Регистрирайте сеРегистрирайте се

повърхнина на елипсоид

Форум за математика Форуми -> Аналитична геометрия
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
laughing_puddle
Начинаещ

Местожителство: гр.София, жк.Св Троица

МнениеПуснато на: Mon Jul 16, 2007 4:16 pm    Заглавие: повърхнина на елипсоид

някой може ли да ми каже как е формулата за повърхнината на елипсоид?А ако я изведе ще бъде направо чудесно.Аз опитах с повърхнинен интеграл с обобщени координати ама нещо ми се получава много сложен израз и не успявам да го интегрирам.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
Infernum
Фен на форума

гласове: 20

МнениеПуснато на: Wed Jul 18, 2007 2:10 pm    Заглавие:

Ами нормално е да не може да го интегрираш. Точна формула за лице на елипсоид няма. Може само числено да се сметне интеграла. Другия вариант е, да се представи формулата, като безкрайна сума (ред), но ако ти трябва число, този ред така и така ще ти даде лицето приближено.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
laughing_puddle
Начинаещ

Местожителство: гр.София, жк.Св Троица

МнениеПуснато на: Thu Jul 19, 2007 10:32 am    Заглавие:

Аха. Tрябва ми за една физична задача. Числено премятане не ми върши работа. А пък ред на тейлор мисля, че не може да се приложи, тъй като той е приложим само в достатъчно близка околност около точката на развиване, а за елипсоида ще ми трябва да го интегрирам в най-благоприятния случай от 0 до П/2 (1,5 и нещо). Всъщност не съм много сигурен. Все пак ще се пробвам да видя до каква точност е вярно. Мерси много infernum.
Върнете се в началото
r2d2
VIP

Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
гласове: 179

МнениеПуснато на: Thu Jul 19, 2007 10:58 am    Заглавие:

http://mathworld.wolfram.com/Ellipsoid.html
Върнете се в началото
Infernum
Фен на форума

гласове: 20

МнениеПуснато на: Fri Aug 03, 2007 6:10 pm    Заглавие:

laughing_puddle написа:
Аха. Tрябва ми за една физична задача. Числено премятане не ми върши работа. А пък ред на тейлор мисля, че не може да се приложи, тъй като той е приложим само в достатъчно близка околност около точката на развиване, а за елипсоида ще ми трябва да го интегрирам в най-благоприятния случай от 0 до П/2 (1,5 и нещо). Всъщност не съм много сигурен. Все пак ще се пробвам да видя до каква точност е вярно. Мерси много infernum.

Значи има разлика между формулата на тейлор и реда на тейлор. По формулата на Тейлор можеш да приближаваш една функция с полином от някаква степен в околност на някаква точка, но сумите на равномерно cxодящите функционни редове са си функции и ти може да си правиш с тях каквото поискаш. Примерно ако развиеш подинтегралната функция в степенен ред, ще може да си го интегрираш и диференцираш колкото и където искаш. Иначе r2d2 е дал link с много добро инфо по въпроса.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Аналитична геометрия Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Може да прикачвате файлове
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.