Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
tanas Напреднал
     гласове: 10
|
Пуснато на: Thu May 31, 2007 6:42 am Заглавие: Задача с...бълхи |
|
|
| Във всяко поле на квадратна дъска 5х5 има бълха.Когато кажа "хоп" всяка скача в съседно квадратче.Съседни са две квадратчета ако имат обща страна.Да се докаже, че кажа ли "хоп", поне едно квадратче ще остане без бълха. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
name01 Фен на форума

гласове: 5
|
Пуснато на: Thu May 31, 2007 7:16 am Заглавие: |
|
|
| Решението идва оттам че полетата са нечетен брой т.е. ако бяха четни винаги може бълхите да скочат така, че всики полета да са запълнени, но когато са нечетни винаги остава 1 елемент от множеството, който няма симетричен, следователно той ще остане незапълнен. |
|
|
 |
OliGoFren Начинаещ

|
Пуснато на: Thu May 31, 2007 9:27 am Заглавие: |
|
|
Една задчка-закачка и от мене. Тя е в същия дух като предната и също много лесна.
Имаме квадратно шахматно поле 9х9. Отначало във всяко квадратче има по един охлюв. По едно време всеки охлюв се преместил с по едно квадратче диагонално на това, в което е бил пъровначално. Какво се иска? Да се докаже, че така винаги ще има след преместването поне 9 празни квадратчета. |
|
|
 |
tanas Напреднал
|
Пуснато на: Thu May 31, 2007 9:31 am Заглавие: |
|
|
| name01 написа: | | Решението идва оттам че полетата са нечетен брой т.е. ако бяха четни винаги може бълхите да скочат така, че всики полета да са запълнени, но когато са нечетни винаги остава 1 елемент от множеството, който няма симетричен, следователно той ще остане незапълнен. |
Ако е така, то докажи строго, че не може например бълха от квадратче к1 да скочи в квадратче к2, бълхата кi -> кi+1 и бълха kn ->к1 |
|
|
 |
kivito Начинаещ
         гласове: 1
|
Пуснато на: Thu May 31, 2007 6:39 pm Заглавие: |
|
|
| Нека означим полетата с А,Б,В,Г,Д и 1,2,3,4,5.Всяка бълха в най-добрия случай-да остане поне 1 незапълнено квадратче, скача в съседно на нея квадратче по такъв начин,че да се разменят само местата им формално,т.е.А1 отива при А2...А5 минава в Б5,която минава в В5...Д5,слиза надолу в Б4...Д1 тръгва към Г1 и така до А1.Но има една бълха,която се намира в средното квадратче-В3.Тя все трябва да скочи в друго квадратче,а за да има във всяко квадратче по една бълха,то тази трябва да си остане на мястото.Ако беше четен броят на квадратите,а не нечетен-тогава е възможна ротация. |
|
|
 |
tanas Напреднал
|
Пуснато на: Fri Jun 01, 2007 6:17 am Заглавие: |
|
|
| kivito написа: | | Нека означим полетата с А,Б,В,Г,Д и 1,2,3,4,5.Всяка бълха в най-добрия случай-да остане поне 1 незапълнено квадратче, скача в съседно на нея квадратче по такъв начин,че да се разменят само местата им формално,т.е.А1 отива при А2...А5 минава в Б5,която минава в В5...Д5,слиза надолу в Б4...Д1 тръгва към Г1 и така до А1.Но има една бълха,която се намира в средното квадратче-В3.Тя все трябва да скочи в друго квадратче,а за да има във всяко квадратче по една бълха,то тази трябва да си остане на мястото.Ако беше четен броят на квадратите,а не нечетен-тогава е възможна ротация. | Ами ако не се "движат" така, а по друг начин,в който може да участва и В3?
Личи си, kivito, че разбираш, че поне едно квадратче ще остане празно, но за решение като това, което предложи, на състезание едва лли ще получиш пълен брой точки.
Жокерче : има един малък трик, с който задачата се решава изключително лесно. |
|
|
 |
OliGoFren Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Jun 01, 2007 10:30 am Заглавие: |
|
|
Айде и аз да дам жокерче - предположете, че полетата са оцветени шахматно в черно и бяло. Колко са белите и колко черните полета?

Последната промяна е направена от OliGoFren на Fri Jun 01, 2007 10:31 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
tanas Напреднал
|
Пуснато на: Fri Jun 01, 2007 10:31 am Заглавие: |
|
|
| OliGoFren написа: | Айде и аз да дам жокерче - предположете, че полетат са оцветени шахматно в черно и бяло. Колко са белите и колко черните полета?
 | Браво! |
|
|
 |
name01 Фен на форума

|
Пуснато на: Fri Jun 01, 2007 10:34 am Заглавие: |
|
|
Еми колкото до тая задача както казах понеже са нечетен брой квадрати няма как да е запълнена дъската ако всяка бълха си смени мястото, това решение е вярно и лесно се доказва, то по-скоро е очевидно.
А колкото до това което искаш да се докаже строго може би изглежда нещо от сорта на
Координатна система ; всяка бълха има координати от вида [tex]M_{i,j} : (i&j) \subset Z\subset [0;5][/tex]
За да е изпълнено условието да мърдат само в съседни квадрати то е достатъчно координатите им да се менят само по едната ос с [tex]\Delta =1[/tex], и от там може би
за да е максимално пълна дъската след скока всеки две бълхи с обща координатна ос трябва да си сменят стойността на другата координата, но винаги остава една която няма как да заеме 2 полета, понеже бълхите са (2к+1), ама пак май не е много строго това като доказателство, но друго не ми идва наум. |
|
|
 |
tanas Напреднал
|
Пуснато на: Fri Jun 01, 2007 10:35 am Заглавие: |
|
|
Строгото решение, което исках е това на OliGoFren.
Но мисля, че с твоето решение, първото, ще хванеш някоя точка на състезания. |
|
|
 |
name01 Фен на форума

|
Пуснато на: Fri Jun 01, 2007 10:39 am Заглавие: |
|
|
| Цитат: | Строгото решение, което исках е това на OliGoFren.
Аз ли се бъркам или последния път в който проверих шахматната дъска имаше 8х8 квадрата, което я прави точно четна, на шахматна дъска бълхите могат да скочат така че квадратите да останат запълнени.
Имам предвид че шахматното оцветяване е просто цветния вид на нечетно множество, един елемент в повече, ако бълха от бяло може да скочи в черно то винаги ще има една която е заградена само от други квадрати и няма да има къде да скочи. Oligofren също е дал същото решение.
Последната промяна е направена от name01 на Fri Jun 01, 2007 10:44 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
tanas Напреднал
|
Пуснато на: Fri Jun 01, 2007 10:43 am Заглавие: |
|
|
| name01 написа: | | Цитат: | Строгото решение, което исках е това на OliGoFren.
Аз ли се бъркам или последния път в който проверих шахматната дъска имаше 8х8 квадрата, което я прави точно четна, на шахматна дъска бълхите могат да скочат така че квадратите да останат запълнени.  |
Да, шахматната дъска е 8х8.
Но нашата дъска е 5х5 и при шахматно оцветяване или черните, или белите биха били повече. |
|
|
 |
name01 Фен на форума

|
Пуснато на: Fri Jun 01, 2007 10:45 am Заглавие: |
|
|
| Имам предвид че шахматното оцветяване е просто цветния вид на нечетно множество, един елемент в повече, ако бълха от бяло може да скочи в черно то винаги ще има една която е заградена само от други квадрати и няма да има къде да скочи. Oligofren също е дал същото решение. |
|
|
 |
tanas Напреднал
|
Пуснато на: Fri Jun 01, 2007 10:50 am Заглавие: |
|
|
| name01 написа: | | Имам предвид че шахматното оцветяване е просто цветния вид на нечетно множество, един елемент в повече, ако бълха от бяло може да скочи в черно то винаги ще има една която е заградена само от други квадрати и няма да има къде да скочи. Oligofren също е дал същото решение. | Нека да е така.Просто неговото решение е по-просно и нагледно, не изисква (почти) никакви математически познания.
Повече ми харесва някакси, не се засягай. |
|
|
 |
name01 Фен на форума

|
Пуснато на: Fri Jun 01, 2007 10:58 am Заглавие: |
|
|
Трябва много да съм се втръбил в тая математика, че да се засягам от такива неща.
няма проблеми |
|
|
 |
tanas Напреднал
|
Пуснато на: Fri Jun 01, 2007 11:04 am Заглавие: |
|
|
| name01 написа: | | няма проблеми | Радвам се.  |
|
|
 |
name01 Фен на форума

|
Пуснато на: Fri Jun 01, 2007 11:16 am Заглавие: |
|
|
Важното е че сме в играта ахахахахахаха |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|