Регистрирайте се
Задача от Зимни математическа състезания - 4-ти клас
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Pinetop Smith Фен на форума

гласове: 87
|
Пуснато на: Tue Jul 03, 2007 9:43 pm Заглавие: Задача от Зимни математическа състезания - 4-ти клас |
|
|
Ученици се състезавали на бягане 100 м от точка B до D. Когато ученикът Иван стигнал до D, Пешо бил още в точка С - с 10 м назад.
Иван и Пешо се състезавали за втори път. Този път Иван почнал от точка А, която е с 10 м по-назад от В. Двамата почнали едновременно и тичали със същата постоянна скорост, с която тичали първия път.
Кой първи пресякъл точка D?
| Description: |
|
| Големина на файла: |
7.74 KB |
| Видяна: |
7153 пъти(s) |

|
|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
killerbeast Начинаещ
  гласове: 7
|
Пуснато на: Sun Oct 14, 2007 11:29 pm Заглавие: |
|
|
Ето и моето решение на тази задача (Нека S Пешо = Sp, а S Иван = Si): От първото състезание [tex]Sp+10=Si,t=k.[/tex]
[tex]Vp.t+10=Vi.t[/tex]
[tex]Vp.t=90, Vi.t=100[/tex]
[tex]t=\frac{90}{Vp }, t=\frac{100}{Vi } [/tex]
[tex]t=k=\frac{90}{Vp }=\frac{100}{Vi }[/tex]
[tex]100Vp=90Vi[/tex]
[tex]Vp=0,9Vi[/tex]
Нека Vi=x км/ч=>Vp=0,9 км/ч.
2 състезание
От второто състезание можем да си направим следните изводи: Ясно е, че двамата трябва да минат определени разстояния за определено време: В случая Пешо трябва да мине разстояние от т.B до т.D, което е равно на 100 м.Това разстояние той трябва да мине ва определено време, което ние не знаем. Иван пък трябва да мине разстояние от от точка A до точка D, което е равно на 110 м, но пак за определено време. От условието става ясно, че двамата тръгват едноврменно. За да разберем кой е стигнал първи до финал, трябва да разберем кой за колко време е стигнал дотам. По условие участниците бягат с едни и същи скорости.
[tex]tp=\frac{Sp}{Vp } =\frac{1000}{9x }[/tex]
[tex]ti=\frac{Si}{V1 } =\frac{110}{x }[/tex]
Сега сравняваме двете числа: Общият им знаменател е [tex]9x^2[/tex]. Получаваме съответно: [tex]\frac{1000x}{9x^2 }[/tex] и [tex]\frac{990x}{9x^2 }[/tex] . Времето на Иван е по-малко =>, че той е стигнал пръв до точка D.
Но тези дроби могат да се решат и със знания до 4-ти клас: Ще използваме свойството, че, когато сравняваме 2 числа, то те не се променят ако ги умножим с едно и също положитерно число. В случая x е положително, защото V>0. Пример: Да сравним числата 3 и 2. 3>2. Умножаваме ги с 3-ка. Получаваме съответно 9 и 6. 9>6, което доказва и горепосоченото твърдение. Та да се върнем на задачата: Имаме числата 110:x и 100:0,9x. Нека да умножим тези числа с 0,9x. Получаваме 100:0,9x.0,9x=100.0,9x:0,9x (разместително свойство). За всяка стойност на x числото е равно на 100. Другото число:110:x.0,9x=110.0,9x:x. За всички стойности на x числото е равно на 110.0,9=99. Така 99<100=>110:x<100:0,9x=>Времето на Иван е по-малко и той е стигнал пръв до финала.
Дробните черти да не ви правят вречатление - можете да ги замените с знака за деление - :.
|
|
|
 |
milenlitex Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Nov 06, 2007 1:07 pm Заглавие: |
|
|
| Еми не са ли наравно ?Щом 10 м го бил ония па тичали със същата скорост...редно е да са наравно така
|
|
|
 |
sisa97 Начинаещ

гласове: 1
|
Пуснато на: Tue Apr 22, 2008 10:05 pm Заглавие: |
|
|
И според мен са наравно,защото първо Иван завършва с десет м напред тоя път той тръгва от А която е с 10 м по назад и вероятно заедно ще стигнат
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Tue Apr 22, 2008 10:13 pm Заглавие: |
|
|
на мен отговора ми изглежда очевиден...
1) Иван се движи по-бързо от Петър(от първото състезание).
2) На второто състезание те тичат със същата скорост като на първото... тоест и двамата ще пресекат точка С в един и същ момент.. НО, понеже Иван се движи мааалко по-бързо от Петър(1), то Иван ще стигне от С до Д за мааалко по-малко време от Петър
Иван Рулз
|
|
|
 |
garion Напреднал
  гласове: 13
|
Пуснато на: Wed Apr 23, 2008 1:38 pm Заглавие: |
|
|
| martosss написа: | на мен отговора ми изглежда очевиден...
1) Иван се движи по-бързо от Петър(от първото състезание).
2) На второто състезание те тичат със същата скорост като на първото... тоест и двамата ще пресекат точка С в един и същ момент.. НО, понеже Иван се движи мааалко по-бързо от Петър(1), то Иван ще стигне от С до Д за мааалко по-малко време от Петър
Иван Рулз  |
БРАВО на martosss. само с логика реши задачата и без никакви изчисления.
|
|
|
 |
soldier_vl VIP
   гласове: 22
|
Пуснато на: Wed Apr 23, 2008 9:03 pm Заглавие: |
|
|
Това е малко като Ахил и кустенурката(или там както беше)
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Sat Apr 26, 2008 5:27 pm Заглавие: |
|
|
е ми то е близко до акъла.. като гледам тия математици над мен какви сметки са правили не знам аз за 1 - 2 мин я видях бегло задачата, интересно ми е дали наистина са нужни толкова много сметки за тази видимо проста задача
|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|