Регистрирайте сеРегистрирайте се

Нима е възможно това?!

Форум за математика Форуми -> Математиката и ежедневието
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
OliGoFren
Начинаещ

МнениеПуснато на: Tue Jun 19, 2007 9:42 am    Заглавие: Нима е възможно това?!

Ето на какво попаднах. Статията не е нова, но аз съвсем наскоро я видях. И бях шокиран от прочетеното.

http://kosmos.pass.as/e107_plugins/content/content.php?content.30
Shocked Shocked Shocked

Колкото и човек да податлив на психологичски манипулации малко ми е трудно да повярвам, че студентите (френските конкретно, за които иде реч в статията) са с дотолкова промити от образователната система мозъци , че са се превърнали просто в някакви зомбифицирани роботи, които не биха възразили и биха приели за истина ако им кажеш, че 2+2=5 да речем. Статията ми прилича на някаква склъпена, съчинена история, която авторът си е изсмукал от пръстите, само и само да "докаже" колко лошо е френското образование.
А вие какво мислите?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
administrator
Site Admin

Местожителство: София(Варна)
Репутация: 45.6Репутация: 45.6Репутация: 45.6Репутация: 45.6Репутация: 45.6
гласове: 14

МнениеПуснато на: Tue Jun 19, 2007 11:06 am    Заглавие:

Всички хора сме с промити мозаци, но не го осъзнаваме.

Откъде знаеш, че не си с промит мозък?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя Yahoo Messenger
OliGoFren
Начинаещ

МнениеПуснато на: Wed Jun 20, 2007 1:36 am    Заглавие:

teacher написа:
Всички хора сме с промити мозаци, но не го осъзнаваме.

Откъде знаеш, че не си с промит мозък?

Laughing Да. Ами не знам, няма как да знам дали и моят мозък не е промит. Може и да е. Laughing Световната конспирация дебне отвсякъде! Laughing

А сега наистина сериозно по темата. Teacher, предполагам си прочел статията, която линкнах. Макар авторът на статията да не използва израза "промит мозък", струва ми се, че това е внушението на цялата статия, затова си позволих да употребя този израз. Може би по-подходящ израз би бил "да живеем в заблуди". Разбира се, аз не мога да дам никаква гаранция и не мога да съм по никакъв начин сигурен, че и моят мозък не е промит. От това, че повечето (или дори всички) хора вярват,ч е 2+2=4 не следва въобще, че това наистина е вярно.
Имаше и една идея на известния философ Рене Декарт, че е възможно да съществува някакъв Зъл Демон - Властелин на Света, който да внушава на нас хората всичките им вярвания и да дирижира възприятията ни. Възможно е 2+2=5 (или някакво друго число), а ние просто да се заблуждаваме, че 2+2=4.
"Всички хора сме с промити мозаци, но не го осъзнаваме."
Да - живеем в блажено невежество относно собствената си същност. Но, да речем, че някой в миг на просветление разбере, че до този момент е живял в заблуди, внушени му от друг (или други) - дали ще се почувства по-добре от това внезапно споходило го озарение? Аз мисля, че по-скоро не! Може би трябва на това място да си спомним и за Платоновия мит за Пещерата и сенките.
Ако на мен ми се предостави възможността да избирам - бих избрал горчивината на познанието пред безметежното спокойствие на невежеството.
А дали ние - човешките същества - имаме някакво средство, с чиято помощ да можем да се отървем от собствените си заблуди? Дали логическото мислене не е такова средство? Дали критичното отношение към сведенията за околния свят, които ни дават собствените ни сетива, не е такова средство? Дали критичното отношение към думите на околните хора (колкото и за големи авторитети да бъдат смятани някои от тях) не е такова средство?

Във въпросната статия авторът изтъква, че френската образователна система е тъй направена, че изгражда хора, за които
"Умението за работа с калкулатор е довело до неумението да се мисли аналитично и логически, да се разбира смисъла на физическите и математически задачи."

Точно това бих желал да се дискутира в тази тема, затова я и пуснах, а не с цел да се заяждам с някого или да оплювам някого. Аз в живота си съм имал досег с българската образователна система, но не съм имал досег с образователните системи на другите страни. И въпреки липсата на впечатления от френското образование ми се струва много невероятно описаното в статията да е вярно. Затова моля всички, които четат тази тема и имат някакви впечатления от образователните системи на различните страни по света, а също и хората, които имат отношение към въпроса, да споделят впечатления и мисли.
Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

Местожителство: Somewhere over the rainbow
гласове: 213

МнениеПуснато на: Wed Jun 20, 2007 8:36 am    Заглавие:

е ми това ако е вярно, то предпочитам както казва автора на статията на края да си остана тук Razz Много се надявам това да не е така, макар че виждам че и у нас нещата започват да се движат в тази посока, това е много жалко... не мисля че е нормално да има само "роботи изпълнители" и дори да има такива, според мен всички трябва да умеят да разсъждават логически и да знаят какво да правят в определени ситуации ! ! !

Ако тези французи, които са учили в един такъв университет дойдат да работят в България, то като че ли всички ще им се смеят ако им свършат батериите на калкулатора Wink

Нека заедно се надяваме, че България няма никога да настигне Франция по отношение на образованието. Амин Exclamation
Върнете се в началото
charlie_eppes
Редовен

гласове: 16

МнениеПуснато на: Wed Jan 21, 2009 4:18 am    Заглавие:

Обаче пък тая карикатура с обърнатата петица направо трепе коня.
Върнете се в началото
Volen Siderov
Редовен

гласове: 4

МнениеПуснато на: Thu Feb 05, 2009 9:56 pm    Заглавие:

да подкрепям твоето мнение определено мисля че статията е пресилена.Ако държиш на обективността трябва и да вземеш предвид че тази статия е балсам за хората от русия и българия-ето бедни сме ама сме умни,а те са богати ама са тъпи Smile .Аз също преди години смятах донякъде така ама да ти кажа тва е заблуда.Вярно е че хората от богатите и бедните страни нямат равен старт в науката ама факта си е факт:Отвори който искаш учебник по матем или физика и виж имената на учените-90 процента са западняри.Освен това ако прочетеш в научно популярните книги за вселената пак 90 процента от научните пробиви ги праят западняри.Тва е положението.Еи там разните струнни теории ,тъмни енергии и материи и т.н.Колкото и да злобеем факта си е факт, те са в науката на светлинни години напред.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Математиката и ежедневието Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Може да прикачвате файлове
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.