Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Relinquishmentor Фен на форума

гласове: 30
|
Пуснато на: Fri Apr 27, 2007 9:41 pm Заглавие: Задачи с години |
|
|
Като преглеждам какви задачи са се давали на конкурсни изпити отпреди близо 40 години, забелязвам, че неизменно присъстват и задачите с години, които обаче странно защо изчезват през 70-те години. Сигурно са решили, че са много трудни и завъртолени, а и те не са много лесни (на пръв поглед, де ). Ето ви една за проба :
....- След 7 години ние с тебе ще бъдем общо на 64 години - казала Ася на Боряна.
....- А когато ти, Ася, беше на толкова години, на колкото съм сега аз, ти беше два пъти по-голяма от мене - добавила Боряна.
....И двете казали истината. На колко години са сега Ася и Боряна ? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1936 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
   гласове: 179
|
Пуснато на: Fri Apr 27, 2007 10:09 pm Заглавие: |
|
|
| Koнкурс за какво 5кл, 7кл, УНСС? |
|
|
 |
Saposto_MM Напреднал

гласове: 67
|
Пуснато на: Wed May 02, 2007 8:08 pm Заглавие: |
|
|
Аз го решавам така:
Нека х са годините на Ася, а у - на Боряна. От
| Цитат: | | - След 7 години ние с тебе ще бъдем общо на 64 години. | следва, че х+7+у+7=64 => x+y=50.
| Цитат: | | - А когато ти, Ася, беше на толкова години, на колкото съм сега аз, ти беше два пъти по-голяма от мене. | - Нека това е било преди р години. Тогава x-p=y и x-p=2(y-p) => y=2p и x-y/2=y, => x=3y/2. От x+y=50 и x=3y/2 => 3y/2+y=50. Намираме, че у=20 и х=30. Ася е на 30 години, а Боряна на 20. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|