Регистрирайте сеРегистрирайте се

Теореми на Чева и Менелай

Форум за математика Форуми -> Математика за 11-12 клас, Кандидат-студенти
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
MauMyHkaTa
Начинаещ

гласове: 1

МнениеПуснато на: Wed May 09, 2007 11:38 am    Заглавие: Теореми на Чева и Менелай

Здравейте на всички! Не знам от много мислене ли е, но малко се пообърках относно теоремите на Чева и Менелай и бих искала да се обърна към вас за малко изяснение ако е възможно. Въпросът ми е защо в Теоремата на Менелай произведението на простите отношения на 3-те точки, едната от които е външна за триъгълника, е равно на -1, вместо на +1? Нали имаме умножение на 2 прости отношения с вътрешни точки с едно пр. отношение с външна точка, откъдето би следвало: (-1).(-1).1=+1? А в теоремата това произведение е равно на -1. Confused
Същото не мога да разбера и за теоремата на Чева. Вероятно има нещо, което пропускам, затова ще съм ви изключително признателна, ако ми обясните къде греша?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

Местожителство: Somewhere over the rainbow
гласове: 213

МнениеПуснато на: Wed May 09, 2007 12:30 pm    Заглавие:

да бе това и аз не го разбрах много много.. то в учебника е обяснено ама нищо не чатя.. много тъпо е обяснението.. пък и в крайна сметка е 1, а не -1... май Confused
Върнете се в началото
evldvlkll
Начинаещ

Местожителство: Бургас
Репутация: 8Репутация: 8Репутация: 8Репутация: 8Репутация: 8Репутация: 8Репутация: 8

МнениеПуснато на: Wed May 09, 2007 1:01 pm    Заглавие:

ami za6toto dokazatelstvoto se pravi s vektori v u4ebnika vi predpolagam, a kogato sedokazva bez vektori si4ko e OK i togava se polu4ava to4no 1. Kato izpolzvate v re6avane na zada4i se pi6e po TR na 4eva ili minelay saotvetno i se izpollzva 4e proizvedenieto e 1.
Върнете се в началото
Grands
Редовен

гласове: 5

МнениеПуснато на: Wed May 09, 2007 2:23 pm    Заглавие:

Теоремата е правилна, но външното отношение е +1, а вътрешното - -1.
Върнете се в началото
evldvlkll
Начинаещ

Местожителство: Бургас
Репутация: 8Репутация: 8Репутация: 8Репутация: 8Репутация: 8Репутация: 8Репутация: 8

МнениеПуснато на: Wed May 09, 2007 8:53 pm    Заглавие:

mhm to4no taka e Smile Wink
Върнете се в началото
MauMyHkaTa
Начинаещ

гласове: 1

МнениеПуснато на: Thu May 10, 2007 9:23 am    Заглавие:

Grands написа:
Теоремата е правилна, но външното отношение е +1, а вътрешното - -1.
И аз така съм ги казала, но както и да е.
Добре, кои 2 теореми са всъщност истинските теореми на Чева и Менелай? Имам справочника по математика на издателство Анубис и ги ползвам от там. Ходя на урок и преподавателят ми използва понятието "обратна теорема на Чева(или Менелай)". Ще напиша теоремите дословно и ще помоля ако някой е по-запознат да ме просветли кои 2 теореми са си нормалните, тези, които се ползват в самите задачи за доказателства, и кои - "обратните".

1. Теорема на Менелай: Нека ABC е тр. и т. A1, B1 и C1 лежат съответно в/у правите BC, CA и AB и са различни от върховете на триъгълника. НДУ точките A1, B1 и C1 да лежат на 1 права е: AC1:C1B * BA1:A1C * CB1:B1A = - 1. (Забележка: тук всички отсечки са алгебричните мерки на самите тях. Не знаех как да сложа върху им такъв знак Confused )

2. Теорема на Чева: Нека ABC е тр. и т. A1, B1 и C1 лежат съответно в/у правите BC, CA и AB и са различни от върховете на триъгълника. НДУ правите АА1, BB1 и CC1 да се пресичат в една точка или да са успоредни е: AC1:C1B * BA1:A1C * CB1:B1A = 1. (Забележка: тук всички отсечки са алгебричните мерки на самите тях.)

3. Теорема на Менелай: Нека ABC е тр. и т. A1, B1 и C1 лежат съответно в/у правите BC, CA и AB, като 0 или 2 от тях са вътрешни за страните на триъгълника. НДУ точките A1, B1 и C1 да лежат на една права е: AC1:C1B * BA1:A1C * CB1:B1A = 1.

4. Теорема на Чева: Нека ABC е тр. и т. A1, B1 и C1 лежат съответно в/у правите BC, CA и AB, като 1 или 3 от тях са вътрешни за страните на триъгълника. НДУ правите АА1, BB1 и CC1 да се пресичат в една точка или да са успоредни е: AC1:C1B * BA1:A1C * CB1:B1A = 1.

В справочника има една забележка, според която мисля трябва да се използват теореми 3 и 4 съответно. Забележете, обаче на колко са равни там произведенията:
Теорема 3: имаме 0 или 2 вътрешни точки => имаме знак "+". Дотук добре. Теорема 4: имаме 1 или 3 вътрешни точки, предполагащи знак "-", а теоремата е отново със знак "+" Shocked Аз ли нещо греша, не знам?!?
И другото, което не ми е ясно: на урока решавам задачи, в които имам да се докаже, че еди си кои прави се пресичат в една точка, деляща ги в някакво отношение. За целта преподавателя ми използва теорема с "-1" - ца, а ако трябва да ползвам теореми 3 и 4, -1 там няма-а-а...
Ще ме извиниде за дългия пост, но наистина тея неща имам чувството, че колкото повече ги мисля, толкова по-объркани ми стават. Затова исках някаква помощ за да се уверя най-сетне знам ли ги или не, и ако не - да ги науча! Ако някой ми отговори на тези въпроси - евала и хиляди благодарности!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Математика за 11-12 клас, Кандидат-студенти Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Може да прикачвате файлове
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.