди доста години. Виждал съм учебници за шести клас за тъй наричаните "реални гимназии" от 40-та година, примерно, с които можеш спокойно да си вземеш изпита в Шуменския... |
|
|
 |
МАШИНАТА Начинаещ

|
Пуснато на: Sat Jun 24, 2006 5:37 pm Заглавие: |
|
|
| MuTaKa написа: | | Виждал съм учебници за шести клас за тъй наричаните "реални гимназии" от 40-та година, примерно, с които можеш спокойно да си вземеш изпита в Шуменския... |
Евала пич, добре го каза. Колкото и да се спрягат, Шумен си е Шумен  |
|
|
 |
silviya Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Jun 30, 2006 11:31 am Заглавие: |
|
|
| няма значение къде си завършил, важното е да се реализираш там, където искаш - да работиш това, което ти харесва! |
|
|
 |
МАШИНАТА Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Jun 30, 2006 8:44 pm Заглавие: |
|
|
| silviya написа: | | няма значение къде си завършил |
Бахти вица. Нямало значение - Хахахаха.
СУ ис дъ бест!
Всичко друго - АУТ  |
|
|
 |
MuTaKa Редовен
|
Пуснато на: Sun Jul 02, 2006 3:25 pm Заглавие: |
|
|
| То с тоя учебник, за който говоря без ядове ше си земеш и изпитите в СУ... А инъче кой, къде, какво е завършил... въпрос на ценностна система.. Ако някой е важно да завършат СУ и после да работят каквото и да е за 280 лв/месец... примерно като учители по математика или информатика - тяхна работа... никой не може да им се бърка. Аз уважавам хората, които ценят знанията и интелекта повече от парите. Обаче уважавам и тези, които са завършили Свободния университет в Змеево със спецялност машиностроене с френски език и в последствие стават председатели на борда на директорите на официалния търговски представител на Даймлер Бенц... и се сещате че после немат стигане от финансова гледна точка.. |
|
|
 |
МАШИНАТА Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Jul 10, 2006 10:16 pm Заглавие: |
|
|
| MuTaKa написа: | | То с тоя учебник, за който говоря без ядове ше си земеш и изпитите в СУ... |
Е нали за това ставаше на въпрос:
| MuTaKa написа: | | Виждал съм учебници за шести клас за тъй наричаните "реални гимназии" от 40-та година, примерно, с които можеш спокойно да си вземеш изпита в Шуменския... |
Така че не се бъркай  |
|
|
 |
saangelov Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Jan 19, 2007 11:26 am Заглавие: |
|
|
Това е един доста безсмислен спор.
Защо разбивате илюзиите на човека.
Нека си мисли , че в Шумен е по-добре и тва е.
За какво трябва да ми хвалиш Софийския университет.
Мисля че не е паднал чак до там , че да го рекламират негови студенти по форумите.
Интелигентните хора като чуят СУ знаят за какво иде реч.
Аз уча в ТУ-София (Приложна Математика) , но повечето ни преподаватели са продукт на СУ. |
|
|
 |
MuTaKa Редовен
|
Пуснато на: Fri Jan 19, 2007 12:27 pm Заглавие: |
|
|
То всички преподаватели в България са или от СУ или от разни руски университети... Самоче аз мисля че тряа сам да си учиш матеряла... иначе ако ще и от MIT да си пак ше си дупка.. Аз имам един приятел, който завърши ТУ - приложна математика и в момента е в Германия по DAAD... единствения българин.. сичко друго е руснаци и индиици
А в СУ има и добри, има и тъпунгери... не случайно след първи курс 50% окапват
Можеш да си добър даже да учиш и в Долно Уйно... математиката си е математика навсякъде.. |
|
|
 |
krisi87 Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Jun 29, 2007 11:29 pm Заглавие: |
|
|
Според мен математици, физици и философи не смятам , че са толкова нужни в момента, според мен сигурно ще трябват хора които и да упражняват практическата част на заниманието, смисъл инжинери,
ТУ има достатъчно кадри които да покрият тези изсквания, поне така смятам аз
Важното в едно образование не е теоритичната част а това което можеш да направиш за да защитиш дипломата си . За това ние сме от най - предпочитаните кадри
 |
|
|
 |
Methuselah VIP

гласове: 20
|
Пуснато на: Fri Jun 29, 2007 11:44 pm Заглавие: |
|
|
| Ти какво учиш? |
|
|
 |
krisi87 Начинаещ

|
Пуснато на: Sat Jun 30, 2007 8:08 am Заглавие: |
|
|
Аз уча в ТУ
специалността ми е МТТ |
|
|
 |
Methuselah VIP

|
Пуснато на: Sat Jun 30, 2007 10:53 am Заглавие: |
|
|
MTT какво е?
Аз да уча ли там КСТ?  |
|
|
 |
krisi87 Начинаещ

|
Пуснато на: Sat Jun 30, 2007 10:56 am Заглавие: |
|
|
МТТ е Машиностроителна Техника и Технологии, ти каде учиш че питаш дали да учиш КСТ, това е добра специалност, но вече всички записват КСТ и според мен няма смисъл, освен ако не си заинтересован много
КСТ е доста по лесна специалност, ако те влече и те мързи да си даваш зор...защо не! |
|
|
 |
Methuselah VIP

|
Пуснато на: Sat Jun 30, 2007 11:00 am Заглавие: |
|
|
След малко отивам да си подам документи и се чудя кое да запиша... с компютри и програмиране ще да е .. няма как.
А относно това че всички тази специалност записват ... какво от това? Значи е добра. |
|
|
 |
krisi87 Начинаещ

|
Пуснато на: Sat Jun 30, 2007 11:05 am Заглавие: |
|
|
| Освен, че е по предпочита е и доста по лесна, аз съм в друг факултет и виждам как изпитет на ФЕА са 100 пъти по лесни от нашите... Щом ти харесва давай... |
|
|
 |
name01 Фен на форума

гласове: 5
|
Пуснато на: Sat Jun 30, 2007 11:30 am Заглавие: |
|
|
| МАШИНА СУ може да е с най-добре развит ФМИ, това не значи че всички в тоя форум искат точно тази специалност. |
|
|
 |
uktc VIP

гласове: 15
|
Пуснато на: Sat Jun 30, 2007 11:32 am Заглавие: |
|
|
Methu, колко желания ще пишем в ТУ?  |
|
|
 |
Methuselah VIP

|
Пуснато на: Sat Jun 30, 2007 11:33 am Заглавие: |
|
|
Едничко... скромно  |
|
|
 |
Dream_Works Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Jul 02, 2007 10:26 pm Заглавие: |
|
|
Та за Техническия...
МТТ е добра специалност стига после да си намериш къде да работиш... виж за КСТ не съм много съгласен. Аз също уча в ТУ, но съм Индустриален мениджмънт. В началото, каквото и да запишеш в ТУ, няма да учиш това, което реално ще ти трябва. Пример с моята специалност.... 1 курс 1 семестър: Висша Мат 1(перфектно, но после една матрица не сме решили), Инженерна графика (е за какво ми е, нали не съм технолог?), Химия (интересно, но корозията има толкова общо с мениджмънта...), Информатика (Word & Excel - окей важно е!!!), Социология (лелееее!!!) това определено е "най-интересния" семестър... Моят съвет, като един вече почти завършващ студент (само една година ми остана ) преди да решите къде да се запишете разгледайте отново учебните планове на специалностите, поинтересувайте се за хора, завършили специалността, която ви вълнува и естествено за тяхната реализация и се запишете... Ако питате за Индустриалния... в началото ми беше изключително безинтересно, но от 2 курс започва интересното Сега ако можех да се върна, сигурно никога нямаше да избера да запиша ИМ, а може би математика или приложна математика в СУ (наистина в тази област, а и в много други,но не всички! СУ е най-добрия избор). Затова драги приятели... мислете, преди да е станало късно и после да се разочаровате, но дори и това да стане (в което се съмнявам!), знаете, че винаги може да кандидатствате отново За КСТ, ако искаш да се занимаваш с програмиране, то най-добре е да запишеш СУ, а не КСТ. Колегите ми от КСТ са изключително недоволни (поне тези, които познавам), защото например вместо втори курс да изучаваш Data Access with Microsoft Visual Studio 2005 and .NET Framwork 2.0 (това го видях в страницата на ФМИ, но не знам какво е ) ще учиш Теоретична електротехника 1 и 2, защото все пак ще бъдеш инженер, е няма как - така е инженерството не е лесна работа, не си мислете противното!!.... Та затова моето лично мнение е, че Информатика е много по-добра специалност от КСТ (защото по принцип аз като кандидатствах се водеха конкурентни специалности).
Относно висшето образование в България - моето мнение е и да и не. Да защото все пак има съвестни хора, които си вършат работата така, както трябва, не, защото системата като цяло е тромава, например, кой познава някой професор, който е не-повече от 40 годишен??? Има ли изобщо такъв??? После, само като виждаш, че някой дава 200 или 300 лв. за да получи оценка среден (3), а ти си се борил за тази (3)-ка какво става с конкуренцията между колегите?? Тоест сега е по-лесно да идеш да поработиш някъде 2 седмици и да изкараш 300 лв. да си платиш изпита, отколкото да седнеш да учиш и да разбереш нещата, защото нали в крайна сметка от теб това се иска... ти учиш за да бъдеш специалист в дадената област, и заради тези твои знания и качества да бъдеш предпочитан пред останалите...е има и други неща, които ме дразнят в системата, но няма смисъл да ги споделям.... всички вие ще ги забележите, но дано не ги усещате върху себе си! и въпреки всичките тези минусчета, този, който иска да стане нещо от него, този който иска да се изгради като инжЕнер(а не инжИнер) има шанса да го направи, стига желанието и труда да са налице!
За Шуменския и математика и информатика - е няма как да не учиш математически анализ, висша алгебра, Аналитична геометрия, Теория на Галоа и пр. Макар (Педагогика на обучението по ) Математика и Информатика да е в направление педагогика, няма как да го изучаваш във факултета по начална и предучилищна педагогика нали?? Някак си смешно звучи... Плюс това, не означава, че като завършиш МИ е задължително да работиш като учител, въпрос на личен избор е!!!
Слагам край на "моята монография " за висшето и специалностите... ако имате някакви въпроси, моля споделете А да не забравя - успех на всички, вие го заслужавате!!!! |
|
|
 |
DevilFighter Фен на форума

|
Пуснато на: Mon Jul 02, 2007 10:34 pm Заглавие: |
|
|
| Methuselah написа: | Едничко... скромно  |
Много познато....
П.П. Dream_Works, благодаря много за информацията! |
|
|
 |
Methuselah VIP

|
Пуснато на: Mon Jul 02, 2007 10:36 pm Заглавие: |
|
|
Ми аз вече писах КСТ... живи и здрави  |
|
|
 |
name01 Фен на форума

|
Пуснато на: Tue Jul 03, 2007 8:43 am Заглавие: |
|
|
Ако искаш да станеш най-общо казано програмист-СУ-ФМИ е най-доброто, друго мнение не съм чувал още.
Също е много вярно че такива специалисти ще се търсят все повече, дори ако сте разгледали плановете за финансиране на Европейския съюз, едно от най-големите пера в бюджета е именно за software development |
|
|
 |
Nona Напреднал

гласове: 163
|
Пуснато на: Tue Jul 03, 2007 8:54 am Заглавие: |
|
|
| Някои може ли да даде малко повече информация за Софтуерно инжинерство в СУ? Според учителката ми по английски тази специалност на става за момичета, но мисля, че го каза нарочно, защото се ядоса, че няма да кандидатствам с английски. |
|
|
 |
|