Регистрирайте сеРегистрирайте се

Средно образование

Форум за математика Форуми -> Образование
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
administrator
Site Admin

Местожителство: София(Варна)
Репутация: 45.6Репутация: 45.6Репутация: 45.6Репутация: 45.6Репутация: 45.6
гласове: 14

МнениеПуснато на: Sun May 28, 2006 10:42 am    Заглавие: Средно образование

Какво мислите за средното образование в България?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя Yahoo Messenger
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
tron
Начинаещ

МнениеПуснато на: Sun May 28, 2006 11:01 am    Заглавие: Re: Средно образование

Много зависи къде учиш, кои са ти приятелите и какви интереси имаш, семейната среда също играе роля.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
SAPOSTO_S_R
Начинаещ

МнениеПуснато на: Mon Jun 19, 2006 9:02 pm    Заглавие:

Според мен повечето учители се стараят да обяснят на учениците възможно най-добре, така че те да разберат най-добре математиката. Но май учениците нищо не искат да разберат. Както каза tron доста зависи от средата в която учиш. Ако учиш в престижно училище в София със сигурност ще научиш повече, отколкото ако учиш в училище в моя град. Какво ще научат учениците, обаче най-вече си зависи от тях.
Върнете се в началото
didi
Начинаещ

МнениеПуснато на: Sat Sep 23, 2006 10:32 pm    Заглавие:

Аз си мисля че интересът към математиката трябва се активира още началните класове, а това не се прави. Не е нормално ученици от 9 - 10 клас да не могат да събират и изваждат числа с различни знаци и да бъркат при умножение и деление. Какво може да се очаква при такава каша в образователната реформа? Колко ли още програми ще се сменят и пак няма да е всичко както трябва. Жалко за тези деца, които са били плод на тези реформи в образователната система.
Върнете се в началото
Infernum
Фен на форума

гласове: 20

МнениеПуснато на: Fri Feb 16, 2007 12:27 pm    Заглавие:

Аз да ви кажа честно, средното училище не ме е научило на НИЩО. Само загубено време е било според мен. Но не съжалявам. Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
phantom88
Редовен

гласове: 1

МнениеПуснато на: Fri Feb 16, 2007 1:39 pm    Заглавие:

Никой не може да те научи на нещо, ако ти нямаш желание за това Very Happy
Върнете се в началото
Infernum
Фен на форума

МнениеПуснато на: Fri Feb 16, 2007 4:37 pm    Заглавие:

Да, но една от задачите на средното училище е да научи децата да имат желание за учене, а не да ги учи само на формалности.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
rt1
Начинаещ

МнениеПуснато на: Wed Apr 04, 2007 1:08 am    Заглавие:

И на кои е поставена тая задача ? Кои следи дали се изпълнява ? Няма да се промени от самосебеси това поне е сигурно. Виж ако се изпрати примерно "писмо" от "най големиято" интернет общество на математици в БГ с предложения и мн силна критика ако не друго сте бъде публикувано в някои и друг весник. Ако пък се изпратят писма не само от математици ...... бе нали сме в евросъюза вече ко да се борим :Р

а иначе лично спред мен голям проблема е и :

да предположим че в след като ученика знае колко е 2*2 или 2^2 2/2 или Х2 + 22Х - 111=0 лог 2 2! тои ще може ЛИ да изчисли колко е приблизително оборатът на всички магазини за хранителни стоки в кварталът (не че му пука за тия магазини но ако е нещо за което му пука) ? Проблемът на предмета математика в средното е че ма никои незнае/не мупука/знае и си трае/ за какво подяволите служи тая математика. Ако ученик пита учителя си за "приемер от живота" за хикс на квадрат логаритам или недаи си боже за кво се ползват тия дискриминанти учителят бая сте се озори ако (изобщо) се опита да отговори ! Е после как да е интерсна математиката след като почти никои не вижда ПРАКТИЧЕСКИте ползи от нея ! А такива има (най меко казано) !
Върнете се в началото
zzz
Начинаещ

МнениеПуснато на: Thu Apr 26, 2007 8:27 pm    Заглавие:

Мнението ми е свързано с последното изказване по темата.
Така първо ще започна с това, че наистина всеки ученик се пита "Аджеба, ко ши ми помогне в живота кат намеря колко корена има уравнението взависимост от параметъра а!". И наистина конкретният отговор на задачата не е особено полезен за живота, но искам дебело да подчертая, че именно в това се състоят кандидат-студентските изпити по математика, които са приемни за много специалности, така че човек, ще или не ще, трябва да може да решава съответните задачи от училищния курс, за да успее да получи качествено образование, а оттам и по-високи доходи и съответно стандарт на живот. Второ искам да отбележа rt1, батко, не си ли чувал за приложна математика, която дава бая "примери от живота". Аз лично намирам за интересна т.нар. mathematical finance, за което ще си позволя да добавя малко информация (такава може да се намери много)

Mathematical finance is the branch of applied mathematics concerned with the financial markets.

The subject has a close relationship with the discipline of financial economics, which is concerned with much of the underlying theory. Generally, mathematical finance will derive, and extend, the mathematical or numerical models suggested by financial economics. Thus, for example, while a financial economist might study the structural reasons why a company may have a certain share price, a financial mathematician may take the share price as a given, and attempt to use stochastic calculus to obtain the fair value of derivatives of the stock.

In terms of practice, mathematical finance also overlaps heavily with the fields of financial engineering and computational finance. Arguably, all three are largely synonymous, although the latter two focus on application, while the former focuses on modelling and derivation

Този дял от математиката е пряко свързан с борсовата търговия, или накратко казано изкарването на пари- нещо, за което всеки жив човек се оказва, че живее (или поне работи). Така че примери, показващи приложението на математиката в областите от човешкия живот има много. Проблемът със желанието на учениците обаче не е в учителите, нито в учениците, нито в системата, защото всичко си е до човека. "Ако има желание, винаги има начин; ако няма желание, винаги има оправдание."
Върнете се в началото
NIKE ™
Начинаещ

Местожителство: БУРГАС

МнениеПуснато на: Mon May 14, 2007 10:35 pm    Заглавие:

Здравейте
искам да кажа няколко думи за впечатленията с които съм останал от
родното средно образование. На първо място искам да отбележа че обазователната ни система е под всякаква критика , второ модела на преподаване е морално остарял , а учелището вече има опонент в лицето на наркотиците ,виртуалния свят и тн. и то трябва по някакав начин да им се противопоставя , да предизвиква интерес в учащите, да им покаже че да посещаваш училище и да учиш е една наистина добра инвестиция от колкото да висиш по цял ден на компютъра пред някоя игра и тн. което и до голяма степен зависи от учителите , а то пък зависи от стимула им за работа , а той не е много голям голям във тази държава в която много малко неща са наред. Толкова много опитни учители напускат системата на образованието че започвам да се чудя ако този така да го наречем процес продължи каво ще стане.За качеството на образованието няма да коментирам, и сам човек може да си направи изводите като види на какво приличат повечето млади хора и каква култура и възпитание притежават. И така товае което имам да казвам. Надявам се да бъда разбран правилно! NIKE ™
Върнете се в началото
krisi87
Начинаещ

МнениеПуснато на: Fri Jun 29, 2007 11:14 pm    Заглавие:

Средното образование в България е на много ниско ниво...
всички знаем за това, няма начин да се оправи, всички учители мислят само за заплатите си и това на кого каква оценка да напишат, въпреки че има ученици, които имат възможност но нямат възможност да гопокажат както трябва
В момента съм студента и мога да кажа че образованието в университет е многопо добро, поне доцентите виждат какво можеш
е друг е въпроса че има и студенти които си плащат за да си вземат изпита....
Върнете се в началото
Methuselah
VIP

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Fri Jun 29, 2007 11:43 pm    Заглавие:

Има слаби училища и силни училища... мисля че всяко е твърде автономно за да се говори за българско средно образование като едно цяло.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Образование Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
You cannot attach files in this forum
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.