| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
bat_zlat Начинаещ

|
Пуснато на: Sat Jul 21, 2007 5:21 pm Заглавие: Какво е производна? |
|
|
Ако може някой така малко по-простичко(като за по-прост човек) да ми обясни какво всъщност представлява производната? В слмисъл повечко с думи и с по-малко формули. "Границата на диференчното частно(ако съществува) в точката х_0..."да ама това е само суха теория и не мога да вникна за какво всъщност става дума. Ако разбера това надявам се ще разбера и същтността на втората, третата и т.н. производни Не знам дали разбрахте въпроса ми, но ако не ще се опитвам да обяснявам в последствие.  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Irrefutable Напреднал

гласове: 5
|
Пуснато на: Sat Jul 21, 2007 5:41 pm Заглавие: |
|
|
Производната на една функция е друга функция.
Когато извикваш една функция с разни стойности , получаваш графика , за всяка точка по х получаваш съответната стойност по у. Така накрая имаш графика която изразява всички точки по х на колко по у са равни.
Е, ако извикаш функцията с стойност х , ще получиш у.
Ако извикаш производната на функцията, със същата тази стойност х , ще получиш тангенса от ъгъла на допирателната на графиката на първата функция.
Доста програмистки го описах , надявам се да го схванеш. |
|
|
 |
Fed VIP

Регистриран на: 24 May 2007 Мнения: 1136 Местожителство: София (Русе)
  гласове: 33
|
|
|
 |
bat_zlat Начинаещ

|
Пуснато на: Sat Jul 21, 2007 6:37 pm Заглавие: |
|
|
| Irrefutable написа: |
Доста програмистки го описах , надявам се да го схванеш. | Ами да схванах, Благодаря много! Дори(макар и по-кратко) е много по добре и по същество обяснено от това което ми показа Fed(на когото също благодаря)! ! |
|
|
 |
Fed VIP

Регистриран на: 24 May 2007 Мнения: 1136 Местожителство: София (Русе)
  гласове: 33
|
Пуснато на: Sat Jul 21, 2007 6:38 pm Заглавие: |
|
|
Toва дето ти пуснах като линк даже не съм го и чел. Възможно е да е описано доста сложно...  |
|
|
 |
bat_zlat Начинаещ

|
Пуснато на: Sat Jul 21, 2007 6:41 pm Заглавие: |
|
|
А ако изменението на аргумента клони към 0 и намираме производната във всяка точка х, ще получим, че ф-ята на производната съвпада с дадената, правилно ли расъждавам? И още нещо - втората производна в такъв случай какво е? Производната на ф-ята, получена от първите производни, в същата точка, така ли?  |
|
|
 |
bat_zlat Начинаещ

|
Пуснато на: Sat Jul 21, 2007 6:43 pm Заглавие: |
|
|
| Fed написа: | Toва дето ти пуснах като линк даже не съм го и чел. Възможно е да е описано доста сложно...  | Ами то не е сложно, но са по-скоро исторически бележки и не толкова по същество. Написаното от Irrefutable ми даде по-ясна представа.  |
|
|
 |
uktc VIP

гласове: 15
|
Пуснато на: Sat Jul 21, 2007 7:31 pm Заглавие: |
|
|
Производна- това е количествена мярка за моментното изменение на дадена величина, т.е. това е моментната скорост на изменение на дадена величина.
Когато имаме константа, производната й е нула винаги, защото моментната и скорост на изменение е нула! Тя просто не се изменя!
Когато имаме линейна функция, производната й във всеки момент е едно и също число, защото линейната функция се изменя с постоянна скорост(което е очевидно от графиката й).
Колкото е по-голяма производната на дадена величина в дадена точка, толкова по-голяма е моментната й скорост, т.е. толкова "по-стръмна" е графиката й, откъдето идва и по-големия тангенс, който допирателната в точката сключва с Ox.
За втората производна:
Характеризира моментната скорост на изменение на моментната скорост( ), т.е. характеризира УСКОРЕНИЕТО.
Когато в даден интервал втората производна е отрицателна, там моментната скорост "намалява", т.е. допирателната сключва все по-малък и по-малък ъгъл с положителната посока на Ox при увеличаване на аргумента. Представи си графиката на квадратна функция с отрицателен коефициент пред x2. Представи си и допирателната. Представи си и тангенсовата ос някъде отдясно. Като "плъзгаме" допирателната надясно по графиката на квадратната функция, тя ще пресича все по-надолу и по-надолу тангенсовата ос, т.е. първата производна НАМАЛЯВА.
Общо взето... постарах се на разбираем език да говоря, питай ако има нещо неясно... |
|
|
 |
bat_zlat Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Jul 22, 2007 12:51 am Заглавие: |
|
|
Ами да, става ми все по-ясно, да не кажа, че вече ми се изясни за какво точно става дума! Благодаря много на всички! uktc много подробно обясняваш! Много си добър  |
|
|
 |
bat_zlat Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Jul 22, 2007 12:52 am Заглавие: |
|
|
| bat_zlat написа: | А ако изменението на аргумента клони към 0 и намираме производната във всяка точка х, ще получим, че ф-ята на производната съвпада с дадената, правилно ли расъждавам? И още нещо - втората производна в такъв случай какво е? Производната на ф-ята, получена от първите производни, в същата точка, така ли?  | А тези расъждения правилни ли са? Аз не знам дали съм изказал правилно това което си мисля де, но надявам се да е така  |
|
|
 |
bineto Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Jul 23, 2007 10:04 am Заглавие: |
|
|
Да. Втората производна е производна на първата, третата производна е производна на вторатаи т.н. Но според мен е много по-важно да се научиш да намираш производните на една функция, отколкото да разбереш какво представляват. Научи си формулките за производни и ще ти е лесно да решаваш всякакви задачи за производни.
Започни с по-леки (напр. с производна на линейна, квадратна, кубична и т.н. функции), след това премини на производни на тригонометрични функции, а накрая намирай производни на сложни функции.
Ако нямаш задачки имам доста.
Надявам се да ти се разясни за какво става въпрос!!! И дано успееш!!!  |
|
|
 |
bat_zlat Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Jul 23, 2007 12:41 pm Заглавие: |
|
|
Ами аз знам как да намирам производни(поне така си мисля), но просто исках да разбера същността им. И мисля, че успях до голяма степен, за което благодаря на всички, потрудили се да ми отговорят в тази тема!  |
|
|
 |
uktc VIP

гласове: 15
|
Пуснато на: Mon Jul 23, 2007 2:19 pm Заглавие: |
|
|
| bineto написа: | Но според мен е много по-важно да се научиш да намираш производните на една функция, отколкото да разбереш какво представляват. Научи си формулките за производни и ще ти е лесно да решаваш всякакви задачи за производни. |
Да да... Друг път... |
|
|
 |
frozenbrain Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Feb 12, 2008 11:06 pm Заглавие: |
|
|
| uktc написа: | | bineto написа: | Но според мен е много по-важно да се научиш да намираш производните на една функция, отколкото да разбереш какво представляват. Научи си формулките за производни и ще ти е лесно да решаваш всякакви задачи за производни. |
Да да... Друг път... |
прав е колегата - не е нужно да научаваш разни там 'формули' без да знаеш какво значат те нека ти подскажа - има формули за производните да ( формули за диференциране )
и е добре да ги знаеш , но е по добре да разбираш смисъла им Хората които са ги въвели тези понятия (Нютон-Лайбниц) , не са ги въвели понеже са нямали какво да правят , а за да описват с тях реални задачи и проблеми . Примерно си представи , че имаш координатна система х-у (или отправна система ). В тази система имаш движение на едно тяло(материална точка) спрямо системата . Та така , с течение на времето 't' , тази материална точка (тоест тялото) си мени положението - мени си координатите спрямо x и у .
Тогава ако от точката 0 (x=0,y=0) прекараш една 'черта' до таз материална точка , то чертата (която наричаме радиус вектор ) си мени големината и посоката всеки път когато точката си мени положението . Така просто ти показвам как радиус-вектора (чертата) е функция на времето - тоест чертата си мени посоката и големината със изменението на това време . Тук стигаме до същноста на цялата работа - щом радиус-вектора е функция на тфа време , ако намериш производната на радиус вектора спрямо времето (намериш производната на тая функция "радиус-вектор" спрямо аргумента и "времето t" ) ти си намерил какво е изменението на функцията при определено изменение на аргумента на фукнцията . В нашия случай си намерил как се е изменил радиус вектора за някво изменение на времето - тоест скоростта на материалната точка V(t)=dr/dt - > , където"V(t)" е скоростта а със "dr/dt" съм означил че търсиш производна на функцията 'dr' спрямо аргумента и 'dt' по-просто от това не знам чесно ти казвам , но ти дадох пример че производните не са само 'някви си там формули' . Математиката е наука която се използва за описание на реални взаимодействия и е възникнала точно така - за да описва материалния свят . Ако продължиш да е интересуваш от 'Математически анализ' ще видиш че има много по интересни работи от намиране на скорост и т.н. .Успех |
|
|
 |
|