Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
4ardafon Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Jun 04, 2007 5:18 pm Заглавие: задача за битови нужди |
|
|
| Не се сещам по кой метод мога да оптимизирам следната задача:От един топ ламирана искам да нарежа определение ивици оптимизирано.Ивиците в пъвия случей са правоъгълници в втория четериъгилници, в третия многоъгълници.Аз за втори и трети случей не съм сигурен че въобще е възможно да се оптимизира,но ако някой знае как нека ми помогне.Та имаме следното един топ ламирана който представлява разганат правоъгълник.Едната страна е константа това е ширината,а дължината е според зависимост колко ламарина ще режа.И n боя правоъгълници,като от единия трябват х броя с размери х1 и х2,от другия у броя с размери на правоъгълника у1 и у2 и тнт.Ако няма изчистен метод за оптимизиране може и някой приближен да ми предложите.
|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
xyz Напреднал
     гласове: 12
|
Пуснато на: Thu Jun 07, 2007 1:44 pm Заглавие: |
|
|
| Щом задачата е за битови нужди, то по-добре ще е да дадеш конкретните размери. Така може да ти даваме варианти, като ти ще избереш най-добрия. В общия случай задачата е доста тежка...
|
|
|
 |
4ardafon Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Jun 08, 2007 4:22 pm Заглавие: |
|
|
| xyz написа: | | Щом задачата е за битови нужди, то по-добре ще е да дадеш конкретните размери. Така може да ти даваме варианти, като ти ще избереш най-добрия. В общия случай задачата е доста тежка... | Точно защото е тежка съм писал в този форум,защото виждам,че има хора на които им чува главата.Мисля,че добре съм обяснил какво се търси и все някой знае отговора на моя въпрос.Въпроса е дали ще има мерак да помогне.
|
|
|
 |
sashetoo Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Jun 12, 2007 7:38 am Заглавие: Re: задача за битови нужди |
|
|
| 4ardafon написа: | | Не се сещам по кой метод мога да оптимизирам следната задача:От един топ ламирана искам да нарежа определение ивици оптимизирано.Ивиците в пъвия случей са правоъгълници в втория четериъгилници, в третия многоъгълници.Аз за втори и трети случей не съм сигурен че въобще е възможно да се оптимизира,но ако някой знае как нека ми помогне.Та имаме следното един топ ламирана който представлява разганат правоъгълник.Едната страна е константа това е ширината,а дължината е според зависимост колко ламарина ще режа.И n боя правоъгълници,като от единия трябват х броя с размери х1 и х2,от другия у броя с размери на правоъгълника у1 и у2 и тнт.Ако няма изчистен метод за оптимизиране може и някой приближен да ми предложите. |
Това е наистина интересна задача, съществуват специализирани програми които се занимават с подобна оптимизация, върху парче ламарина се поставят различни по форма и размери геометрични фигури, и целта е така да се подредят, че неизползвания остатък да е минимален. След като е за "битови нужди" все пак трябват някакви размери, мога да ти кажа имената на такива програми, вече за самия математически модел ще трябва да се изкажат математиците...
|
|
|
 |
4ardafon Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Jun 12, 2007 9:13 pm Заглавие: Re: задача за битови нужди |
|
|
| sashetoo написа: | | 4ardafon написа: | | Не се сещам по кой метод мога да оптимизирам следната задача:От един топ ламирана искам да нарежа определение ивици оптимизирано.Ивиците в пъвия случей са правоъгълници в втория четериъгилници, в третия многоъгълници.Аз за втори и трети случей не съм сигурен че въобще е възможно да се оптимизира,но ако някой знае как нека ми помогне.Та имаме следното един топ ламирана който представлява разганат правоъгълник.Едната страна е константа това е ширината,а дължината е според зависимост колко ламарина ще режа.И n боя правоъгълници,като от единия трябват х броя с размери х1 и х2,от другия у броя с размери на правоъгълника у1 и у2 и тнт.Ако няма изчистен метод за оптимизиране може и някой приближен да ми предложите. |
Това е наистина интересна задача, съществуват специализирани програми които се занимават с подобна оптимизация, върху парче ламарина се поставят различни по форма и размери геометрични фигури, и целта е така да се подредят, че неизползвания остатък да е минимален. След като е за "битови нужди" все пак трябват някакви размери, мога да ти кажа имената на такива програми, вече за самия математически модел ще трябва да се изкажат математиците... | наистина искам да се реши задачата,и моля те да ми кажеш имената на програмите )
|
|
|
 |
Kub4e^2 Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Jul 08, 2007 10:11 pm Заглавие: Re: задача за битови нужди |
|
|
| Изтрит
|
|
|
 |
Kub4e^2 Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Jul 08, 2007 10:16 pm Заглавие: Правописни поправки :) |
|
|
| 4ardafon написа: | | Не се сещам по кой метод мога да оптимизирам следната задача:От един топ ламарина искам да нарежа определени ивици оптимизирано. Ивиците в първия случай са правоъгълници във втория четириъгълници, в третия многоъгълници. Аз за втори и трети случай не съм сигурен, че въобще е възможно да се оптимизира, но ако някой знае как нека ми помогне. Та имаме следното един топ ламарина който представлява разгънат правоъгълник. Едната страна е константа това е ширината,а дължината е според зависимост колко ламарина ще режа. И n боя правоъгълници, като от единия трябват х броя с размери х1 и х2, от другия у броя с размери на правоъгълника у1 и у2 и т. н. Ако няма изчистен метод за оптимизиране може и някой приближен да ми предложите. |
Мисля, че площта на топа ламарина трябва да ти е известна, иначе не виждам как да се оптимизира! Ако дължината на топа не е известна, тогава вземаш отрязък с произволна, но известна дължина. Примерно 10м, 50м, 100м... и смяташ за него, след това за следващите 10м, 50м, 100м... и т. н. Може така да намериш отрязък, при който остатъците са най-малки спрямо остатъците при другите отрязъци.
Използвани означения:
S - площ на топа ламарина
P1 - площ на 1 правоъгълник с размери a1 и a2
P2 - площ на 1 правоъгълник с размери b1 и b2
........................
Pn - площ на 1 правоъгълник с размери n1 и n2
x1 - брой правоъгълници с площ P1
x2 - брой правоъгълници с площ P2
........................
xn - брой правоъгълници с площ Pn
Идеалният случай е когато: (S=x1*P1 + x2*P2 + ... + xn*Pn)
За по-просто да вземем за два правоъгълника:
S=x1*P1 + x2*P2
Такава задача мисля, че може да се реши с Математическо програмиране, по-специално "Симплекс метод"
Тогава горното равенство ще се запише така:
x1*P1 + x2*P2-->max
т. е. търси се максимума на сбора от площите на правоъгълниците
или
S - (x1*P1 + x2*P2)-->min,
т. е. търси се минимума на разликата от площта на топа ламарина и сбора от площите на правоъгълниците.
Обаче аз съм дотук . Симплекс метода съм го учил преди повече от 10год. и сега нищо не си спомням. Даже не съм сигурен дали правилно съм записал изразите. Чертаеха се едни дълги и широки таблици и след N на брой итерации се стига до едно или повече оптимални решения или се прави извод, че няма оптимално решение (т. е. има с някакво приближение). Май така беше.
Освен това Симплекс метода няма да ти каже как геометрически да разположиш правоъгълниците, а само че има оптимално разположение . Но пък ще знаеш колко правоъгълника от всеки размер ти трябват и колко е остатъка.
За геометричното разположение може да се пробваш да нареждаш правоъгълниците един до друг, така че да се получи правоъгълник със страна ширината на ламарината и с минимални остатъци, т. е. да работиш с най-малкия възможен отрязък от топа ламарина при неизвестна дължина (напр. два пъти ширината на правоъгълника или дължина + ширина или ...).
Не знам дали бях полезен. Много дълго стана, извинявайте.
| Description: |
|
| Големина на файла: |
2.76 KB |
| Видяна: |
1980 пъти(s) |

|
|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|