Регистрирайте се
Математическо мислене
Иди на страница 1, 2 Следваща
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
administrator Site Admin
Регистриран на: 12 Oct 2005 Мнения: 284 Местожителство: София(Варна)
      гласове: 14
|
Пуснато на: Sun May 28, 2006 10:32 am Заглавие: Математическо мислене |
|
|
| Има ли "математическо мислене", мислят ли математиците по-ралично? Смятате ли, че изучавайки математика човек си развива(способноста за мислене) или това е глупост? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
tron Начинаещ

|
Пуснато на: Sun May 28, 2006 10:58 am Заглавие: Re: Математическо мислене |
|
|
| Не е глупост, има такова "животно" и това е най-хубавата страна на нещата. Накрая сама това ти остава. |
|
|
 |
Summer` Начинаещ

гласове: 1
|
Пуснато на: Tue Dec 19, 2006 4:32 pm Заглавие: Re: Математическо мислене |
|
|
| teacher написа: | | Има ли "математическо мислене", мислят ли математиците по-ралично? Смятате ли, че изучавайки математика човек си развива(способноста за мислене) или това е глупост? |
Разбира се, че мислят по-различно и по-логично. Затова математиката не е за всеки, защото не всеки може да мисли логично. И да, мисля, че когато човек изучава математиката започва да мисли по различно и много по-добре от останалите, които не се занимават с математика. Давам пример с моята учителка по математика, тя мисли невероятно логично, направо понякога й се възхищавам. Аз също откакто си падам по математиката започнах да мисля малко по-добре отколкото преди това. |
|
|
 |
phantom88 Редовен
   гласове: 1
|
Пуснато на: Tue Dec 19, 2006 8:10 pm Заглавие: |
|
|
| Математиката спомага за подобряването на нашите разсъждения и увеличава умствените ни способности. |
|
|
 |
borku Напреднал

гласове: 2
|
Пуснато на: Wed Mar 12, 2008 3:02 pm Заглавие: |
|
|
Бях чел някъде в някоя книжка, че математическото мислене не е дарба, а се придовива с течение на времето (в следствие на научени правила, решени задачи и т.н.)
На това мнение съм и аз. Хората не се раждат математици, а стават такива. Изискват се две-три на пръв поглед прости неща: упоритост, желание за решаване на задачи и както каза r2d2 мислене
Различните хора имат различни умствени възможности, но мисля, че в случая това няма значение и всичко опира до желанието на хората, тяхната постоянност и придобития опит
А по повод на другия въпрос ще цитирам една г-жа от форума "Математиката е единствената наука която прави гънки в мозъка!" |
|
|
 |
Relinquishmentor Фен на форума

гласове: 30
|
Пуснато на: Wed Mar 12, 2008 7:00 pm Заглавие: |
|
|
| Сигурен съм, поне за Ойлер и Гаус, че са се родили математици. |
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Wed Mar 12, 2008 7:38 pm Заглавие: |
|
|
не знам, дали има точна рецепта... ще ви разкажа нещо, с риск да стана досадна. в представянето си, в сайта написах, че съм 3-то поколение математик, в рода си.. моят прадядо и моят дядо по майчина линия са били математици( като казвам математици, имам предвид, че са били с математическо образование). майка ми, до 7 клас е била "гьон" по математика. учителката в 7 клас я е карала, да остава след часовете, за да учи формулите за съкратено умножение )) в 9 клас всичко и се отключва и без уроци стига до републикански кръг на олимпиада... да, нещата са относителни, но все пак...
трябва много ЛЮБОВ( без Нея нищо не се получава), много Хъс, а той се придобива, когато освен Любов, човек реши поне една задача сам и тогава се появява Вдъхновението- видите ли, аз мога.....такова удоволствие е, когато след като си се блъскал с дадена задача, намериш решение...... |
|
|
 |
Irrefutable Напреднал

гласове: 5
|
|
|
 |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1936 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
   гласове: 179
|
Пуснато на: Wed Mar 12, 2008 10:23 pm Заглавие: |
|
|
| Някой хора, явно и Irrefutable бъркат смятане с математика. |
|
|
 |
b1ck0 Напреднал

гласове: 2
|
Пуснато на: Wed Mar 12, 2008 11:18 pm Заглавие: |
|
|
1% талант, 99% труд.
Може да си изключително надарен, но ако не положиш някакви усилия пак ще си останеш около средното ниво ... |
|
|
 |
soldier_vl VIP
   гласове: 22
|
Пуснато на: Wed Mar 12, 2008 11:45 pm Заглавие: |
|
|
| 50%-50% |
|
|
 |
Пафнутий VIP

гласове: 54
|
Пуснато на: Thu Mar 13, 2008 7:09 am Заглавие: |
|
|
И не на последно място ти трябва много добър учител Без учител можеш да станеш добър, но много добър-не  |
|
|
 |
Irrefutable Напреднал

|
Пуснато на: Thu Mar 13, 2008 1:04 pm Заглавие: |
|
|
| r2d2 написа: | | Някой хора, явно и Irrefutable бъркат смятане с математика. |
Аритметиката не е ли дял от математиката?
Същото е да кажеш че историк специализирал история на древен Египед не е историк.
Мисълта ми за линка горе беше, че всичко е само до тренировка и постоянство. А това дали човек по цял ден тренира събиране и умножение, или мисли алгоритми за мачинг на циклични графи, все му развива математическото и логическото мислене.
Никой не се е родил математик, ясно е че някои хора имат афинитет към математиката. Това им дава преднина при заучаването на известни методи и техники за смятане и мислене. И за разработването на свой собствени модели за мислене.
От познатите ми, няколко човека могат да смятат наум доста по-бързо от останалите. Те самите ползват свой подход при смятането, обикновенно е съпроводен със визуалната памет. Същите тези хора в първите си години са имали слаби оценки по математика а сега (в универистета) са адски добри в аналитичните подходи.
Във всяка област, има хора които са преуспели и са измислили нещо уникално, точно защото не са учили нещата които са били извели други преди тях.
Личното ми мнение че ученето на доказателствата на теоремите ( което се налага в СУ и ТУ в момента ) е изцяло грешен подход и промиване на мозъците на хората. На изпита по ДИС направих свой доказателства на въпросите и професора ги счете за грешни, без да може да се обоснове, тъй като бяха стъпка по стъпка вярни.
Нещо като обобщение, ако мога да направя. Различните хора имат различно развито математическо мислене. А математици се наричат хората които се опитват да разберат как мислят, и да опишат мисълта си в вид разбираем за останалите хора. Има и хора които имат много по-развито мислене а го използват само да си смятат сметката в магазина, тъй като работят в съвсем друга област. |
|
|
 |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1936 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
|
Пуснато на: Thu Mar 13, 2008 1:39 pm Заглавие: |
|
|
| Irrefutable написа: | | r2d2 написа: | | Някой хора, явно и Irrefutable бъркат смятане с математика. |
На изпита по ДИС направих свой доказателства на въпросите и професора ги счете за грешни, без да може да се обоснове, тъй като бяха стъпка по стъпка вярни.
|
Я ги дай тези доказателства! А и кой е този професор? Въпреки, че нормално се обосовава правещият доказателствата.
Честно, ако си от СУ, не мога да повярвам на тази история.
Аритметиката е дял от математиката, но не е наука за бързо смятане! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Thu Mar 13, 2008 2:32 pm Заглавие: |
|
|
| Ха, и аз така веднъж се "опитах" да направя собствено доказателство на една теорема (ако една функция е дефинирана и непрекъсната в краен и затворен интервал, то тя е ограничена) и бях сигурен в него, та затуй много се зачудих, когато видях, че не ми е зачетено. Сетне, като проверих в учебника, видях, че на тази теорема е отделено, горе-долу цяла страница и тогава видях какви тънкости съм пропуснал. Та ученето на теореми е необходимо (но не достатъчно) условие за пълно разбиране на дисциплината. И тия теореми не може хей тъй да ги изведеш, като разчиташ само на съмнителната си логика. Факта, че повечето от тях носят имената на Коши, Гаус, Ойлер, Лайбниц, Болцано, Вайерщрас, Кантор и пр. e достатъчно показателен. |
|
|
 |
Irrefutable Напреднал

|
Пуснато на: Thu Mar 13, 2008 3:57 pm Заглавие: |
|
|
@r2d2, не бих говорил зад гърба на някой преподавател ( В случая проф. Николова ), когато имам нещо говоря лично с тях. Ако можем да изкопаеме листа от изпита ми, ще има мисъл да се коментира.
@Relinquishmentor, това че някоя теорема е кръстена на човекът, който я е формулирал и доказал за пръв път, не означава, че не може да се докаже по друг начин.
За това предпичтам да чета лекциите и да правя упражненията от http://ocw.mit.edu, там се опитват да ти покажат, начина по който трябва да стигаш сам до нещата, а не да ги заучаваш и възпроизвеждаш. Същото е и когато човек чете лекцийте от http://www.msu.ru/
Но когато отвори сборника на Проданов по ДИС вижда наместа изречения от типа "Добре е читателят да научи тези формули наизуст".
И когато дойде някакъв момент ( за повечето хора той не идва ) на изпит да докажат някоя формула те казват: "Ох, мразя задачите за доказване", дори да виждат пред себе си някакво просто неравенство.
Не искам да омаловажавам приноса на толкова много учени към развитието на математиката. Но в всяка област не само тук, успех не се постига когато човек върви по стъпките на някой друг.
Както казва Джон Неш докато изнася лекция: "Времето което прекарвам тука е загуба на вашето време, но по-лошото е че е загуба и на моето време." |
|
|
 |

|
Пуснато на: Thu Mar 13, 2008 4:53 pm Заглавие: |
|
|
Irrefutable, далеч съм от мисълта, че доказателствата на теоремите трябва да се заучават. Разбира се, че (в повечето случаи) eдна теорема може да се докаже по няколко различни начина, използвайки различен подход. Обаче, за да може да се постигне това, трябва основно да се познава схемата на извършване на доказателствата, методите по които се достига до тях и най-общо - характера на цялата дисциплина. Когато се занимава човек дълго време с дадена дисциплина, започва да усеща накъде клонят нещата и теоремите не представляват вече досадна пречка .
И както е казал Нютон - "Аз можех да погледна толкоз надалеч, само защото бях стъпил на раменете на титани", тъй важи и за нас сега. Никаква логика не би ни довела и до решението на най-проста задача, ако ги нямаше титаните преди нас.
П.С. Сборникът на Проданов и съдружници е доста добър, с много видове задачи, част от които решени. Тия изречения с наизустяването и мен ме зачудиха, защото те всички следваха от общата теорема за диференциране на сложна функция. Може би авторите са имали предвид да се извърши това доказателство ако една от функциите е зададена, които би било навярно доста скучно
П.С.С. Все още очакваме твоите доказателство, отхвърлени от академичната общност
П.С.С.С. Поставям ти предизвикателство - докажи теоремата за диференциране на сложна функция, без да гледаш от учебници . |
|
|
 |
garion Напреднал
  гласове: 13
|
Пуснато на: Thu Mar 13, 2008 6:10 pm Заглавие: |
|
|
| r2d2 написа: | | Irrefutable написа: | | r2d2 написа: | | Някой хора, явно и Irrefutable бъркат смятане с математика. |
На изпита по ДИС направих свой доказателства на въпросите и професора ги счете за грешни, без да може да се обоснове, тъй като бяха стъпка по стъпка вярни.
|
Я ги дай тези доказателства! А и кой е този професор? Въпреки, че нормално се обосовава правещият доказателствата.
Аритметиката е дял от математиката, но не е наука за бързо смятане! |
Ако е от СУ и е бил при Бабев, мога да го повярвам.
А колкото до математиката, майка ми като учителка по математика, само като чуе някой как разсъждава и на 90% може да го определи дали от него може да стане математик или - не. Моето мнение че човек се ражда с математическото мислене, но ако не му се развие все едно го няма. За това и мисля че stanislav atanasov е прав като казва че е много важен учителя. С което искам и да се яъзползвам и да благодаря на г-ца Савова от НПМГ. |
|
|
 |
r2d2 VIP

|
Пуснато на: Thu Mar 13, 2008 6:25 pm Заглавие: |
|
|
| garion написа: |
|
Гордея се с това, че доц. Бабев ми е приятел. Като всеки човек и той има своите недостатъци, но колкото до това, да разбере дали едно доказателство е вярно или не, съм убеден, че се справя прекрасно.
П.С. Людмила Николова също е доцент (не е професор) |
|
|
 |
garion Напреднал
|
Пуснато на: Thu Mar 13, 2008 6:29 pm Заглавие: |
|
|
| r2d2 написа: | | garion написа: |
|
Гордея се с това, че доц. Бабев ми е приятел. Като всеки човек и той има своите недостатъци, но колкото до това, да разбере дали едно доказателство е вярно или не, съм убеден, че се справя прекрасно.
П.С. Людмила Николова също е доцент (не е професор) |
Напълно съм съгласен с това, но стига да е в състояние да го направи. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Thu Mar 13, 2008 7:07 pm Заглавие: |
|
|
| А аз, се гордея, че познавах един невероятен човек- прф. Дойчин Дойчинов( лека му памет).. Този човек, ми откри красотата на математическия анализ... Прекрасен математик и най- вече- преподавател, учител... Казвахме му, с умиление " свирчо"... Имаше навика, да си върви по коридорите и да си подсвирква с уста... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Thu Mar 13, 2008 9:18 pm Заглавие: |
|
|
| хубава работа... доказването на теореми било промиване на мозъци..... та, това са си задачи и то, направо"универсални"... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Thu Mar 13, 2008 9:19 pm Заглавие: |
|
|
| хубава работа... доказването на теореми било промиване на мозъци..... та, това са си задачи и то, направо"универсални"... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Thu Mar 13, 2008 9:19 pm Заглавие: |
|
|
|
|
 |

|
Пуснато на: Thu Mar 13, 2008 9:37 pm Заглавие: |
|
|
| сори, на модераторите, за дублажа, но нета ми е тромав и дублира в несвяст... |
|
|
 |
xyz Напреднал
     гласове: 12
|
Пуснато на: Fri Mar 14, 2008 3:01 am Заглавие: |
|
|
| r2d2 написа: |
|
Човекът нали каза, че е от ТУ? А относно това, за неща които трудно могат да се повярват се сещам за едно математическо състезание. Една от задачите ми беше оценена с 0 точки! Все пак, се очаква учителите (а обикновено са даже по двама) проверяват да очакват по-нестандартни решения (това е състезание, а не изпит където заучаваш доказателства), а нещата които бях писал си бяха лесни... След контестация точките ми за тази задача отидоха на max (т.е. 7). На друго състезание (но то пък си беше регионално, а не републиканско) се получи друг вариант: от 1 точка преоценени на 20. |
|
|
 |
DTP Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Jul 14, 2008 10:21 pm Заглавие: |
|
|
Математиката развива логическото мислене,което от една страна е добре,но от друга е пълен отврат..мисленето,което трябва да развиваме е това,което е в лявата половина.Казвам го от личен опит,защото от 2-3 години се занимавам доста усилено с развитие на това ми полукълбо и доста неща се случиха.Мога да ви кажа,че няма нито 1н преуспял математик,всички успели са се доверявали на интуицията си,не на логическото си мислене...затова избора си е ваш това е моята гледна точка. |
|
|
 |
Пафнутий VIP

гласове: 54
|
Пуснато на: Tue Jul 15, 2008 7:35 am Заглавие: |
|
|
DTP прав си, но би ли ми казал как точно си развиваш дясното полукълбо?Според мен чрез математиката не се развива само логическото мислене, но и интуитивното  |
|
|
 |
DTP Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Jul 15, 2008 9:32 pm Заглавие: |
|
|
| stanislav atanasov написа: | DTP прав си, но би ли ми казал как точно си развиваш дясното полукълбо?Според мен чрез математиката не се развива само логическото мислене, но и интуитивното  |
грешиш много....lqvoto полукълбо е свързано с творчеството...Математиката е наука,точна наука,с точно поставени граници,няма място за интуиция при нея.Задачата или е решена или не сещаш се  |
|
|
 |
nikolavp Фен на форума
|
Пуснато на: Tue Jul 15, 2008 9:44 pm Заглавие: |
|
|
| DTP написа: | | stanislav atanasov написа: | DTP прав си, но би ли ми казал как точно си развиваш дясното полукълбо?Според мен чрез математиката не се развива само логическото мислене, но и интуитивното  |
грешиш много....lqvoto полукълбо е свързано с творчеството...Математиката е наука,точна наука,с точно поставени граници,няма място за интуиция при нея.Задачата или е решена или не сещаш се  | Според мен пък доста грешиш. Нямаш ли интуиция за задачата няма как да стане... Развивай си там творческото начало - аз се отказах от него след 7ми клас, когато ми писна да пея и свиря  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети You cannot attach files in this forum Може да сваляте файлове от този форум
|
|