| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
MauMyHkaTa Начинаещ
    гласове: 1
|
Пуснато на: Thu Jun 14, 2007 12:06 pm Заглавие: 2 граници |
|
|
1. Само аз ли освен, че не получавам отговор -3 (това би трябвало да се получи) на границата по-долу, получавам различен отговор при всяко решаване?!?!? Веднъж получавам -3/8 и по два пъти получих 1/4 и 3/4. Сега не знам кой всъщност е верният отговор и дали изобщо може да се получи истинският - -3, ако съм го преписала вярно. Ето границата:
lim(x-->1) [ (3√4x2-12x+9 + 3√2x-3 + 1)(x3-4x2+5x-2) ] / [ (x2-4x+3)(3√2x-3 +1) ]
2.Вие колко получавате на тази:
lim(x-->1) (3√7+x - √x+3) / (4√5x+11 - 2)? Аз получавам -16/15.[/code]
П.П.: Цифрата пред знака за квадратен корен показва степента му. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
omeganet Напреднал

гласове: 5
|
Пуснато на: Thu Jun 14, 2007 12:51 pm Заглавие: RE |
|
|
Ако правилно съм ти разтълкувал условието и ако нямам някоя техническа грешка, получавам следното
[tex] \lim _{x \to 1} \frac{{(\sqrt[3]{{4x^2 - 12x + 9}} + \sqrt[3]{{2x - 3}} + 1)(x^3 - 4x^2 + 5x - 2)}}{{(x^2 - 4x + 3)(\sqrt[3]{{2x - 3}} + 1)}} = \\ = \lim _{x \to 1} \frac{{(\sqrt[3]{{(2x - 3)^2 }} + \sqrt[3]{{2x - 3}} + 1)(x - 1)^2 (x - 2)}}{{(x - 1)(x - 3)(\sqrt[3]{{2x - 3}} + 1)}} = \\ = \lim _{x \to 1} \frac{{(\sqrt[3]{{(2x - 3)^2 }} + \sqrt[3]{{2x - 3}} + 1)(x - 1)(x - 2)(\sqrt[3]{{(2x - 3)^2 }} - \sqrt[3]{{2x - 3}} + 1)}}{{2(x - 3)(x - 1)}} = \\ = \lim _{x \to 1} \frac{{(\sqrt[3]{{(2x - 3)^2 }} + \sqrt[3]{{2x - 3}} + 1)(x - 2)(\sqrt[3]{{(2x - 3)^2 }} - \sqrt[3]{{2x - 3}} + 1)}}{{2(x - 3)}} = \\ = \lim _{x \to 1} \frac{{(1 - 1 + 1)(1 - 2)(1 + 1 + 1)}}{{2(1 - 3)}} = \frac{3}{4}[/tex] |
|
|
 |
Fed VIP

Регистриран на: 24 May 2007 Мнения: 1136 Местожителство: София (Русе)
  гласове: 33
|
Пуснато на: Thu Jun 14, 2007 12:59 pm Заглавие: |
|
|
| На първата (ако разбирам правилно условието) и аз получавам 3/4. |
|
|
 |
Fed VIP

|
Пуснато на: Thu Jun 14, 2007 1:16 pm Заглавие: |
|
|
Втората задача ти е вярна. И аз получавам -16/15.  |
|
|
 |
mfiliov Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Jun 14, 2007 2:24 pm Заглавие: |
|
|
| а на 2рата задача как преобразувате израза в първата скоба с 2ри и 3ти корен? |
|
|
 |
Fed VIP

|
Пуснато на: Thu Jun 14, 2007 2:40 pm Заглавие: |
|
|
| Да, първо с втори после с трети или обратно. |
|
|
 |
MauMyHkaTa Начинаещ
|
Пуснато на: Thu Jun 14, 2007 3:47 pm Заглавие: |
|
|
Ясно, благодаря ви за отговорите! Значи пътите, когато съм получила 3/4 съм работила вярно, а в останалите, навярно съм допускала някакви грешки. Сега пак ще я реша няколко пъти, за да я затвърдя А относно втората задача - ами първо допълвам числителя (респективно и знаменателя, за да не се промени дробта!) за да се получи формулата a2-b2 и след това отново допълвам числителя до формулата (този път) а3-b3. Оттук се получава един полином от 3-та степен, който разлагаме на множители, съкращаваме повтарящите се множители в числителя и знаменателя и извършваме граничния преход.
Още веднъж ви благодаря!  |
|
|
 |
mfiliov Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Jun 14, 2007 5:26 pm Заглавие: |
|
|
мерси за разясненията... втората задача доста ме измъчи, но с ваша помощ стигнах до отговора  |
|
|
 |
MauMyHkaTa Начинаещ
|
Пуснато на: Thu Jun 14, 2007 6:07 pm Заглавие: |
|
|
Няма проблеми, радвам се, че и ти си я разбрал И на мен ми станаха ясни. Не са много трудни, но днес докато решавах първата направо толкова й се изнервих... Няколко пъти я решавах и все различни отговори.. просто ми взе нервичките и не се стърпях да питам за нея!!! Сега сме с един-два примера по-напред и по-горди  |
|
|
 |
DevilFighter Фен на форума

|
Пуснато на: Thu Jun 14, 2007 6:07 pm Заглавие: |
|
|
2ра задача с правилото на Лопитал става с 2 реда без никакви преобразувания :
Имаме limx->1 f(x)/g(x) = limx->1 f'(x)/g'(x) = -(16/15)  |
|
|
 |
Fed VIP

|
Пуснато на: Thu Jun 14, 2007 6:25 pm Заглавие: |
|
|
Вярно! С Лопитал наистина става доста бързо.  |
|
|
 |
MauMyHkaTa Начинаещ
|
Пуснато на: Thu Jun 14, 2007 7:51 pm Заглавие: |
|
|
ХахаХАхахХА Ами то хубаво става с това правило и очевидно е доста, доста по-бързо, но за да бъда честна - дори не съм го и чувала! Това учи ли се в училище (до 12 клас)? Сега ми кажете да и просто...
П.П.: Как да записвам задачите във вид както omeganet в поста си? Може ли само тук от форума (и да е имало възможност, аз не успях) или е специална txt програмка? |
|
|
 |
Fed VIP

|
Пуснато на: Thu Jun 14, 2007 7:55 pm Заглавие: |
|
|
Правилото на Лопитал не се учи навсякаде. Аз лично, въпреки че тази година завърших МГ не съм го учил, но го знам...
Доста е просто: Границата на една функция е равна на границата на производната на тази функция:
limx->af(x)=limx->af'(x)=limx->af''(x)=...
limx->af(x)/g(x)=limx->af'(x)/g'(x)=...
Последната промяна е направена от Fed на Thu Jun 14, 2007 8:03 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
Fed VIP

|
Пуснато на: Thu Jun 14, 2007 8:00 pm Заглавие: |
|
|
| MauMyHkaTa написа: |
П.П.: Как да записвам задачите във вид както omeganet в поста си? Може ли само тук от форума (и да е имало възможност, аз не успях) или е специална txt програмка? |
Mоже и само от форума, но ще трябва да използваш LaTeX.
Tук има повече информация: http://www.math10.com/forumbg/viewtopic.php?t=1835
Може да използваш и програмката MathType.  |
|
|
 |
MauMyHkaTa Начинаещ
|
Пуснато на: Thu Jun 14, 2007 9:43 pm Заглавие: |
|
|
LowWwwW Та това си е цял програмен език, който ще мине доста време докато го науча или по-точно РАЗуча, защото ще ми е малко трудно да запомня всички.. "команди"?! Ще се опитам да си служа с него в следващите постове където има нужда, но ви моля предварително да ме извините, ако не навсякъде го използвам! Днес в задачките си не бях го ползвала, но пък за сметка на това явно съм обяснила добре как трябва да се "четат", понеже сте ме разбрали от първия път! Така че трябва да благодаря на вас! .. и го правя!
Fed, и аз завърших МГ, но пак не го знам. Явно се интересуваш повече. Добре, а когато смятаме производната, какво правим с неизвестното? Заместваме го и тогава смятаме производните? И щом съществува толкова бърз и лесен начин за смятане на граници.. дали е позволен на изпити?  |
|
|
 |
Infernum Фен на форума

гласове: 20
|
Пуснато на: Thu Jun 14, 2007 9:54 pm Заглавие: |
|
|
| Fed написа: | Границата на една функция е равна на границата на производната на тази функция:
|
Туй не е съвсем така  |
|
|
 |
Fed VIP

|
Пуснато на: Thu Jun 14, 2007 10:46 pm Заглавие: |
|
|
| Infernum написа: | | Fed написа: | Границата на една функция е равна на границата на производната на тази функция:
|
Туй не е съвсем така  |
Да де, правилото би трябвало да изглежда така:
Дано не бъркам пак...  |
|
|
 |
Fed VIP

|
Пуснато на: Thu Jun 14, 2007 10:49 pm Заглавие: |
|
|
| MauMyHkaTa написа: | Добре, а когато смятаме производната, какво правим с неизвестното? Заместваме го и тогава смятаме производните? И щом съществува толкова бърз и лесен начин за смятане на граници.. дали е позволен на изпити?  |
Ето решение на втората задача с правилото на Лопитал. Дано ти стане ясно. А дали е разрешен на изпита- би трябвало, няма причина да не е разрешено...
 |
|
|
 |

|
Пуснато на: Fri Jun 15, 2007 6:56 am Заглавие: |
|
|
И аз съм завършил МГ и изобщо не са го споменавали в училище Това правило го знам от Форума . Само да уточня , че правилото на Лопитал се използва, когато се получава неопределеност от вида 0/0 ; ∞/∞ |
|
|
 |
Fed VIP

|
Пуснато на: Fri Jun 15, 2007 9:46 am Заглавие: |
|
|
| DevilFighter написа: | | Само да уточня , че правилото на Лопитал се използва, когато се получава неопределеност от вида 0/0 ; ∞/∞ |
Точно така, това пропуснах да го напиша по-горе.  |
|
|
 |
MauMyHkaTa Начинаещ
|
Пуснато на: Fri Jun 15, 2007 10:26 am Заглавие: |
|
|
| Fed написа: | Ето решение на втората задача с правилото на Лопитал. Дано ти стане ясно. А дали е разрешен на изпита- би трябвало, няма причина да не е разрешено...
| Тъй верно, от ясно по-ясно ми стана, мерси за което! А щом е така, хмм, ще се замисля дали да не го поупражня това правило, хих
DevilFighter, значи в случая с право използваме правилото, поради неопределеността от вида 0/0!  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Fri Jun 15, 2007 12:50 pm Заглавие: |
|
|
MauMyHkaTa, точно така!  |
|