Пуснато на: Mon Jun 04, 2007 9:03 pm Заглавие: Задача за построяване на триъгълник
Да се построи правоъгълен триъгълник по дадени отсечки Р и Н където Р е периметъра му и Н е височината към хипотенузата
Господина ни каза че когато е държал изпит му се е паднала и че е доста дълга и трудна ако някои успее да я реши правилно ще съм много благодарен(ако е възможно трябва ми напълно подробно описана защото той доста държи на това)
п.с. не знам дали темата е в правилен раздел ако не е моля да се премести
Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1936 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away) гласове: 179
Пуснато на: Tue Jun 05, 2007 7:38 am Заглавие:
Решението е на картинката, ще трябва да си го обясниш сам.
ЕF е периметъра. ЕF се вижда от С под ъгъл от 135. С лежи на права успоредна на ЕФ и на разстояние Н от нея.Височината е CD.
S=P.r/2=c.H/2
=>P.r=c.H
Триъгълникът е правоъгълен => r=(a+b-c)/2
P.(a+b-c)/2=c.H
P.(a+b+c-2c)/2=c.H
P.(P/2-c)=c.H
P2/2-P.c=c.H
2(P+H)/P=P/c
Прилагаме теоремата на Талес и намираме дължината на с. След това по хупотенуза и височина към нея построяваме триъгълника.
ами става но за какъв знак се пада /
и си нямам никакво понятие от теоремата на Талес(8ми клас съм на първо ниво учебник и не си спомням да сме я взимали)
пак много мерси за помоща
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум