Регистрирайте се
Едно диференциално уравнение!
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
OliGoFren Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Jun 14, 2007 10:39 am Заглавие: Едно диференциално уравнение! |
|
|
Едно диференциално уравнение ме мъчи.
[tex]\frac{u^2}{r^2}y^2+y''-u^2=0[/tex]
[tex]y(0)=0[/tex]
[tex]y'(0)=p[/tex]
[tex]u>0,[/tex][tex]r>0,[/tex][tex]p=const[/tex]
Предполагам, че решението е фамилия криви, защото има още един граничен параметър: y'(0)=?. Предполагам, че за всяка различна конкретна стойност на y'(0) се получава различно решение.
Предполагам, че всяка такава крива е монотонно растяща и при +безкрайност клони към r, но не мога да го докажа.
Не прилича на никое от диференциалните уравнения, които съм решавал досега. Ta дали някой не е решавал такива уравнения? МОля ви, дайте ми някакви насоки. Или линкове, където има информаия за уравнения като това.
Това уравнение въобще решимо ли е в квадратури? Или може би с някакви редове? А може би чрез някои от известните т.нар. специални функции? А може ли да се докаже, че гранично клони към r без да се решава уравнението.
За мен най-интересно конкретно е решението (ако го има) в случая, когато y'(0)=+безкрайност, т.е. тангентата в точката 0 съвпада с ординатната ос.
Моля ви, добри математици - помогнете!
//Това не е за изпит или олимпиада, ами просто ми се наложи да решавам такова уравнение, а аз въобще не съм математик. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Infernum Фен на форума

гласове: 20
|
Пуснато на: Fri Jun 15, 2007 12:50 am Заглавие: |
|
|
Ами уравненито, за което питаш е автономно от втори ред. Известно е, че редът на уравненията от този вид може да се понижи с една единица, като се въведе функцията
z(y) = у'.
Тогава втората производна на y се изразява спрямо z така:
y'' = (y')' = [z(y)]' = z'y' = zz'.
Замествайки тази производна в изходното уравнение, се достига до уравнението
zdz + u2(y2/r2 -1)dy = 0.
Последното уравнение е с разделени променливи и се интегрира непосредствено.
Като се вземат предвид началните условия
y(0) = 0
y'(0) = p
(p - реален параметър),
се достига до уравнението
(y')2 + 2u2y(y2/(3r2) - 1) - p2 = 0.
Решението на това уравнение се получава, като се реши относно производната и се интегрират получените две уравнения, които са с разделени променливи. Тъй като се получава елиптичен интеграл, решението на изходното уравнение може да се запише във вида
t = ±∫0..ydλ/√(p2- 2u2λ(λ2/(3r2) - 1)),
за всички стойности на p, u, r и λ, при които радикалът е положителен.
Знакът пред интеграла, съвпада със знака на p.
Обаче с изследването на това решение не мога да ти помогна.  |
|
|
 |
Infernum Фен на форума

гласове: 20
|
Пуснато на: Fri Jun 15, 2007 1:13 am Заглавие: |
|
|
Иначе това уравнение би могло да се интегрира и с помощта на степенни редове, тъй като функцията
f(t, y, y') = u2/r2y2 - u2
очевидно е аналитична в околкност на точката (0, 0, p). Тогава, според една теорема на Коши, решението на даденото уравнение с начални условия y(0) = 0, y'(0) = p, представлява сумата на някакъв сходящ степенен ред. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети You cannot attach files in this forum Може да сваляте файлове от този форум
|
|