| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
borislav4eto Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Jun 17, 2007 5:08 pm Заглавие: една задача по геометрия :( |
|
|
здравейте аз съм нова в този форум и бих искала да се запозная с вас много бих се радвала ако някой може да ми помогне с една задача ето я Да се докаже , че в четириъгълник ,който е едновременно вписан в окръжност и описан около друга окръжност, отсечките, които съединяват допирните точки на срещуположните страни на вписаната окръжност, са взаимно перпендикулярни , мерси много предварително  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Sun Jun 17, 2007 6:13 pm Заглавие: |
|
|
Здравей Бори, аз съм Марти и реших твоята задачка
Нека пресечните точки на вписаната окръжност с АВСД са К, Л, М и Н(съответно върху АВ, ВС, СД и АД) и центърът на вп. окръжност е О. Означаваме ъгъл ВАД = а и ъгъл АВС = ß.
Ще се опитаме да изразим ъгъл КНЛ и ъгъл НКМ, ако техния сбор е 90°, то ъгълът между НЛ и МК ще е също 90°.
Ъгъл КАН = а , ъгъл АКО = ъгъл АНО = 90 от тук ъгъл КОН = 180°-а(от четириъгълника АКОН), но ОН = ОК = r от тук КОН е равнобедрен и ъгъл ОНК = ъгъл НКО = а/2
По същия начин изразяваме ъгъл КОЛ = 180-β
Имаме, че АВСД и вписан в окр. от тук ъгъл ВСД = 180-а, а пък ъгъл ЛОМ = 180-ъгъл ЛСМ(от ОЛСМ) = а.
Получихме, че ъгъл КОМ = ъгъл КОЛ + ъгъл ЛОМ = 180+а-β, но КО = ОМ и от тук КОМ е равнобедрен и ъгъл ОКМ = ъгъл ОМК = [180-(180+а-β)]/2 = (β-a)/2 = ъгъл ОКМ
АВСД е вписан и ъгъл АДС = 180-β а от тук ъгъл НОМ = β(от ОМДН); и ъгъл НОЛ=ъгъл НОМ + ъгъл МОЛ = а+ β; ОЛ = ОН от тук НОЛ е равнобедрен триъгълник и ъгъл ОНЛ = (180-а-β)/2
сега като съберем отделните червени парченца получаваме сбора на ъгъл НКМ+ъгъл КНЛ = а/2 + β/2 - a/2 + a/2 +90 - a/2 - β/2 = 90° от тук ЛН е перпендикулярно на КМ и задачата е решена 
Последната промяна е направена от martosss на Sun Jun 17, 2007 6:26 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
name01 Фен на форума

гласове: 5
|
Пуснато на: Sun Jun 17, 2007 6:14 pm Заглавие: |
|
|
Ами няма много за доказване тука, ти явно и чертежа не си погледнала.
Единствените 2 четириъгълника, които изпълняват условието са квадрат и равнобедрен трапец, за квадрата е ясно, също и за трапеца.  |
|
|
 |
name01 Фен на форума

гласове: 5
|
Пуснато на: Sun Jun 17, 2007 6:16 pm Заглавие: |
|
|
| Явно имам пропуски от материала в 8-ми клас извинявам се, това за квадрата и трапеца не е вярно. |
|
|
 |
borislav4eto Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Jun 17, 2007 6:44 pm Заглавие: |
|
|
мерсиииии многооо нямаш представа каква услуга ми направи марти  |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
|
Пуснато на: Sun Jun 17, 2007 7:25 pm Заглавие: |
|
|
ето и чертежче :
 |
|
|
 |
borislav4eto Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Jun 18, 2007 5:17 pm Заглавие: |
|
|
мерсиии многоооо ако имаш проблеми марти по други предмети без колебание пиши  |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Mon Jun 18, 2007 9:53 pm Заглавие: |
|
|
Е, какво да ти кажа, всеки с проблемите си, аз щом математиката я разбирам мислиш ли че имам проблеми по физика например или по химия, аз по БГ не съм много добре(има доста логика), но ти просто не можеш да ми помогнеш ама по математика с удоволствие бих решил някоя задачка за теб  |
|
|
 |
borislav4eto Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Jun 19, 2007 5:22 pm Заглавие: |
|
|
мерси мерси аз пък по бел съм много добре  |
|