Регистрирайте се
Що е косинус!? WTF is cosinus!?
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
OliGoFren Начинаещ

|
Пуснато на: Tue May 29, 2007 12:02 pm Заглавие: Що е косинус!? WTF is cosinus!? |
|
|
Така. Аз много добре знам какво е косинус. НО!
Може ли и аз да попитам нещо?
Ако е известна стойността на косинус от ъгъл α, за α E (0; pi/2) може ли само с реални радикали да се изрази cos(α/3) чрез cos(α)?
Ей това ми е въпроса. Не става въпрос за трисекция. Тъй - за да може дадена точка да бъде построима, тя трябваше да принадлежи на рационално разширение от порядък някаква степен на числото 2. Нали така беше? Е, понеже трисекцията е доказано невъзможна, значи няма да може да се изрази cos( α/3) само с радикали от степен някаква степен на числото 2. Добре, ами няма ли друго някакво рационално разширение тогава, чийто порядък не е степен на числото 2, на което да принадлежи cos( α/3)? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Fed VIP

Регистриран на: 24 May 2007 Мнения: 1136 Местожителство: София (Русе)
  гласове: 33
|
Пуснато на: Tue May 29, 2007 12:17 pm Заглавие: |
|
|
| cosα=4.cos3α/3 - 3.cosα/3 |
|
|
 |
OliGoFren Начинаещ

|
Пуснато на: Tue May 29, 2007 12:27 pm Заглавие: |
|
|
Тази формула я знам добре. НО!
Тя не ми помага. Защо?
Тя изразява cos(α) чрез cos(α/3). Аз искам да реша обратната задача - да намеря cos(α/3) по известно cos(α). За да реша задачата чрез тази формула ще трябва да реша едно кубично уравнение. А кубичното уравнение е нерешимо в РЕАЛНИ радикали в общия случай.
Затова и зададох този въпрос. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|