Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
laughing_puddle Начинаещ
Регистриран на: 16 Jul 2007 Мнения: 10 Местожителство: гр.София, жк.Св Троица  
|
Пуснато на: Mon Jul 16, 2007 4:16 pm Заглавие: повърхнина на елипсоид |
|
|
| някой може ли да ми каже как е формулата за повърхнината на елипсоид?А ако я изведе ще бъде направо чудесно.Аз опитах с повърхнинен интеграл с обобщени координати ама нещо ми се получава много сложен израз и не успявам да го интегрирам. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Infernum Фен на форума

гласове: 20
|
Пуснато на: Wed Jul 18, 2007 2:10 pm Заглавие: |
|
|
| Ами нормално е да не може да го интегрираш. Точна формула за лице на елипсоид няма. Може само числено да се сметне интеграла. Другия вариант е, да се представи формулата, като безкрайна сума (ред), но ако ти трябва число, този ред така и така ще ти даде лицето приближено. |
|
|
 |
laughing_puddle Начинаещ
Регистриран на: 16 Jul 2007 Мнения: 10 Местожителство: гр.София, жк.Св Троица  
|
Пуснато на: Thu Jul 19, 2007 10:32 am Заглавие: |
|
|
| Аха. Tрябва ми за една физична задача. Числено премятане не ми върши работа. А пък ред на тейлор мисля, че не може да се приложи, тъй като той е приложим само в достатъчно близка околност около точката на развиване, а за елипсоида ще ми трябва да го интегрирам в най-благоприятния случай от 0 до П/2 (1,5 и нещо). Всъщност не съм много сигурен. Все пак ще се пробвам да видя до каква точност е вярно. Мерси много infernum. |
|
|
 |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1936 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
   гласове: 179
|
|
|
 |
Infernum Фен на форума

гласове: 20
|
Пуснато на: Fri Aug 03, 2007 6:10 pm Заглавие: |
|
|
| laughing_puddle написа: | | Аха. Tрябва ми за една физична задача. Числено премятане не ми върши работа. А пък ред на тейлор мисля, че не може да се приложи, тъй като той е приложим само в достатъчно близка околност около точката на развиване, а за елипсоида ще ми трябва да го интегрирам в най-благоприятния случай от 0 до П/2 (1,5 и нещо). Всъщност не съм много сигурен. Все пак ще се пробвам да видя до каква точност е вярно. Мерси много infernum. |
Значи има разлика между формулата на тейлор и реда на тейлор. По формулата на Тейлор можеш да приближаваш една функция с полином от някаква степен в околност на някаква точка, но сумите на равномерно cxодящите функционни редове са си функции и ти може да си правиш с тях каквото поискаш. Примерно ако развиеш подинтегралната функция в степенен ред, ще може да си го интегрираш и диференцираш колкото и където искаш. Иначе r2d2 е дал link с много добро инфо по въпроса. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|