Регистрирайте сеРегистрирайте се

Мярка на ъгъл

Форум за математика Форуми -> Окръжности
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
DevilFighter
Фен на форума

Местожителство: Пазарджик
Репутация: 49Репутация: 49Репутация: 49Репутация: 49Репутация: 49
гласове: 5

МнениеПуснато на: Sat Jun 09, 2007 8:29 am    Заглавие: Мярка на ъгъл

Четириъгълникът ABCD е вписан в окръжност. Правите AB и CD се пресичат в точка Е, а диагоналите AC и BD - в точка F. Описаните окръжности около ▲ADF и ▲BCF се пресичат за втори път в точка H. Да се намери мярката на <EHF.

Мисля я от няколко дни тази задача и не мога да се сетя как става....
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

Местожителство: Somewhere over the rainbow
гласове: 213

МнениеПуснато на: Sat Jun 09, 2007 11:48 am    Заглавие:

ще ти дам отговор Razz копелето ще да е 90° Very Happy ама защо е 90 не знам... доста труден чертеж, о т15 мин го чертая... е сега ще помисля... от какъв тип е задачата? с какво се очаква да я решим?
Върнете се в началото
DevilFighter
Фен на форума

МнениеПуснато на: Sat Jun 09, 2007 12:10 pm    Заглавие:

Да, толкова е отговора, ама как може да стигнем до него, това е въпроса...Очаква се да се реши тази задача с окръжности, вписани ъгли,вписани четириъгълници, вп. триъгълници, според мен само с ъгли ще стане, но не излиза пустата работа. И аз я мисля тази задача от доста дни и все я зарязвам...........
Върнете се в началото
DevilFighter
Фен на форума

МнениеПуснато на: Mon Jun 11, 2007 9:27 am    Заглавие:

Никой ли не може да помогне с тази задача? Shocked Crying or Very sad
Върнете се в началото
Футуролог
Начинаещ

гласове: 7

МнениеПуснато на: Fri Jun 15, 2007 5:45 pm    Заглавие: Ей го решението ве...

Нека описаната около АВСD окръжност е к и нека О е нейния център. Означаваме <АDВ=<АСВ=а (вписани ъгли в к) и <DАС=<DВС=б (пак като вписани ъгли в к). Тогава <АОВ=2<АDВ=2<АСВ=2а (като централен ъгъл в к). Четириъгълниците FНВС и FНАD са вписани в окръжности и следователно срещуположните им ъгли се допълват до 180 градуса. Оттук следва, че <АНВ=<АDF+<ВСF=<АDВ+<АСВ=а+а=2а. Така <АНВ=<АОВ=2а и следователно четириъгълникът АВНО е вписан в окръжност к(1). Аналогично се доказва, че DСНО е вписан в к(2). Имаме три окръжности к, к(1) и к(2), пресичащи се две по две. Тогава правите определени от общите им хорди АВ, DС и ОН се пресичат в една точка и тъй като правата АВ пресича DС в Е, то пресечната точка на правите определени от АВ, DС и ОН е Е. С други думи правата ЕН минава през О. Като вписани ъгли в к(2) <ОНD=<ОСD=90 - 1/2 <ДОС=90 - б, понеже ОС=ОД като радиуси и оттук ъглите. Също така <DНF=<DАF=<DАС=б (АНFD е вписан в окръжност по условие). Следователно <ОНF=<ОНD+<DНF=90 - б + б = 90, т.е. FН е перпендикуляр на ОН. И понеже ОН лежи на правата определена от ЕН, то <ЕНF=90.
Върнете се в началото
DevilFighter
Фен на форума

МнениеПуснато на: Fri Jun 15, 2007 7:39 pm    Заглавие:

Нечовешка задача... Evil or Very Mad Големи благодарности на Футуролог!Нямам представа, този човек как я е решил. Само имам последна молба ако може някой да направи чертеж, че тази точка H не знам къде точно ми отива... Rolling Eyes
Върнете се в началото
Fed
VIP

Местожителство: София (Русе)
гласове: 33

МнениеПуснато на: Fri Jun 15, 2007 7:48 pm    Заглавие:

Наистина уникална задача. Пробвах преди няколко дена да я реша когато я пусна, но си нямах никаква представа как ще стане. Не знам Футуролог как се е сетил, но може и просто да е гений... Very Happy Браво! Wink
Върнете се в началото
r2d2
VIP

Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
гласове: 179

МнениеПуснато на: Sat Jun 16, 2007 7:01 pm    Заглавие:

DevilFighter написа:
Нечовешка задача... Evil or Very Mad Големи благодарности на Футуролог!Нямам представа, този човек как я е решил. Само имам последна молба ако може някой да направи чертеж, че тази точка H не знам къде точно ми отива... Rolling Eyes

ScreenShot001_cr.jpg
 Description:
 Големина на файла:  34.86 KB
 Видяна:  7872 пъти(s)

ScreenShot001_cr.jpg

Върнете се в началото
DevilFighter
Фен на форума

МнениеПуснато на: Sat Jun 16, 2007 7:17 pm    Заглавие:

r2d2, ето сега от чертежа не мога да разбера как така <АНВ=<АDF+<ВСF Question На чертежа не се вижда това чудо. А когато т.H отиде "над" т.F тогава всичко е нормално...
Върнете се в началото
Fed
VIP

Местожителство: София (Русе)
гласове: 33

МнениеПуснато на: Sat Jun 16, 2007 7:24 pm    Заглавие:

<AHB=<AOB;
<AOB (централен)=дъга АВ
<АDF=1/2*дъга АВ
<ВСF=1/2*дъга АВ
дъга АВ=<АDF+<ВСF =>
<AOB=<АDF+<ВСF =<AHB

Ако нещо не бъркам трябва това да е обяснението.
Върнете се в началото
r2d2
VIP

МнениеПуснато на: Sat Jun 16, 2007 7:51 pm    Заглавие:

DevilFighter написа:
r2d2, ето сега от чертежа не мога да разбера как така <АНВ=<АDF+<ВСF Question На чертежа не се вижда това чудо. А когато т.H отиде "над" т.F тогава всичко е нормално...

Дано сега стане ясно. Че АОВ=2α е очевидно.

ScreenShot002_cr.jpg
 Description:
 Големина на файла:  39.3 KB
 Видяна:  7852 пъти(s)

ScreenShot002_cr.jpg

Върнете се в началото
DevilFighter
Фен на форума

МнениеПуснато на: Sun Jun 17, 2007 11:46 am    Заглавие:

r2d2 Много съм ти благодарен! Сега ми се разясни картинката, признавам труда, който си хвърлил по чертежите Smile
Върнете се в началото
r2d2
VIP

МнениеПуснато на: Sun Jun 17, 2007 12:46 pm    Заглавие:

Все пак хубавото решение си заслужава!
Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

МнениеПуснато на: Sun Jun 17, 2007 5:24 pm    Заглавие:

Я кажете как доказвате, че общите хорди на трите окръжности се пресичат в една точка... очевидно е така, но вече сигурно един час се мъча и не мога и не мога да го докажа Question
Върнете се в началото
cub
Редовен

гласове: 10

МнениеПуснато на: Mon Jun 18, 2007 3:23 pm    Заглавие:

имам въпрос по решението, извинявайте,ако е глупав Confused
Цитат:
к(2) <ОНD=<ОСD=90 - 1/2 <ДОС=90 - б

аз защо си мисля, че <ОCD= 180 - <OHD = 90 + б
a тогава
Цитат:
<ОНF=<ОНD+<DНF=90 - б + б = 90

е <OHF=<OHD - <DHF= 90 +б - б
Върнете се в началото
Футуролог
Начинаещ

гласове: 7

МнениеПуснато на: Tue Jun 19, 2007 12:47 am    Заглавие: Алтернативно решение

Айде сега и едно друго, алтернативно решение (туй е малко по-подробно написано):

Нека a, b, c и d са прави, минаващи съответно през точките А, В, С и D и нека а и с са перпендикулярни на диагонала АС, а b и d са перпендикулярни на диагонала ВD.
Нека а пресича b в точка К, b пресича c в точка Н, c пресича d в Т и d пресича a в точка Р

Лема 1: Тр.ВNС е подобен на тр.АРD и тр.СТD е подобен на тр.ВКА.

Доказателство: <РДА = 90 - <АДВ = 90 - <АСВ = <NСВ, тъй като <АDВ = <АСВ понеже са вписани ъгли в окръжност. Съвсем аналогично <NВС = <РАD. Оттук следва тр.АРD и тр.СТD са подобни. Съвсем аналогично тр.СТD е подобен на тр.ВКА.

Следствие 1: NС/DР = NВ/АР и СТ/ТD = ВК/КА.

Доказателство: Следва директно от подобието между съответните триъгъници.

Лема 2: Точките Р, N и Е лежат на една права.

Доказателство: Нека правата DС пресича правата PN в точка Е1, а правата АВ пресича РN в точка Е2. Искаме да покажем, че Е1=Е2.
Прилагаме теоремата на Менелай за триъгълник РNТ пресечен с правата Е1D. Тогава
1 = РЕ1/Е1N . NС/СТ . DТ/DР = РЕ1/Е1N . NС/DР . DТ/СТ ,
от където, като комбинираме със първото равенство от Следствие1, получаваме, че
Е1N/ РЕ1 = NС/DР . DТ/СТ = NВ/АР . АК/КВ.
Като приложим теоремата на Менелай за триъгълник РNК пресечен с правата Е2A получаваме аналогичен на предния резултат, а именно
Е2N/ РЕ2 = NВ/АР . АК/КВ (това равенство следва директно от теоремата на Менелай, без да прилагаме останалите леми).
Следователно
Е1N/ РЕ1 = Е2N/ РЕ2 ,
т.е. Е1=Е2. Това означава, че правите ДС, АВ и РN се пресичат в една точка и тъй като ДС и АВ се пресичат в Е, то РN също минава през Е, т.е. А, N и Е лежат на една права.

Решение на задачата: Нека Н' е петата на перпендикуляра, спуснат от точка F към правата PN. Тогава от Лема 2 следва, че <ЕН'F = <NH'F = <PH'F =90. Но <NH'F = <NBF = <NCF=90 следователно точките H', B, N, C и F лежат на окръжността k(1), описана около тр.FBC. Съвсем аналогично получаваме, че точките H', A, P, D и F лежат на окръжността k(2), описана около тр. AFD. Следователно k(1) пресича k(2) в точките H' и F. Но по условие H и F са пресечните точки на двете окръжности, от където H'=H, т.е. FH е перпендикулярна на EP. Така <EHF=90.
Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

МнениеПуснато на: Tue Jun 19, 2007 10:38 am    Заглавие:

Футуролог написа:
Имаме три окръжности к, к(1) и к(2), пресичащи се две по две. Тогава правите определени от общите им хорди АВ, DС и ОН се пресичат в една точка

Футуролог, може ли да обясниш как доказваш това твое твърдение в предишното решение на задачата?
Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

МнениеПуснато на: Tue Jun 19, 2007 11:16 am    Заглавие: Re: Алтернативно решение

Футуролог написа:
Лема 2: Точките Р, N и Е лежат на една права.

Доказателство: ... ...
Следователно
Е1N/ РЕ1 = Е2N/ РЕ2 ,
т.е. Е1=Е2 ... ...

Да! Тъкмо щях да питам и това как става, но взех че сам си го направих сам, ето как:
Е1N/PE1 = E2N/PE2
(E1P+PN)/PE1=(E2P+PN)/PE2
1+PN/PE1 = 1+PN/PE2
PN/PE1=PN/PE2 => PE1=PE2 => E1≡E2 Very Happy Футуролог, много добро решение, не знам от къде ти идват на ума, Браво ! ! ! Аз допълнително изясних този елемент, понеже не ми беше ясен и съм сигурен, че и на други няма да е ясен, за това го доизясних Wink
Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

МнениеПуснато на: Wed Jun 20, 2007 10:02 am    Заглавие: Re: Ей го решението ве...

Футуролог написа:
... ... Така <АНВ=<АОВ=2а и следователно четириъгълникът АВНО е вписан в окръжност к(1). Аналогично се доказва, че DСНО е вписан в к(2)

е как така аналогично, като тоя ъгъл DFС≠СОD понеже ъглите(ъгъл DАС и ъгъл DВС), които означаваш да бъдат б не са ъгли на малките четириъгълници(на малките четириъгълници съответстват ъглите DAН и СВН), така ъгъл ДОС наистина е 2б, но ъгъл ДFC≠2б. Може ли малко обяснения за ъгъл ДFC и за тия общи хорди дето се пресичат в една точка... Question

П.С. второто решение ми хареса, то е наистина гениално и нямам забележки към него Razz , ама за първото моля да обясниш, че имам чувството че не е така

П.С. офф да осетих защо ъгъл СНД е 2б,то не бил ъгъл ДFС а ми ДНС, ясно, понеже ако ъгъл ДАН=б, то ъгъл ДНF също е б, понеже се измерва с 1/2 от дъгата ДF от окръжността, описана около АНД. Аналогично ъгъл FНС= ъгъл FВС = ъгъл ДВС=1/2 от дъгата ДС Very Happy добре... сега само за тия секущи остана да обясниш и всичко ще е ок Wink
Върнете се в началото
xyz
Напреднал

гласове: 12

МнениеПуснато на: Thu Jun 28, 2007 12:32 pm    Заглавие:

martosss написа:
Я кажете как доказвате, че общите хорди на трите окръжности се пресичат в една точка... очевидно е така, но вече сигурно един час се мъча и не мога и не мога да го докажа Question

Ако тази конкретна подзадача е още актуална, то ето какво решение намерих:
На първата фигура ще покажа, че ако са дадени точка и окръжност, то съществува инверсия с полус точката и която фиксира окръжността. Това е показано на фигура 1. Дадени са синята точка (съдържаща светло синьо) и синята окръжност. Първата стъпка е да се построи черната права минаваща пред диаметъра на окръжността. След това през по-близката пресечна точка прекарваме перпендикулярна червена права. Поставяме също като червената окръжност, т.е. окръжност с диаметър: точката и отдалечената пресечна точка на черната права и окръжността. Пресечната точка на червената права и червената окръжност определя радиуса на окръжността на инверсията. Лесно е да се покаже, че пресечните точки на хоризонталната черна права и синята окръжност се разменят при инверсията. Освен това пресечните точки на инверсната окръжност със синята окръжност остават на място, т.е. тъй като при инверсия окръжност отива в окръжност, то следва, че синята окръжност остава на място.

И така към задачата. Нека разгледаме фигура 2. Нека хордите на черните окръжности със синята се пресичат в някаква точка, както е показано. Нека определим инверсия, която запазва синята окръжност. Тъй като другите 2 окръжности имат по 2 общи точки със синята, а освен това е лесно и да се покаже, че инверсната окръжност ги пресича, то получаваме, че поне 3 от точките при инверсията на малките окръжности се "пермутират" т.е. оказва се че инверсията фиксира и тези окръжности!!! Вече лесно е да се покаже, че пресечните точки на малките окръжност при инверсията сменят местата си. Но това единствено е възможно, ако полюсът и двете точки са на една права.

4ert2.png
 Description:
 Големина на файла:  14.37 KB
 Видяна:  7764 пъти(s)

4ert2.png

Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

МнениеПуснато на: Thu Jun 28, 2007 1:03 pm    Заглавие:

1) Благодаря за решението с инверсия, макар че не сме го учили и не вдянах почти нищо
2) Мен ми трябваше геометрично решение, за предпочитане лесно Very Happy , което да мога и аз да напиша ако някога ми се наложи(на олимпиада например), но все пак благодаря за положения труд, xyz Smile
Върнете се в началото
r2d2
VIP

МнениеПуснато на: Thu Jun 28, 2007 3:46 pm    Заглавие:

martosss написа:

Малко дълго, но мисля че си заслужава:
Def1. Степен на точка спрямо окръжност (power of a point).
Ако М е точка, а k е окръжност и права l през М пресича k в т. А и В. Степента на точката спрямо к е: deg(M,k)=МА*МB. (MA и MB се разглеждат като насочени отсечки)
Th 1. Степента на точката М не зависи от избора на правата l и е равна на:
[tex]deg(M,k)=d^2-R^2[/tex], където d= разстояниeто от М до центъра на k, а R е радиусът на k.
Това са теоремите за хордите, секущите и за допирателна и секуща.
Def2. Радикална ос (Radical axis): Множеството от точки с равни степени спрямо две окръжности.
Тh2. Радикалната ос на две окръжности е права перпендикулярна на централата им.
Д-во: Нека центърът на първат окр. с радиус R има коорд. (0,0), a на втората (b,0), и радиусите им са R и r. Другото е на картинката! To be continued... Wink

ScreenShot001_cr.jpg
 Description:
 Големина на файла:  24.75 KB
 Видяна:  7743 пъти(s)

ScreenShot001_cr.jpg

Върнете се в началото
r2d2
VIP

МнениеПуснато на: Thu Jun 28, 2007 4:00 pm    Заглавие:

Следствие: Ако две окръжности се пресичат в т. М и Р радикалната им ос е правата МР.

Д-во на твърдениетo на Futurolog. (По идея така се доказва че трите ъглополовящи, симетрали се пресичат в една точка).
Нека k1 i k2 пресичат в А и В (радикалната им ос е АВ).
Нека k1 i k3 пресичат в С и D (радикалната им ос е CD).

Ако пресечната точка на АВ и CD е К, то К има равни степени спрямо k1, k2 и k3 => K e от радикалната ос на k2 i k3.

Def. K наричаме радикален център.
Дано да съм помногнал.
Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

МнениеПуснато на: Thu Jun 28, 2007 4:11 pm    Заглавие:

да, това ми го беше обяснил още един човек, но тогава не го разбрах, сега всичко е ок, впрочем на картинката си написал, че х=[tex]\frac{R^2-r^2\huge{-}b^2}{2b}[/tex], а не трябва ли да е x=[tex]\frac{R^2-r^2\huge{+}b^2}{2b}[/tex] ¿
Върнете се в началото
xyz
Напреднал

гласове: 12

МнениеПуснато на: Thu Jun 28, 2007 5:04 pm    Заглавие:

Ето и едно решение с малко изчисления (то това си е решението за инверсия, ама е малко скрито):

На фигурата триъгълниците OBC и ODA да подобни, откъдето OB/OD=OC/OA =>
OB.OA=OC.OD
Сега това се изпълнява за фигура 2, защото имаме нужната окръжност. Построяваме точка Y, така че:
OA.OB=OC.OD=OX.OY
Сега използваме обратното от OC.OD=OX.OY например следва, че OC/OY=OX/OD, откъдето триъгълници OCX и OYD са подобни, а оттам ъгъл CXO=OYD => ъгъл CXY+ъгъл OYD = 180, т.е. Y е на едната окръжност. Аналогично и на втората! Така Y се оказа другата пресечна точка. По построените O X Y лежат на една права!

4ert3.png
 Description:
 Големина на файла:  24.34 KB
 Видяна:  7725 пъти(s)

4ert3.png

Върнете се в началото
r2d2
VIP

МнениеПуснато на: Thu Jun 28, 2007 6:07 pm    Заглавие:

[tex]x=\frac {R^2-r^2+b^2}{2b}[/tex]
SRY Crying or Very sad
Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

МнениеПуснато на: Thu Jun 28, 2007 9:50 pm    Заглавие:

r2d2 написа:
SRY Crying or Very sad

няма проблем, всички сме хора, въпроса е да се поправяме на време Wink
браво за решението !
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Окръжности Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Може да прикачвате файлове
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.