Регистрирайте сеРегистрирайте се

задача за битови нужди

Форум за математика Форуми -> Аналитична геометрия
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
4ardafon
Начинаещ

МнениеПуснато на: Mon Jun 04, 2007 5:18 pm    Заглавие: задача за битови нужди

Не се сещам по кой метод мога да оптимизирам следната задача:От един топ ламирана искам да нарежа определение ивици оптимизирано.Ивиците в пъвия случей са правоъгълници в втория четериъгилници, в третия многоъгълници.Аз за втори и трети случей не съм сигурен че въобще е възможно да се оптимизира,но ако някой знае как нека ми помогне.Та имаме следното един топ ламирана който представлява разганат правоъгълник.Едната страна е константа това е ширината,а дължината е според зависимост колко ламарина ще режа.И n боя правоъгълници,като от единия трябват х броя с размери х1 и х2,от другия у броя с размери на правоъгълника у1 и у2 и тнт.Ако няма изчистен метод за оптимизиране може и някой приближен да ми предложите.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
xyz
Напреднал

гласове: 12

МнениеПуснато на: Thu Jun 07, 2007 1:44 pm    Заглавие:

Щом задачата е за битови нужди, то по-добре ще е да дадеш конкретните размери. Така може да ти даваме варианти, като ти ще избереш най-добрия. В общия случай задачата е доста тежка...
Върнете се в началото
4ardafon
Начинаещ

МнениеПуснато на: Fri Jun 08, 2007 4:22 pm    Заглавие:

xyz написа:
Щом задачата е за битови нужди, то по-добре ще е да дадеш конкретните размери. Така може да ти даваме варианти, като ти ще избереш най-добрия. В общия случай задачата е доста тежка...
Точно защото е тежка съм писал в този форум,защото виждам,че има хора на които им чува главата.Мисля,че добре съм обяснил какво се търси и все някой знае отговора на моя въпрос.Въпроса е дали ще има мерак да помогне.
Върнете се в началото
sashetoo
Начинаещ

МнениеПуснато на: Tue Jun 12, 2007 7:38 am    Заглавие: Re: задача за битови нужди

4ardafon написа:
Не се сещам по кой метод мога да оптимизирам следната задача:От един топ ламирана искам да нарежа определение ивици оптимизирано.Ивиците в пъвия случей са правоъгълници в втория четериъгилници, в третия многоъгълници.Аз за втори и трети случей не съм сигурен че въобще е възможно да се оптимизира,но ако някой знае как нека ми помогне.Та имаме следното един топ ламирана който представлява разганат правоъгълник.Едната страна е константа това е ширината,а дължината е според зависимост колко ламарина ще режа.И n боя правоъгълници,като от единия трябват х броя с размери х1 и х2,от другия у броя с размери на правоъгълника у1 и у2 и тнт.Ако няма изчистен метод за оптимизиране може и някой приближен да ми предложите.

Това е наистина интересна задача, съществуват специализирани програми които се занимават с подобна оптимизация, върху парче ламарина се поставят различни по форма и размери геометрични фигури, и целта е така да се подредят, че неизползвания остатък да е минимален. След като е за "битови нужди" все пак трябват някакви размери, мога да ти кажа имената на такива програми, вече за самия математически модел ще трябва да се изкажат математиците...
Върнете се в началото
4ardafon
Начинаещ

МнениеПуснато на: Tue Jun 12, 2007 9:13 pm    Заглавие: Re: задача за битови нужди

sashetoo написа:
4ardafon написа:

Това е наистина интересна задача, съществуват специализирани програми които се занимават с подобна оптимизация, върху парче ламарина се поставят различни по форма и размери геометрични фигури, и целта е така да се подредят, че неизползвания остатък да е минимален. След като е за "битови нужди" все пак трябват някакви размери, мога да ти кажа имената на такива програми, вече за самия математически модел ще трябва да се изкажат математиците...
наистина искам да се реши задачата,и моля те да ми кажеш имената на програмитеSmile)
Върнете се в началото
Kub4e^2
Начинаещ

МнениеПуснато на: Sun Jul 08, 2007 10:11 pm    Заглавие: Re: задача за битови нужди

Изтрит
Върнете се в началото
Kub4e^2
Начинаещ

МнениеПуснато на: Sun Jul 08, 2007 10:16 pm    Заглавие: Правописни поправки :)

4ardafon написа:
Не се сещам по кой метод мога да оптимизирам следната задача:От един топ ламарина искам да нарежа определени ивици оптимизирано. Ивиците в първия случай са правоъгълници във втория четириъгълници, в третия многоъгълници. Аз за втори и трети случай не съм сигурен, че въобще е възможно да се оптимизира, но ако някой знае как нека ми помогне. Та имаме следното един топ ламарина който представлява разгънат правоъгълник. Едната страна е константа това е ширината,а дължината е според зависимост колко ламарина ще режа. И n боя правоъгълници, като от единия трябват х броя с размери х1 и х2, от другия у броя с размери на правоъгълника у1 и у2 и т. н. Ако няма изчистен метод за оптимизиране може и някой приближен да ми предложите.

Мисля, че площта на топа ламарина трябва да ти е известна, иначе не виждам как да се оптимизира! Ако дължината на топа не е известна, тогава вземаш отрязък с произволна, но известна дължина. Примерно 10м, 50м, 100м... и смяташ за него, след това за следващите 10м, 50м, 100м... и т. н. Може така да намериш отрязък, при който остатъците са най-малки спрямо остатъците при другите отрязъци.

Използвани означения:
S - площ на топа ламарина
P1 - площ на 1 правоъгълник с размери a1 и a2
P2 - площ на 1 правоъгълник с размери b1 и b2
........................
Pn - площ на 1 правоъгълник с размери n1 и n2

x1 - брой правоъгълници с площ P1
x2 - брой правоъгълници с площ P2
........................
xn - брой правоъгълници с площ Pn

Идеалният случай е когато: (S=x1*P1 + x2*P2 + ... + xn*Pn)
За по-просто да вземем за два правоъгълника:
S=x1*P1 + x2*P2
Такава задача мисля, че може да се реши с Математическо програмиране, по-специално "Симплекс метод"
Тогава горното равенство ще се запише така:
x1*P1 + x2*P2-->max
т. е. търси се максимума на сбора от площите на правоъгълниците
или
S - (x1*P1 + x2*P2)-->min,
т. е. търси се минимума на разликата от площта на топа ламарина и сбора от площите на правоъгълниците.

Обаче аз съм дотукSmile. Симплекс метода съм го учил преди повече от 10год. и сега нищо не си спомням. Даже не съм сигурен дали правилно съм записал изразите. Чертаеха се едни дълги и широки таблици и след N на брой итерации се стига до едно или повече оптимални решения или се прави извод, че няма оптимално решение (т. е. има с някакво приближение). Май така беше. Sad

Освен това Симплекс метода няма да ти каже как геометрически да разположиш правоъгълниците, а само че има оптимално разположениеSmile. Но пък ще знаеш колко правоъгълника от всеки размер ти трябват и колко е остатъка.

За геометричното разположение може да се пробваш да нареждаш правоъгълниците един до друг, така че да се получи правоъгълник със страна ширината на ламарината и с минимални остатъци, т. е. да работиш с най-малкия възможен отрязък от топа ламарина при неизвестна дължина (напр. два пъти ширината на правоъгълника или дължина + ширина или ...).
Не знам дали бях полезен. Много дълго стана, извинявайте.

Parts.gif
 Description:
 Големина на файла:  2.76 KB
 Видяна:  1980 пъти(s)

Parts.gif

Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Аналитична геометрия Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Може да прикачвате файлове
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.