Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
zaqwerewq Начинаещ
  гласове: 1
|
Пуснато на: Thu Aug 09, 2007 3:09 pm Заглавие: Правоъгълници |
|
|
Намерете всички правоъгълници,които може да бъдат разрязани на 13 еднакви квадрата.
Колко са правоъгълниците |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Pinetop Smith Фен на форума

гласове: 87
|
Пуснато на: Thu Aug 09, 2007 5:54 pm Заглавие: |
|
|
Нека правоъгълникът е ABCD, AB и CD - дължини, BC и AD - ширина.
Първо на първо, ясно е, че ако отношението на страните е 1:13(да го означим с а), то правоъгълникът може да бъде разрязан на еднакви квадратчета.
По-нататък, нека а≠1:13, тогава върху ширината АD нанасяме точка К така, че АК:DK ≠ 1. През К построяваме успоредна на дължините права, която пресича BC в Р.
Сега имаме две възможности.
Първо, КР да се дели на КА без остатък.
Нека резултатът от това деление да е t, тогава ако t ≥ 13 , условието на задачата не е изпълнено, защото се иска целият правоъгълник да го нарежем.
Нека 1 < t < 12. Тогава построяваме квадратчетата. Нека те са AT2K2K, T1T2K2T1... ТtBPKt. Нека АК = х, тогава всички квадратчета трбява да са със страна х. През точките К1,2...t построяваме перпендикулярни на дължината прави.
Сега, ако t е четно число, то новополоучените четириъгълници не се квадрати, защото 13 не се дели на 2. Ако t е нечетно, то разглеждаме всички възможни варианти за броя на новополучените четириъгълници. Нека той е р.
Ако р = 3, то трите правоъгълника трябва да бъдат нарязани на 10 квадратчета със страна х. За КР < КА, това е невъзможно. В обратния случай това пак е невъзможно, защото 10 не се дели на 3.
Ако р = 5, тогава дължината на правоъгълника е 5х и трябва да нарежем КPCD на 6 квадрата със страна х, което не е възможно.
Ако р = 7, дължината е 7х и трябва да я нарежен ма 5 квадрата със страна х, което пак е невъзможно.
Аналогично разсъждаваме за р = 9 или 11.
Накрая, ако t = 12 и страната на всяко квадратче е х, то KPCD не е квадрат, защото 1≠12.
Второ, ако t e дроб, то правоъгълникът не може да се разреже.
Сега, нека AK = DK = x. Тогава всеки квадрат трябва да е със страна х, което е невъзможно, защото 13 не се дели на 2.
Получаваме като единствено решение отношението на страните да е 1:13.
Не съм много сигурен и може да имам грешки, ще съм благодарен, ако ме поправите. И все пак мисля, че е така. |
|
|
 |
opalescence Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Aug 10, 2007 9:43 am Заглавие: |
|
|
| ами 2 на 26 , 3 на 39 4 на 52 и тн какво за тях |
|
|
 |
soldier_vl VIP
   гласове: 22
|
Пуснато на: Fri Aug 10, 2007 10:23 am Заглавие: |
|
|
| 1 на 13 е равно на 2 на 26 и на 3 на 39 и т.н. |
|
|
 |
Methuselah VIP

гласове: 20
|
Пуснато на: Fri Aug 10, 2007 10:33 am Заглавие: |
|
|
| Да намериш правоъгълник означава да намериш отношението на страните му. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|