Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
name01 Фен на форума

гласове: 5
|
Пуснато на: Fri Jul 06, 2007 5:46 pm Заглавие: Хамалогия |
|
|
Пускам тая задачка, от УАСГ-то, защото я реших по най-хамалския начин направо не ми се вярва да се решава толкова тегаво, ако някой се сети нещо по-хитро да каже.
Отговори:
|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Fed VIP

Регистриран на: 24 May 2007 Мнения: 1136 Местожителство: София (Русе)
  гласове: 33
|
Пуснато на: Fri Jul 06, 2007 7:22 pm Заглавие: |
|
|
| а) я реших по стандартния начин. Писане има доста, но иначе сметките са доста приятни. Ако искаш ще постна и решението си, ако смяташ че твоето е по-тегаво.
|
|
|
 |
Fed VIP

Регистриран на: 24 May 2007 Мнения: 1136 Местожителство: София (Русе)
  гласове: 33
|
Пуснато на: Fri Jul 06, 2007 7:54 pm Заглавие: |
|
|
На б) предполагам че обема на долното тяло ще се раздели на една пирамида, една пресечена пирамида и още една пирамида. Но писането ще е много.
Задачата наистина си е доста тегава.
|
|
|
 |
name01 Фен на форума

|
Пуснато на: Sat Jul 07, 2007 7:49 am Заглавие: |
|
|
| Изписах си ръцете на тая задача, затова ми се вижда много тегава.
|
|
|
 |
xyz Напреднал
     гласове: 12
|
Пуснато на: Mon Jul 09, 2007 11:09 am Заглавие: |
|
|
Нещо не ми се получава резултата! Ето ги моите изчисления (всичко се гледа от чертежа - това е сечение на пирамидата по диагонала):
[tex]a:=AC=AC'_1+C'_1B= AC'_1+AA'_1=h(cotg \alpha+ cotg \beta)=h sin(\alpha+\beta)/ sin \alpha . sin \beta[/tex]
[tex]b:=A_1C_1= h sin(\alpha-\beta)/ sin \alpha . sin \beta[/tex]
Нека Y е пресечната точка на околните ръбове на пирамидата. Тогава ще изчисляваме някакви обеми:
[tex]V_{AB_2C_1D_2Y}=1/3.h_YS_{AB_2C_1D_2}[/tex]
[tex]V_{AB_2C_1D_2Y}=V_{B_2YD_2A}+V_{B_2YD_2C_1}=1/3 h_AS_{B_2YD_2}+1/3 h_{C_1}S_{B_2YD_2}=1/3(h_A+h_{C_1})S_{A_2YC_2}[/tex]
[tex]\Rightarrow S_{AB_2C_1D_2}=(h_A+h_{C_1})S_{A_2YC_2}/h_Y[/tex]
Виждаме, че с тяхна помощ лесно можем да намерим търсеното лице.
Следващата ни стъпка е да изчислим лицето в горната формула, последством намирането на височината:
[tex]YX_1/b=(YX_1+h)/a \Rightarrow h_1:=YX_1=hb/(a+b)[/tex]
[tex]X_1X_2/b= X_2X/a \Rightarrow aX_1X_2=(h-X_1X_2)b \Rightarrow X_1X_2 = hb/(a-b)[/tex]
[tex]\Rightarrow YX_2=2hab/((a+b)(a-b))[/tex]
и основата:
[tex]A_2C_2/X_2Y=A_1C_1/X_1Y \Rightarrow A_2C_2=b(2hab/((a-b)(a+b)))/(hb/(a+b)) = 2ab/(a-b)[/tex]
на триъгълника.
Сега намираме:
[tex]S_{A_2YC_2}=1/2 A_2C_2 . YX_2 =1/2(2ab/(a-b))(2hab/((a+b)(a-b)))[/tex]
[tex]h_A+h_{C_1}=AX+C_1X_1=(a+b)/2[/tex]
и остава да се определи hY. Това е лесно, разглеждайки подобните триъгълници на фигурата. И така:
[tex]h_Y=cos b YX_2=cos b (2hab/((a+b)(a-b)))[/tex]
Така окончателно можем да намерим търсеното лице:
[tex]S_{AB_2C_1D_2}= 1/2(2ab/(a-b)) (a+b)/2 / cos b[/tex]
[tex]S_{AB_2C_1D_2}= ab(a+b) / (2(a-b)cos b)[/tex]
Разбира се, вече е момент да заместим a и b и намерените по-горе стойности, т.е. изразени чрез ъглите. Не получавам, обаче резултата.
EDIT: Добавих и груб чертеж на пирамидата, но без означения на върхове.
| Description: |
|
| Големина на файла: |
21.22 KB |
| Видяна: |
2241 пъти(s) |

|
|
|
|
 |
name01 Фен на форума

|
Пуснато на: Mon Jul 09, 2007 11:16 am Заглавие: |
|
|
| За а) ползвам, че диагоналите на сечението са перпендикулярни, ама малкия диагонал се намира пак със много сметки, ще си изровя решението че то беше някаква бала от листа направо, не искам да ми се пада такава задача на изпита в Петък.
|
|
|
 |
xyz Напреднал
     гласове: 12
|
Пуснато на: Mon Jul 09, 2007 12:07 pm Заглавие: |
|
|
Като оставим всички обеми настрана, то грешката е при мен. Наистина, тъй като по-горе намирам: [tex]A_2C_2=2{ab \over a-b}[/tex], а големият диагонал е очевидно [tex] h/sin \beta[/tex], то 1/2 от произведението на тези числа е точно търсеното, защото [tex]a-b=2cotg \alpha [/tex] (вижда се при изваждането на първите изрази за a и b в предния ми пост).
Намирането на обемите, обаче, би помогнало, за подточка б).
Междо другото знаете ли някой от прехвалените си продукти за геометрични построения, да може да извършва проверка за съждения? Имам пред вид, не някакви свръх възможности, а да състява няколко примери и да изчислява изразите приближено. Ако разликата е твърде малка, то изразът се счита за верен, но ако стане доста голяма - автоматично го счита за грешен и сигнализира това.
|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|