Регистрирайте сеРегистрирайте се

Защо болшинството от ученици не харесват математиката?

Форум за математика Форуми -> Образование
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Pinetop Smith
Фен на форума

Местожителство: Хасково
гласове: 87

МнениеПуснато на: Fri May 25, 2007 6:42 pm    Заглавие: Защо болшинството от ученици не харесват математиката?

Въпросът е зададен. Чакам мнения.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
Who_cares123456
Редовен

гласове: 20

МнениеПуснато на: Fri May 25, 2007 8:32 pm    Заглавие:

Болшинството от учениците не обичат нито един предмет , защото ги мързи да учат, не е само математиката под ножа. Не че аз премирам да се върна вкъщи и да седна да зупкам , но лесно запомням нещата още в час и затова все още не съм намразил предметите , като изглючим шибаната психология Wink
Върнете се в началото
evldvlkll
Начинаещ

Местожителство: Бургас
Репутация: 8Репутация: 8Репутация: 8Репутация: 8Репутация: 8Репутация: 8Репутация: 8

МнениеПуснато на: Fri May 25, 2007 8:34 pm    Заглавие:

Emi, spored men pove4eto u4enici ne haresvat matematikata po razli4ni pri4ini. Naprimer edna ot tqh moje da bade u4itelqt po matematika, koito v pove4eto slu4ai e absoluten cerber. Ot druga strana materala e dosta truden i ne razbiraem za golqma 4ast ot tqh, nezavisimo 4e ot druga strana poglednato e to4no obratnoto - ima ne6ta koito bi trqbvalo spored men da se u4at o6te v po - dolnite klasove. No moje bi glavnata pri4ina e tova 4e za da se re6avat zada4i po matematika i za da izkarva6 v edno obiknoveno u4ili6te, smisal ne v gimnaziq dori, za tqh izob6to nqma da govorq, otli4ni ocenki ne stiga samo da slu6a6 v 4as - trqbav da se raboti i to mn seriozno za da se polu4at nqkakvi rezultati, a tova e dosta "umoritelno" za pove4eto u4enici. Smile
Върнете се в началото
chocolate puma
Начинаещ

Репутация: 6.4Репутация: 6.4Репутация: 6.4Репутация: 6.4Репутация: 6.4Репутация: 6.4

МнениеПуснато на: Fri May 25, 2007 10:38 pm    Заглавие:

Според мен най-главната причина учениците да не обичат математиката е защото не я разбират. На пръв поглед им се вижда трудна и за това те не правят никакво усилие да я разберат... Но не знаят, че като я схаванеш ти става забавно да решаваш задачки...
Върнете се в началото
Spider Iovkov
VIP

гласове: 129

МнениеПуснато на: Thu May 31, 2007 4:56 pm    Заглавие:

Просто изпускат доста части от веригата и после няма кога да наваксат пропуснатото. А като е пропуснато и не може да бъде разбрано, интересът тотално се губи и оттам... всичко е ясно, поне така мисля. Просто днес хората, обичаща математиката, са прекалено малко.
Върнете се в началото
Samu
Начинаещ

МнениеПуснато на: Wed Jun 13, 2007 8:53 am    Заглавие:

Защото всички си търсят начин как да минат по-леко,а с математиката не става така.Поне от личен опит съм стигнала до този извод.Или пък изпуснат малко от материала и решат ,че няма нужда да наваксат и после през цялата година изостават...
Повечето хора предпочитат да не си дават зор,всичко е по-лесно наготово ... :]
Мен лично математиката си ми харесва(естествено когато се запъна на някоя задача не толкова... :Р) ;]
Всъщност аз не мисля ,че учителите по математика непременно трябва да са лоши.В нашето училище например,са две учителки,една от които ни е класна.И по-добра учителка от нея аз не знам.
А да, съгласна съм напълно с мнението на Емо.
Върнете се в началото
mfiliov
Начинаещ

Местожителство: Варвара
гласове: 1

МнениеПуснато на: Thu Jun 14, 2007 6:07 pm    Заглавие:

Имаше някакви статистики за ниво на трудност на различните науки
на 1 място беше математиката, след това бяха физиката и химията. Иначе като цяло математиката е много специфична и изисква упоритост и труд през целия период на обучение.....ако бъдат направени някакви пропуски, то много е вероятно пропуските за в бъдеще да се увеличат многократно(по метода на снежната топка) и след това наваксването е в повечето случаи необратимо откъдето и идва тази досада от задачите или дори омраза Evil or Very Mad
Върнете се в началото
imho
Начинаещ

Репутация: 9Репутация: 9Репутация: 9Репутация: 9Репутация: 9Репутация: 9Репутация: 9Репутация: 9

МнениеПуснато на: Wed Jul 18, 2007 8:46 am    Заглавие:

Защото по математика почти няма смисъл от пищови, защото не можеш да си научиш един урок, да го разкажеш и да имаш 6, защото всичко се надгражда и едно нещо да изпуснеш, не можеш да осмислиш нещата нагоре.

На едно зубраческо ниво в математиката можеш да се справиш само с прилагане на формули, обаче т. нар. математическа мисъл е творчество, въображение, полет на мисълта, анализ и синтез до познати конструкции. Нещо, което в другите предмети го няма.
Върнете се в началото
soldier_vl
VIP

Местожителство: София
гласове: 22

МнениеПуснато на: Wed Jul 18, 2007 3:17 pm    Заглавие:

Кой ви каза че учениците мразат математиката? Да може някой да я мразят, но те са далеч по малко от кокото хората, който мразат биологията, химията и историята
Върнете се в началото
Pinetop Smith
Фен на форума

МнениеПуснато на: Wed Jul 18, 2007 4:34 pm    Заглавие:

soldier_vl написа:
Кой ви каза че учениците мразат математиката? Да може някой да я мразят, но те са далеч по малко от кокото хората, който мразат биологията, химията и историята

Не съм съгласен.

Може и да си попаднал на хубав клас, но за съжаление не е така, както казваш. Sad
Върнете се в началото
Dream_Works
Начинаещ

Местожителство: Пазарджик

МнениеПуснато на: Wed Jul 18, 2007 4:43 pm    Заглавие:

Мразят я, защото математиката изисква постоянство повече от останалите науки. А според вас, колко от днешните ученици и студенти са постоянни в подготовката си (не само по математика)? Ето това е лошото в цялата ситуация, че ни мързи да учим, да сме постоянни и непрекъснато да обновяваме и разширяваме знанията си,а уж говорим за икономика, основана на знанието, за обучение през целия живот и пр. Е няма начин, трудна си е математиката и не е за всеки, както и останалите науки са трудни и не за всеки, но в крайна сметка трябва да имаш поне базовите познания в съответната област.
Върнете се в началото
soldier_vl
VIP

гласове: 22

МнениеПуснато на: Wed Jul 18, 2007 4:53 pm    Заглавие:

Николай.Каракехайов написа:
soldier_vl написа:

Не съм съгласен.

Може и да си попаднал на хубав клас, но за съжаление не е така, както казваш. Sad

Е то тогава това се отнася за абсолютно всеки предмет не само математиката. И както вече казах: да може да я мразят, но мразят повече другите предмети, които изискват зибрене, а не разбиране.
Върнете се в началото
name01
Фен на форума

гласове: 5

МнениеПуснато на: Wed Jul 18, 2007 5:40 pm    Заглавие:

Честно, аз оценявам преподаването в моето училище по математика за слабо.
Дори може да се каже твърде слабо за такова елитно даскало (или поне така се води де)

Не учихме стереометрия, тук често споменавате разни теореми, които сам трябваше да ги търся в уикипедията, не сме ги и чували даже. И все пак има хора които колкото и да им сваляш летвата просто не могат да я прескочат и това е, затова са тези 40-50% 2-ки навсякъде.
А колкото до математиката и на мен не ми беше особено приятна, но сега гледам по друг начин.
Върнете се в началото
ismarti
Начинаещ

Репутация: 7.2Репутация: 7.2Репутация: 7.2Репутация: 7.2Репутация: 7.2Репутация: 7.2Репутация: 7.2

МнениеПуснато на: Sun Sep 09, 2007 9:33 pm    Заглавие: тхе

Почти всеки уеник се разграничава между двата избора:
1.Математика
2.БЕЛ
Аз лично съм си по Математиката!Точно,ясно и категорично!Не мога да пиша простотии по БЕЛ!Една моя приятелка като види задачи и червата започнат да и къркорят!Но по БЕЛ няма грешка!
Върнете се в началото
Synaptic
Начинаещ

гласове: 2

МнениеПуснато на: Sun Sep 09, 2007 9:55 pm    Заглавие:

Според мен на днешната младеж въобще не й се учи.Но според мен всичко си зависи до човека.Една приятелка има 3 по математика,но по Физика има 6 както и по БЕЛ. Само не разбрах как по Физика може да има висока оценка а по математика по-ниска(но наистина разбира физиката)..А по БЕЛ понякога ми помага за темите.
Върнете се в началото
Pinetop Smith
Фен на форума

МнениеПуснато на: Mon Sep 10, 2007 7:52 am    Заглавие:

Synaptic написа:
Според мен на днешната младеж въобще не й се учи.Но според мен всичко си зависи до човека.Една приятелка има 3 по математика,но по Физика има 6 както и по БЕЛ. Само не разбрах как по Физика може да има висока оценка а по математика по-ниска(но наистина разбира физиката)..А по БЕЛ понякога ми помага за темите.

Аз пък съм трагичен случай по физика Very Happy
Върнете се в началото
Synaptic
Начинаещ

гласове: 2

МнениеПуснато на: Mon Sep 10, 2007 1:21 pm    Заглавие:

Synaptic написа:

Аз пък съм трагичен случай по физика Very Happy

Ми както казах то си е в човека заложено. Smile
Върнете се в началото
Irrefutable
Напреднал

МнениеПуснато на: Mon Sep 10, 2007 7:26 pm    Заглавие:

Аз ще взема да подредя предметите по омраза:
0) Литература
1) История
2) Етика и право
3) Психология
4) Български език
5) Руски език
6) Английски език
7) Философия
Cool Химия

Останалите по любимост:
0) Информатика
1) Логика
2) Математика
3) Физика
4) Биология
5) География

Има още 20-тина предмета които са професионални и няма да ги спомена, тъй като не се учат в нормалните училища.

ПП: Не мисля, че някой мрази математиката, по-скоро си мразят даскалите.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Pinetop Smith
Фен на форума

МнениеПуснато на: Mon Sep 10, 2007 8:00 pm    Заглавие:

Ха, а защо не харесваш химията? Аз я обичам почти колкото математиката. Smile
Любимите:
1. Математика
2. Химия
3. Английски
4. Други не обичам Neutral

А по омраза:

1. География
2. Други не мразя Neutral Neutral Neutral
Върнете се в началото
jeo
Начинаещ

МнениеПуснато на: Mon Sep 10, 2007 8:17 pm    Заглавие:

Пичове, за кво ги подреждате тия предмети, мразим, не мразим, обичаме, не обичаме, това е системата. Аз, както може би всички лица от този форум, предпочитам математиката пред историята да речем, само че си имам една теория, че не е задължително да са кефиш на нещо, за да го учиш. Ако си достатъчно амбициозен, и осъзнаваш, че нещо ще ти трябва, определено сядаш и учиш, понякога дори за самата оценка(тук не говоря за математиката, а другите предмети). Ако си мислиш, че образование не ти трябва, за да постигнеш нещо в живота (което за съжаление в нашта държава май е така), естествено е да не се напъваш в даскалото. Така че въпросът на топика не трябва да е защо учениците не харесват математиката, а защо не учат математиката, щото се изтъркаха тия оправдания и простотии на министъра че трябвало да се преподава така, че да е интересно на учениците-понякога това е невъзможно, но въпреки това трябва да се учи.
Върнете се в началото
Пафнутий
VIP

гласове: 54

МнениеПуснато на: Wed Apr 02, 2008 9:07 am    Заглавие:

Ха, а защо не харесваш химията? Аз я обичам почти колкото математиката. Smile
Любимите:
1. Математика
2. Химия
3. Английски
4. Други не обичам Neutral

А по омраза:

1. География
2. Други не мразя Neutral Neutral Neutral

Направо ми взе думите от устата(от ръката по-скоро) Laughing
ПП Колкото това, че хората, които харесват математиката, мразят ли са слаби по БЕЛ- според мен това е безмислица. По БЕЛ научаваш всички правила за писане, научаваш изразните средства и си готов Laughing Аз така направих и понякога госпожата по литература ме пита: "Ти миналата година да не си учил учебника с изразните средства наизуст " Laughing
Върнете се в началото
KoTeTo
Начинаещ

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Mon Apr 07, 2008 9:21 pm    Заглавие:

Съгласна съм с доста предишни мнения - много често учениците намразват математиката заради отношението на учителя, начина му на преподаване и пр. (аз съм свидетел на доста талантливи хора, намразили до гроб математиката заради отвратителен даскал). Макар, че не е толкова важен този фактор, тъй като вече 5 години съм при един цербер, но все още намирам математиката за едно от най-прекрасните и важни неща в живота ми.
Друга причина е, често съм чувала това оправдание, че много хора смятат, че учат безполезни и непрактични неща, които никога няма да им потрябват. И няма кой да седне и да им обесни защо трябва да ги учат.
И трета причина - някои хора просто не са математици. Математиката е определям като наука, която те учи да мислиш. Информацията не е толкова много, но предлага неограничени възможности, което те кара да се замислиш. Докато например биологията (конкретно говоря за кандидат-студентите), се зубри с точките и запетайките, което по друг начин също развива интелекта. Но тук се откроява разликата. Аз например не мога да поемам огромни количества информация, камо ли подробно и точно да я запомня. И никога не ме е бивало по предмети, по които трябва да наизустяваш. На други хора пък им се отдава точно това..
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение MSN Messenger
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Образование Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
You cannot attach files in this forum
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.