Регистрирайте сеРегистрирайте се

gre6no preobrazuvane?

Форум за математика Форуми -> Алгебра
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
St_Eek
Начинаещ

МнениеПуснато на: Thu Mar 30, 2006 11:08 am    Заглавие: gre6no preobrazuvane?

Здравейте, гледах решението на конкурсна задача и не можах да си обясня как така уравнението:

x^3 - 4x^2 + 6x - 4 = 0

го преобразуваха на:

(x-2)(x^2 - 2x + 2) = 0.

Смятам го, но не излиза това което е по-горе. Ако може някой да ми обясни, понеже пресметнато 2рото не дава 1вото!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
MuTaKa
Редовен

гласове: 2

МнениеПуснато на: Thu Mar 30, 2006 2:47 pm    Заглавие:

taka e be... ne si smqtal wqrno neshto, iny4e sa ekwiwalentni izrazite:)
a twa razlagane stawa s horner.. na kubi4no urawnenie mu se namirat celite koreni (ako ima) po horner.. toq koren deto e otkrit e w pyrwata skoba (w slu4aq 2), a 4islata, koito si polu4il pri namiraneto na toq koren w tablicata na horner stawat koeficienti na kwadratniq tri4len, deto e wyw wtorite skobi..

po princip kato imash kubi4na funkciq pyrwo tyrsish celi koreni po horner, a po izpitite obiknoweno taka gi glasat urawneniqta 4e winagi ima celi koreni... shtoto iny4e mu se tyrsqt po malko po-specifi4en na4in korenite, a ne znam w kolko u4ilishta se u4at tiq formuli, kakto i delta3 (diskriminantata na kubi4noto urawnenie). Iny4e mai sa na Kardano tiq formuli.. toi pyrwi e reshil urawnenie ot treta stepen... maii.. dokolkoto si spomnqm...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
St_Eek
Начинаещ

МнениеПуснато на: Thu Mar 30, 2006 4:23 pm    Заглавие:

uff prav si, mersi, obarkal sym v barzinata i posle sym si vtylpil 4e e tolkova :/
oba4e kva e taq formula na Horner za kubi4no? imam na Kardano, no tq e egati formulata Smile
Върнете се в началото
Infernum
Фен на форума

гласове: 20

МнениеПуснато на: Sun Apr 02, 2006 8:48 pm    Заглавие:

То не става дума за формула.
Това по-точно се нарича схема на Хорнер и чрез нея се намират рационалните корени на уравнения от произволна степен(ако има такива).
Формулите на Кардано и Ферари служат за намиране на реални корени на уравнения от трета и четвърта степен,но само до там.Доказано е,че не съществуват аналитични методи за решаване на алгебрични уравнения от степен по-висока от четвърта.Но в благоприятните случаи,когато корените на един полином от произволна степен са рационални,те могат да бъдат намерени с помощта на схемата на Хорнер.
Тази схема има още няколко приложения,например пресмятане на стойност на полином в дадена точка,намиране на остатък от деление на два полинома,развитие на даден полином по степените на линейна функция и други, за които сега не се сещам.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Infernum
Фен на форума

МнениеПуснато на: Sun Apr 02, 2006 8:54 pm    Заглавие:

Иначе,не знам учи ли се смятане по схемата на Хорнер в училище,но по изпити обикновено ако има уравнение от трета степен,то единия корен се намира на око и тогава полинома от трета степен се редуцира до произведение на полином от втора степен и един линеен множител.
Върнете се в началото
MuTaKa
Редовен

МнениеПуснато на: Mon Apr 03, 2006 2:23 pm    Заглавие:

мерси... ма ако ми беше прочел поста можеше и да си спестиш постовете... и двата..
Върнете се в началото
St_Eek
Начинаещ

МнениеПуснато на: Mon Apr 03, 2006 9:39 pm    Заглавие:

blagodarq vi ...
razbrah q taq shema na korner oshte kato kazahte 4e q ima, namerih q i razbrah za kakvo stava vapros, syshto taka i na Kardano. Smile
Върнете се в началото
Infernum
Фен на форума

МнениеПуснато на: Tue Apr 04, 2006 5:14 pm    Заглавие:

MuTaKa написа:
мерси... ма ако ми беше прочел поста можеше и да си спестиш постовете... и двата..

Ама кой ти говори на тебе,бе........???
С тая латиница кой мислиш,че ти обръща внимание???
Върнете се в началото
MuTaKa
Редовен

МнениеПуснато на: Mon Apr 10, 2006 11:31 am    Заглавие:

Infernum написа:
MuTaKa написа:

mi de da znam... primerno toq deto e zadal wyprosa, shtoto sled moq post kazwa 4e si e smetnal pak i mu e izlqzyl izraza... i btw mom4eto syshto pishe na latinica..
a ti shtom smqtash 4e na tebe nqkoi ti obryshta wnimanie kato powtarqsh edno i syshto neshto sled drugite - derzai.., pishi si!
Върнете се в началото
Infernum
Фен на форума

МнениеПуснато на: Mon Apr 10, 2006 7:41 pm    Заглавие:

MuTaKa написа:
Infernum написа:
MuTaKa написа:

mi de da znam... primerno toq deto e zadal wyprosa, shtoto sled moq post kazwa 4e si e smetnal pak i mu e izlqzyl izraza... i btw mom4eto syshto pishe na latinica..
a ti shtom smqtash 4e na tebe nqkoi ti obryshta wnimanie kato powtarqsh edno i syshto neshto sled drugite - derzai.., pishi si!

Добре бе,смешник!
Върнете се в началото
MuTaKa
Редовен

МнениеПуснато на: Tue Apr 11, 2006 1:43 pm    Заглавие:

Infernum написа:
MuTaKa написа:
Infernum написа:
MuTaKa написа:

Добре бе,смешник!

Аз - смешник... хм.. добреSmile
Върнете се в началото
Infernum
Фен на форума

МнениеПуснато на: Wed Apr 12, 2006 5:44 pm    Заглавие:

MuTaKa написа:
Infernum написа:
MuTaKa написа:
Infernum написа:
MuTaKa написа:

Добре бе,смешник!

Аз - смешник... хм.. добреSmile

Шегувам се!!
Четох и други твои мнения,мисля че има какво да научи човек от теб!!
Бих се радвал,ако си говорим повече за математика!
Поздрав!
Върнете се в началото
katina87
Начинаещ

Местожителство: Kyustendil,Bulgaria

МнениеПуснато на: Sun May 07, 2006 3:32 pm    Заглавие:

Схема на Хорнер се прави наистина когато уравнението не може да се опрости с разлагане или групиранеSmile А ние в училище много рядко я използваме Razz .Философията и е лесна...мисля че в погорните постове я обясниха... ма не трябва ли преди да започнеш да проверяваш числата да провериш 1 и -1,защото те са най-лесни за намиране ако са корени естествено!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение MSN Messenger
steliyan
Редовен

МнениеПуснато на: Wed Oct 25, 2006 2:31 pm    Заглавие:

Търси се числа кратно на свободния член. Wink
Върнете се в началото
evadeva
Начинаещ

МнениеПуснато на: Sun Jan 07, 2007 4:55 pm    Заглавие: ?

Zdraveyde... Iskam da popitam kak se namira to4no korenite po tova pravila .. 6tot az se oburkah totalno ve4e... na4i umnojavame ediniq delitel s 1-viq 4len i sybirame s prednoto polu4eno li ... az taka znam , no ne6to ne se polu4ava Sad( Ako mi obqsnite malko 6te sim vi blagodarna:)
Blagodarq vi ot sega ! Embarassed
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Алгебра Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети