Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
OliGoFren Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Jun 19, 2007 9:42 am Заглавие: Нима е възможно това?! |
|
|
Ето на какво попаднах. Статията не е нова, но аз съвсем наскоро я видях. И бях шокиран от прочетеното.
http://kosmos.pass.as/e107_plugins/content/content.php?content.30
Колкото и човек да податлив на психологичски манипулации малко ми е трудно да повярвам, че студентите (френските конкретно, за които иде реч в статията) са с дотолкова промити от образователната система мозъци , че са се превърнали просто в някакви зомбифицирани роботи, които не биха възразили и биха приели за истина ако им кажеш, че 2+2=5 да речем. Статията ми прилича на някаква склъпена, съчинена история, която авторът си е изсмукал от пръстите, само и само да "докаже" колко лошо е френското образование.
А вие какво мислите? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
administrator Site Admin
Регистриран на: 12 Oct 2005 Мнения: 284 Местожителство: София(Варна)
      гласове: 14
|
Пуснато на: Tue Jun 19, 2007 11:06 am Заглавие: |
|
|
Всички хора сме с промити мозаци, но не го осъзнаваме.
Откъде знаеш, че не си с промит мозък? |
|
|
 |
OliGoFren Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Jun 20, 2007 1:36 am Заглавие: |
|
|
| teacher написа: | Всички хора сме с промити мозаци, но не го осъзнаваме.
Откъде знаеш, че не си с промит мозък? |
Да. Ами не знам, няма как да знам дали и моят мозък не е промит. Може и да е. Световната конспирация дебне отвсякъде!
А сега наистина сериозно по темата. Teacher, предполагам си прочел статията, която линкнах. Макар авторът на статията да не използва израза "промит мозък", струва ми се, че това е внушението на цялата статия, затова си позволих да употребя този израз. Може би по-подходящ израз би бил "да живеем в заблуди". Разбира се, аз не мога да дам никаква гаранция и не мога да съм по никакъв начин сигурен, че и моят мозък не е промит. От това, че повечето (или дори всички) хора вярват,ч е 2+2=4 не следва въобще, че това наистина е вярно.
Имаше и една идея на известния философ Рене Декарт, че е възможно да съществува някакъв Зъл Демон - Властелин на Света, който да внушава на нас хората всичките им вярвания и да дирижира възприятията ни. Възможно е 2+2=5 (или някакво друго число), а ние просто да се заблуждаваме, че 2+2=4.
"Всички хора сме с промити мозаци, но не го осъзнаваме."
Да - живеем в блажено невежество относно собствената си същност. Но, да речем, че някой в миг на просветление разбере, че до този момент е живял в заблуди, внушени му от друг (или други) - дали ще се почувства по-добре от това внезапно споходило го озарение? Аз мисля, че по-скоро не! Може би трябва на това място да си спомним и за Платоновия мит за Пещерата и сенките.
Ако на мен ми се предостави възможността да избирам - бих избрал горчивината на познанието пред безметежното спокойствие на невежеството.
А дали ние - човешките същества - имаме някакво средство, с чиято помощ да можем да се отървем от собствените си заблуди? Дали логическото мислене не е такова средство? Дали критичното отношение към сведенията за околния свят, които ни дават собствените ни сетива, не е такова средство? Дали критичното отношение към думите на околните хора (колкото и за големи авторитети да бъдат смятани някои от тях) не е такова средство?
Във въпросната статия авторът изтъква, че френската образователна система е тъй направена, че изгражда хора, за които
"Умението за работа с калкулатор е довело до неумението да се мисли аналитично и логически, да се разбира смисъла на физическите и математически задачи."
Точно това бих желал да се дискутира в тази тема, затова я и пуснах, а не с цел да се заяждам с някого или да оплювам някого. Аз в живота си съм имал досег с българската образователна система, но не съм имал досег с образователните системи на другите страни. И въпреки липсата на впечатления от френското образование ми се струва много невероятно описаното в статията да е вярно. Затова моля всички, които четат тази тема и имат някакви впечатления от образователните системи на различните страни по света, а също и хората, които имат отношение към въпроса, да споделят впечатления и мисли. |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Wed Jun 20, 2007 8:36 am Заглавие: |
|
|
е ми това ако е вярно, то предпочитам както казва автора на статията на края да си остана тук Много се надявам това да не е така, макар че виждам че и у нас нещата започват да се движат в тази посока, това е много жалко... не мисля че е нормално да има само "роботи изпълнители" и дори да има такива, според мен всички трябва да умеят да разсъждават логически и да знаят какво да правят в определени ситуации ! ! !
Ако тези французи, които са учили в един такъв университет дойдат да работят в България, то като че ли всички ще им се смеят ако им свършат батериите на калкулатора
Нека заедно се надяваме, че България няма никога да настигне Франция по отношение на образованието. Амин  |
|
|
 |
charlie_eppes Редовен
    гласове: 16
|
Пуснато на: Wed Jan 21, 2009 4:18 am Заглавие: |
|
|
| Обаче пък тая карикатура с обърнатата петица направо трепе коня. |
|
|
 |
Volen Siderov Редовен
   гласове: 4
|
Пуснато на: Thu Feb 05, 2009 9:56 pm Заглавие: |
|
|
да подкрепям твоето мнение определено мисля че статията е пресилена.Ако държиш на обективността трябва и да вземеш предвид че тази статия е балсам за хората от русия и българия-ето бедни сме ама сме умни,а те са богати ама са тъпи .Аз също преди години смятах донякъде така ама да ти кажа тва е заблуда.Вярно е че хората от богатите и бедните страни нямат равен старт в науката ама факта си е факт:Отвори който искаш учебник по матем или физика и виж имената на учените-90 процента са западняри.Освен това ако прочетеш в научно популярните книги за вселената пак 90 процента от научните пробиви ги праят западняри.Тва е положението.Еи там разните струнни теории ,тъмни енергии и материи и т.н.Колкото и да злобеем факта си е факт, те са в науката на светлинни години напред. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|