Регистрирайте сеРегистрирайте се

логаритми, натурални логаритми, история

Форум за математика Форуми -> Логаритми
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
tsn
Начинаещ

МнениеПуснато на: Mon Mar 06, 2006 10:14 pm    Заглавие: логаритми, натурални логаритми, история

Много моля някой, който има познания и изпитва удоволствие да разказва, да ми помогне да разбера историята на възникване на логаритмите и въвеждане на числото 2,71 като основа на натуралния логаритъм. Защо това число е удобно на кого е удобно, за какво е удобно? Има ли връзка с развите на банкерството?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
MuTaKa
Редовен

гласове: 2

МнениеПуснато на: Tue Mar 07, 2006 8:02 pm    Заглавие:

Логаритмите... са хубаво нещоSmile

Логаритмите са в основата на компютърното програмиране. Това е връзката между степенуване и коренуване и по-простите действия събиране и изваждане. Степенуването се замества с логаритмуване, а коренуването съответно с антилогаритмуване. На този принцип работят и някои компютърни програми. Създателят на съвременния компютър (немецът с израелски произход Джон Нойман, а не българският физик Джон Атанасов, както се тиражира у нас) е използвал именно това заместване на сложни действия с по-прости. Самите логаритми като такива каквито ги познаваме днес са въведени от шотландеца Джон Непер. (колко Джоновци се събраха само, аSmile))). Той ги е развил благодарение на това че е разполагал с трудове на Архимед, който е същинския баща на логаритмите. На базата на негови съчинения Непер е извлякъл познатите ни формули. То не знам и как са се казвали тия действия преди Непер да ги кръсти така, ма какво значеше точно логаритъм не се сещам... нещо с логос и ритмус беше, ма... Числото 2.71 е открито малко по-късно не от Джон Непер, а от един от братята Ойлер. Кръстено е Неперово в чест на Джон Непер, а не защото той е откривателя му. То Ойлер и за това го е обозначил с "е" (Ойлер се пише Euler)............ уффф... мързи ме сега, по-късно може да пиша още.. питай нещо конкретно за да ти отговоря. Ако въпроса е има ли нещо общо с банкирането - мисля че не.. все пак това е форум за математика, не за икономика, счетоводство и финанси... успех Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
tsn
Начинаещ

МнениеПуснато на: Fri Mar 10, 2006 11:40 pm    Заглавие:

Много благодаря за отговора!
Мисля, че не съм изяснила добре точно какво ме интересува. Ще опитам отново:
Логаритмуването е действие, при което се търси степенния показател на една степен (Нали?) Следователно за да извършим това действие е необходимо да знаем основата на степента (основата на логаритъма нали?) и резултата от степенуването(числото, което логаритмуваме, нали?). Логаритмуването дава възможност да се намали порядъка на действията: степенуването да се замени с умножение, умножението да се замени със събиране и т.н.(нали?) Например: (Моля, напиши ми подходящ пример)
А сега за банкерството: Мисля, че във формулата за сложна лихва периодът участва в степенния и показател. Ето защо за да решим задача от типа:"Колко време (год, мес, др.) е необходимо да останат Х лв. в банката, при У(год, мес, др.)лихва за да станат Z лв." ще ни се наложи да извършим действие логаритмуване. (нали?)
И накрая за 2,71 ...
Струваш ми се огегчен в отговора си.
Моля, пиши ми само когато ти е кеф.
Върнете се в началото
ChArOvNiKAa
Начинаещ

Репутация: 6.3Репутация: 6.3Репутация: 6.3Репутация: 6.3Репутация: 6.3Репутация: 6.3

МнениеПуснато на: Tue Nov 07, 2006 3:09 pm    Заглавие:

Здравейте аз съм нов член на форума! Имам затруднения с тези логаритми.........

http://img368.imageshack.us/my.php?image=zada4ivq6.jpg

може ли да ви помоля който може да реши някоя задача от тези да снима решението и да ми го прати! предварително Благодаря!

Знам ,че са лесни ама немога да се сетя какво правило да приложа Sad
Върнете се в началото
mpowerm
Начинаещ

МнениеПуснато на: Wed Nov 08, 2006 3:59 pm    Заглавие:

ами да ти кажа тези зада4и изглеждат лесни, ако имаш някакви въпроси можеш и знаеш къде да ме намериш Razz
Върнете се в началото
mpowerm
Начинаещ

МнениеПуснато на: Wed Nov 08, 2006 4:01 pm    Заглавие:

ChArOvNiKAa написа:

може ли да ви помоля който може да реши някоя задача от тези да снима решението и да ми го прати! предварително Благодаря!

ти трябва да си малоумен че да караш някои да ти пише задачите бе илияне !!!!!!!

Smile
Върнете се в началото
ChArOvNiKAa
Начинаещ

Репутация: 6.3Репутация: 6.3Репутация: 6.3Репутация: 6.3Репутация: 6.3Репутация: 6.3

МнениеПуснато на: Wed Nov 08, 2006 10:56 pm    Заглавие:

mpowerm написа:
ChArOvNiKAa написа:

ти трябва да си малоумен че да караш някои да ти пише задачите бе илияне !!!!!!!

Smile

не съм малоумен МОМЧИЛЕ ,просто исках да видя дали някой ще ми помогне Cool Laughing Laughing Laughing
Върнете се в началото
veliko
Начинаещ

Репутация: 7.1Репутация: 7.1Репутация: 7.1Репутация: 7.1Репутация: 7.1Репутация: 7.1Репутация: 7.1

МнениеПуснато на: Sun Mar 25, 2007 4:14 pm    Заглавие:

1 проложение.
Ако начален капитал K е вложен при годишен лихвен процент p, то при непрекъснато олихвяване нарасналият капитал след n-тата година се пресмята по формулата :
Kn=K.e(p.n/100), където е е неперовото число.
2.
aтмосферното налягане P,измерено в N/m2 , намалява с нарастването на височината h. To се измерва по ф-лата :
P=P0.e(-1,3.g.h)/p0 ≈ 105.e-0,00013h,
където g e земното ускорение а P0 ≈ 105 N/m2 e атмосферното налягане на морското равнище
Върнете се в началото
Kerry
Начинаещ

Местожителство: Пловдив
гласове: 4

МнениеПуснато на: Mon Aug 06, 2007 2:50 am    Заглавие:

Нека ab=c.
Когато b и c са известни и търсим а, се налага да извършим действието коренуване a=b[tex]\sqrt{c}[/tex].
А когато a и c са известни и търсим b, се налага да извършим действието логаритмуване b=logac.
Естествено, ако търсим c ще извършим деиствието степенуване.

Защо тези математически действия се използват в банкерството?

Ако внесем в банката някаква сума S и годишния лихвен процент е p%, след една година сумата ще е S1=S*(1+p/100).
През втората година се олихвява сумата S1 и след две години сумата ще е S2=S1*(1+p/100)=S*(1+p/100)2.
След b години сумата ще е Sb=S*(1+p/100)b.
Изразът в скобите зависи само от годишния лихвен процент. Нека го наречем лихвен коефициент и го означим с a=1+p/100.
Ако означим със c съотношението на сумата след b години Sb към първоначално внесената сума S, c=Sb/S, получаваме:
c=ab , т.е. при лихвен коефициент a, след b години сумата ще се увеличи c пъти.
Ако в дадена задача се пита при какъв лихвен процент (коефициент a), за b години сумата ще се увеличи c пъти, то тази задача се свежда до коренуване a=b[tex]\sqrt{c}[/tex].
А ако се пита след колко години b, при даден лихвен процент (коефициент a) сумата ще се увеличи c пъти, то тази задача се свежда до логаритмуване b=logac.
Ако през времето на олихвяване са теглени или внасяни някакви суми ще се наложи да се решават по-сложни ирационални или логаритмични уравнения.

Как в математиката са се появили числото е и натуралните логаритми?

Да намерим производната на логаритмичната функция [tex]f(x)=log_{a}x[/tex]

[tex]f'(x)=lim_{\Delta x\to 0} \frac{log_{a}(x+\Delta x)-log_{a}x}{\Delta x}=lim_{\Delta x\to 0} \frac{log_{a}\frac {x+\Delta x}{x}}{\Delta x}=[/tex]

[tex]=\frac{1}{x} lim_{\Delta x\to 0} log_{a}(1+\frac{\Delta x}{x})^{\frac{x}{\Delta x}}=\frac{1}{x} lim_{n\to\infty }log_{a}(1+\frac{1}{n})^n =[/tex]

[tex] =\frac{1}{x}log_{a}[lim_{n\to\infty }(1+\frac{1}{n})^n][/tex], където [tex]n=\frac {x}{\Delta x}[/tex]

Чрез анализ на израза [tex](1+\frac{1}{n})^n[/tex] се доказва, че границата в средните скоби съществува (не е безкрайност) и е ирационално число между 2 и 3.
Да означим тази граница с буквата e, а логаритмите с основа е - ln и да ги наречем натурални логаритми.

За производната на логаритмичната функция [tex]f(x)=log_{a}x[/tex] получаваме

[tex]f'(x)=\frac{1}{x}log_a{e}=\frac{1}{x . ln (a)}[/tex]

Когато а=е намираме производната на функцията ln x.

[tex](ln x)'=\frac{1}{x}[/tex]. А след интегриране получаваме [tex]\int\frac{dx}{x}=ln(x)[/tex]

А сега да намерим производната на показателната функция [tex]f(x)=a^x[/tex]

[tex]ln(a)=[x.ln(a)]'=[ln(a^x)]'=\frac{(a^x)'}{a^x}[/tex]

[tex]f'(x)=(a^x)'=a^x.ln(a)[/tex]

При a=e получаваме [tex](e^x)'=e^x[/tex]. А след интегриране [tex]\int e^x dx=e^x[/tex]

Именно равенствата

[tex](ln x)'=\frac{1}{x}[/tex]

[tex]\int\frac{dx}{x}=ln(x)[/tex]

[tex](e^x)'=e^x[/tex]

[tex]\int e^x dx=e^x[/tex]

налагат толкова честото използване на числото е и натуралните логаритми.

Приблизително пресмятане на числото е

По-горе споменахме, че числото e е ирационално число между 2 и 3.
За по-точно приближение ще използваме разлагането на непрекъснатата и дифиренцируема при x=0 функция [tex]f(x)=e^x[/tex] в ред на Тейлор:

[tex]f(x)=f(0)+\frac{f'(0)x}{1!}+\frac{f''(0)x^2}{2!}+\frac{f'''(0)x^3}{3!}+.....[/tex]

[tex]f(0)=f'(0)=f''(0)=f'''(0)=.....=1[/tex]

[tex]e^x=1+\frac{x}{1!}+\frac{x^2}{2!}+\frac{x^3}{3!}+\frac{x^4}{4!}+.......[/tex]

При x=1 получаваме

[tex]e=1+\frac{1}{1!}+\frac{1}{2!}+\frac{1}{3!}+\frac{1}{4!}+.......\approx2.718281828[/tex]
Върнете се в началото
voknid
Редовен

Местожителство: гр. Пловдив
гласове: 6

МнениеПуснато на: Sun Jan 18, 2009 11:43 pm    Заглавие: Re: логаритми, натурални логаритми, история

tsn написа:
Много моля някой ...да ми помогне да разбера ...логаритмите.
Има си енциклопедия. Прочети тук.
Върнете се в началото
Kerry
Начинаещ

Местожителство: Пловдив
гласове: 4

МнениеПуснато на: Thu Feb 05, 2009 11:39 pm    Заглавие:

Енциклопедиите... са хубаво нещо Very Happy
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Логаритми Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Може да прикачвате файлове
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.